Hopean saatavuudesta (2)

Silvervault toimii siten, että kaikki tilinomistajat voivat ostaa ja myydä hopeaa, ja hinta on jokaisena noteerauspäivänä sama ostajille ja myyjille. Lähes aina päivän ostot ovat suuremmat kuin myynnit. Tällöin Silvervault ja sen partnerit (suurimmat osakkeenomistajat) myyvät erotuksen, ja tilaavat itselleen lisää hopeaa omalla riskillään. Asiakkailla ei ole koskaan mitään riskiä hopean saatavuudesta, koska kaupankäynnin kohteena on aina ainoastaan holvissa jo oleva hopea. Riskien kantaminen kuuluu ammattilaisille.

Kaupankäynti Silvervaultissa on viime viikkoina ollut hyvin aktiivista, koska hopean hinta on laskenut ja asiakkaamme ovat hyödyntäneet ostotilaisuutta. Fyysisen hopean kysyntä maailmanlaajuisestikin on ollut vilkasta. Tämä on johtanut jo tilatun tavaran saatavuuden hidastumiseen (koko toimitusketju on ylikuormittunut) ja uusien tilausten osalta AGD on ajoittain ollut jopa loppuunmyyty toimittajiltamme.

Silvervaultin tavoitteena on ylläpitää mahdollisimman laajaa partneriverkostoa, jonka hopeaomistukset tarjoavat riittävän suuren puskurin asiakkaiden kysyntäpiikkejä varten. Tämä puskuri on ollut kooltaan jopa 40% holvin sisällöstä. Meneillään olevalla osakeannilla pyritään tilannetta yhä parantamaan saamalla suurimmista asiakkaistamme lisää maahantuontiin osallistuvia partnereita. Juuri nyt on kuitenkin tilanne, jossa puskuri on ylikysynnän johdosta käymässä vähiin, jo tehtyjen tilausten toimituksissa on viivettä, AGD-hopeaa ei edes saa päätoimittajaltamme, ja maahantuonnin riskiarvio on alkanut nousta.

Päivän noteeraus muodostuu kaavalla (AGD:n tukkuhinta Amerikassa)*1,2048(+liukumat). Tästä päivästä lukien tukkuhintana käytetään JHmintin hintaa (”Silver 180 oz. 1/4 Bag, $250 face”). Tämä on paluu ensimmäisen noteerausvuoden (7/2010-6/2011) tilanteeseen. Tuon jälkeen ehti olla 4kk jakso, jossa käytimme edullisempaa spot-hintaa, koska tavaraa sai sillä hinnalla. Tämä aika on siis päättynyt, mutta uskon sen palaavan kunhan spot-hinta nousee fyysisen hopean hinnan tasolle. Käsitykseni mukaan spot-hinta ei tällä hetkellä kuvaa fyysisten markkinoiden tasapainohintaa, mikä on helposti perusteltavissa sillä, että AGD:n lisäksi enenevä määrä muitakin hopealaatuja on myyty loppuun seurannassamme olevilta toimittajilta. Tasapainohinta on hinta, jolla ostot ja myynnit ovat tasapainossa.

En pidä tilannetta toistaiseksi hälyttävänä fyysisen hopean universaalin saatavuuden kannalta. Tilanne voi kuitenkin muuttua äkisti: mikäli yleisessä markkinatilanteessa tapahtuu likviditeettiromahdus (9-10/2008 kaltainen), spot-hopean hinta tulee laskemaan äkisti kymmeniä prosentteja, ja vuoden 2008 esimerkin valossa on ilmeistä, että fyysisen hopean kysyntä yhtä aikaa lisääntyy. Tästä seuraa vakava markkinahäiriö. Ainoa tapa, jolla Silvervault pystyy tällöin palvelemaan oikeudenmukaisesti sekä ostajia että myyjiä, on hinnan päästäminen kellumaan. Tällöin se määräytyisi yksinomaan Silvervaultin asiakkaiden osto- ja myyntitarjousten perusteella, ja olisi edelleen joka päivä sama sekä ostajille että myyjille. Silvervault olisi tässä tilanteessa yksi suurimmista AGD sijoitushopean säilytyspaikoista ja yksi harvoista ehdottomasti ja välittömästi toimitettavissa olevan sijoitushopean varastoista maailmassa, ja myös sen hinnanmäärityksellä saattaisi olla laajempaa merkitystä.

V. 2008 Hopea.fi:n noteerauspalvelun jouduttua tilanteeseen, jossa hopean maahantuonti estyi, fyysisen hopean hinta palvelussa nousi kesän alhaisimpaan arvoon verrattuna n. 40%, vaikka spot-hopean hinta samanaikaisesti laski. Mikäli sama tapahtuisi nyt, tarkoittaisi se noteerauksen vakiintumista 27 €/AGD tasolle yhtä aikaa kun spot-hinta laskisi 16 €/oz:iin.

Tiedotamme tilanteen kehittymisestä ja kehotamme asiakkaitamme harkitsemaan myös myymistä mikäli hinta on heidän mielestään kohdallaan. Tämänpäiväisen kaltaisia päätöksiä tehdessämme seuraamme Silvervaultin hopeavirtoja tarkasti, ja terveen markkinatilanteen merkki on se, että on sekä ostajia että myyjiä.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Hopean saatavuudesta (2)

 1. Silverbank sanoo:

  Selvitetään vielä, millä tavoin toimituksissa voi olla vaikeuksia, ja mitkä näistä ovat nyt meneillään:

  1. Luottamuspula rahajärjestelmää kohtaan, joka aiheuttaa hopean menemisen ”maan alle”, niin että sitä ei ole julkisesti ostettavissa millään hinnalla. Kauppiaat ilmoittavat varastojen loppuneen, mutta oikeasti kauppa käydään sisäpiirissä vapaiden markkinoiden hintatasolla, koska ei ole fiksua kertoa julkisesti että ei luota rahajärjestelmään ja/tai pitää hopean spot-hintaa vitsinä. Tällainen tilanne vallitsi lyhyen aikaa 2008, mutta ei ole tällä hetkellä meneillään.

  2. Tavaraa saa tilattua ja maksettua, mutta toimituksissa on viiveitä ylikuormituksen vuoksi. Silverbankin kannalta toimitusviiveet ovat vakavia, koska asiakkaalle myytävissä oleva hopeapuskuri uusiutuu hitaammin. Muut alalla toimivat yhtiöt pelaavat asiakkaan rahoilla eikä toimitusviiveellä sen vuoksi ole niille suurta merkitystä, koska riski on asiakkaalla. Toimituksissa on viiveitä tällä hetkellä, mutta tilanteeseen ei liity dramatiikkaa.

  3. Tavaraa ei saa ostettua spot-hinnalla, mutta sillä on korkeampi hintataso, jolla kauppaa yleisesti käydään ja saatavuus on vähintään kohtuullinen. Tämä tilanne on fyysisen hopean kaupassa täysin normaali (fyysistä hopeaa ei tulisi markkinoille lainkaan ellei siitä saisi spot-hintaa korkeampaa hintaa). Se että AGD on myöskin palannut preemioon voidaan pitää paluuna normaaliin. Toisin päin tarkasteltuna voidaan sanoa, että AGD:n hinta joustaa vain osittain spot-hinnan mukana eli spot-hinnan laskiessa 20% AGD laskee vain 15% (niinkuin nyt). Tämä kehitys on meneillään.

 2. Silverbank sanoo:

  Tänään 20.10. hopean saatavuustilanne on taas parantunut, eli palaamme käyttämään spot-hintaa. Jatkossa käytämme ilman eri ilmoitusta aina sitä hintaa, jolla tavaraa on vaikeuksitta saatavissa.

  Tekstissä mainitut suuret maahantuontierät ovat turvallisesti saapumassa Viroon. Lisäksi tänään on sulkeutunut suunnattu osakeanti, jossa saimme 5 uutta partneria resursseineen maahantuontiin. Tämä yhdistettynä muihin prosessiparannuksiin vähintään kaksinkertaistaa maahantuonnin maksimivolyymin. Aiheesta on pian luvassa varsinainen blogaus.

  Sijoittajan näkökulmasta ainoastaan noteeraushinnalla on merkitystä, ja se on viime kuun romahduksen jälkeen vakiintunut tasolle, joka on minun mielestäni houkutteleva. Pitkäjänteinen työ hopeaomaisuuden kartuttamisessa kantaa hedelmää kun ostaa tasaisesti sekä kalliilla että halvalla.

 3. Silverbank sanoo:

  Saatavuustilanne on jälleen hyvä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s