Hopean saatavuudesta

Tämän päivän tilausvolyymini Amerikasta oli 8000 AGD. Kiitos asiakkaillemme!

Päätin kirjoittaa ja vahvistaa, että viikonlopun ja eilisen aikana uumoilemani saatavuushaasteet ovat muuttumassa todeksi. Vaikka päivä rapakon takana vasta koittaa, oli vakiotoimittajamme AGD-varasto huvennut alle puoleen entisestään. Toisella luottokauppiaallamme JHmintillä oli äsken 500AGD jäljellä. Samoin minä täällä Suomessa olen myynyt 75% varastostani verrattuna viikon takaiseen tilanteeseen. Yhtään sijoitushopeatuotetta en ole ostanut.

Jos hopean spot-hinta putoaa uudelleen 20€/oz tasolle, niin AGD-hopean saatavuus loppuu todennäköisesti kokonaan, kun kaikki kauppiaat myyvät varastonsa tyhjiksi eikä uutta tavaraa tule kuolinpesistä kuin hitaasti. Tällöin Silverbankiin ei tule uutta hopeaa, ja hopean noteeraukset joudutaan (täydennyshinta+preemio) -kaavan sijaan etsimään ostojen ja myyntien täsmäytysmenetelmällä. Menetelmä on olemassa varalla, mutta sitä ei ole kertaakaan käytetty, koska AGD ei ole Silverbankin olemassaoloaikana kertaakaan loppunut toimittajilta. Ostojen ja myyntien täsmäyttäminen paikallisesti johtaa todennäköisesti nykyisestä poikkeavaan hintatasoon, koska nykyhinnalla ostoja oli 70000 euroa myyntien nollaa vastaan, ja nämä pitäisi saada tasoihin.

Sijoitushopean yleinen saatavuustilanne maailmassa on toistaiseksi hyvä, eikä AGD:n mahdollisesta loppumisesta kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. AGD on viime aikoina ollut edullisin hopealaatu, -10% verrattuna 1oz kolikoihin. Esimerkiksi 2008 kriisin jälkimainingeissa se oli selvästi 1oz kolikoita kalliimpaa. Hinnan noustessa kysyntää siirtyy muihin laatuihin.

Jos hinnanmääräytymistä muutetaan, AGD:n hinta muihin fyysisen sijoitushopean laatuihin verrattuna nousee. Kehitystä hillitsee säilytysasiakkaiden mahdollisuus myydä AGD pois ilman tappiota (koska osto- ja myyntihinta on sama) ja ostaa jotain muuta hopealaatua tilalle. Tästä arbitraasista on puhuttu viimeksi silloin, kun AGD:n hinnalla keväällä oli laskupaineita suhteessa muihin hopealaatuihin. Syy, miksi kaikki hintapaineet kohdistuvat ensimmäisenä Silverbankiin ja AGD:hen, on sen kautta sijoittamisen ja sijoitusten realisoinnin helppous. Toinen suhteellisen hinnan nousua estävä tekijä on mahdollisuus tallettaa kolikkomuotoisia AGD:ita Silverbankiin 7% sisäänkirjausmaksua vastaan (ja myydä ne voitolla).

Tämän päivän noteeraukseen sovellettiin vanhaa kaavaa ihan suoraan. (Linkin kaavasta nykyinen kaava poikkeaa liukumien jouston ja sen osalta, että hinnan referenssinä käytetään spot-hintaa.) Jos saatavuus ei häiriinny, niin muutoksia ei tule jatkossakaan. Jos muutamme hinnanmääräytymistapaa, ilmoitamme siitä etukäteen.

Tällainen laitos kupsahti eilen. Tiedä sitten oliko merkittävä..

Muistakaa, että jos haluatte ajoittaa hopeaostot tarkemmin niin lisämaksusta saa hinnan kiinni samana päivänä vaikka rahat eivät olisikaan vielä tulleet.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hopean saatavuudesta

  1. Risto Pietilä sanoo:

    Olen sitten myynyt Hopea.fi:n (kin) varaston käytännössä loppuun, eli myös AGD on lopussa ensimmäistä kertaa tosi pitkään aikaan. Mutta ei se mitään, Silverbank saves 🙂

  2. Silverbank sanoo:

    Varastotasojen aleneminen jatkuu. Toimittajiltamme on loppuunmyyty nyt kaikki AGD:t paitsi ”numismaattiset” Walking Liberty -puolidollarit. Muilla seurannassa olevilla kaupoilla on vielä tavaraa myynnissä, tosin selvästi kalliimmalla preemiolla. Tilannetta seurataan aktiivisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s