Suurimmat madonluvut 27 vuoteen, missä on pihvi?


Spot-hopean hinta pörsseissä laski pe 23.9.2011 yhden päivän aikana reilusti. Lasku jatkui maanantaina ja spot-hinta kävi jopa 19,50 eurossa. Korkein lukema on huhtikuulta 34 €/oz. Laskua viime viikon puolivälistä tuli enimmillään 25% ja vuoden huipuista 43%. Toisaalta hinta on edelleen kymmeniä prosentteja viime vuoden kesää korkeammalla.

Voidaksemme määrittää, onko kyseessä nyt osto- vai myyntipaikka, meidän on tunnistettava hinnan laskuun johtaneet syyt, arvioitava reaktion suunnan ja voimakkuuden oikeellisuus, tehtävä jotain arvioita tulevaisuudesta, ja ennen kaikkea selvitettävä, onko hopeaa oikeasti myynnissä uudella hintatasolla. Käsittelen näitä suppeasti – mitään ennen kokematonta ei ole tapahtunut, viittaan lähinnä aikaisemmin nähtyyn.

Hinnan äkkinäisen laskun syyt, kurssimuutoksen analyysi

”Että marginaalien korotus oli ajallisesti näin lähellä Fedin kokousta, G20 julkilausumia ja suurinta hopean tyhjennysmyyntiä, jonka olen ikänäni nähnyt, kertoo, että suuret lyhyeksimyyjä-johdannaispankit, jotka elävät symbioosissa Fedin kanssa, tiesivät tämän olevan tulossa. Tieto vuodettiin etukäteen valikoidusti muillekin osana keskuspankin ja G20:n salaista operaatiota, jotta nämä voisivat maalata kullan ja hopean kurssikäyrät punaiseksi ja häivyttää markkinoiden todellisen reaktion – että historiallinen standardi kovalle rahalle, kullalle ja hopealle, on edelleen voimassa, ja kaikki muu on paperia, joka on rakennettu takaisinmaksukyvyttömän velan päälle. Tämä on selvä merkki suuresta epätoivosta, rikollisesta manipuloinnista ja markkinoiden täydellisestä mädännäisyydestä, ja kokonaisuudessaan vahvistaa sen, mitä Gold Anti Trust Action Committee, GATA on tutkinut. Marginaalien muutos on omiaan aikaansaamaan markkinoilla ison pompun, kun laajemmat markkinat lukevat epätoivon tällaisten manipulaatioiden taustalla.” -anon

Lyhyeksimyyjäpankit ovat taas hyökänneet jalometalleja vastaan osana sitä isoa peliä. Akuutti syy sille, että matto vedettiin pois hinnan alta, on äkkinäinen limiittimarginaalien korotus raaka-ainepörssissä, mikä sotkee sijoittajien positionhallinnan ja laittaa jotkut myymään itse, toisilla myynnin hoitavat tietokoneohjelmat, ja kolmannet suljetaan kylmästi ulos, kun heidän marginaalivaatimuksensa eivät enää riitä. Lopputuloksena on näyttäviä punaisia numeroita.

Välillä mietin, kummalla puolella pelissä itse olenkaan, kun aina tällaisen tullessa tulee vain inspiroitunut olo, että taas pääsee tekemään rahaa itselle ja kavereille, ja ainoa sääli kohdistuu vivutettujen paperipositioiden haltijoille, jotka teurastettiin taas kerran ilman ennakkovaroitusta, juuri niin kuin 2.5.2011 (huippu artikkeli: katso myös kuva!) Ei todellakaan mitään uutta auringon alla.

Fyysisen hopean saatavuus

Viikonlopun aikana tein tilauksen luottomyyjältämme, ja sain hinnan 10 000 AGD:lle lyötyä kiinni ongelmitta. Preemiota oli korotettu mutta tavaraa ei ollut vielä myyty loppuun. (On muistettava, että useimmat asioivat työaikaan, ja hinnanlasku sattui perjantai-iltapäivänä/illalla sekä maanantaina ennen USA:n markkinoiden avautumista eli pääsin vähän niinkuin syömään keittiöstä.) Sama toimittaja myi 2008 syksyllä varaston loppuun, kun spot-hinta aleni tuntuvasti:

Suurin osa kolikkokaupoista suhtautuu varastonhallintaan sillä lailla, että eivät myy varastoaan loppuun koskaan, vaan ostavat ja myyvät pieniä määriä ja tasoittavat positiota ostamalla/myymällä tukkumarkkinoille. Esimerkiksi Silverbank partnereineen omistaa yli 50000 AGD ja käy sillä aktiivisesti kauppaa, mutta lisätilaukset tehdään heti, kun vajetta on tullut 5000 AGD (yllä kerrottu ”peräti” 10000 AGD tilaus on tehty siksi, että viimeisetkin rahat saadaan kiinni niin kauan kuin tuotetta vielä saa, koska saatavuusongelman riski on selvästi kohonnut).

2008, kuten muistamme, oli likviditeettikriisin akuutti aika. Kaikkien sijoitusten kurssit olivat syöksykierteessä ja hinnanmääritykset vinksallaan. Toisten (mm. strukturoidut lainat) hintaa pidettiin keinotekoisen ylhäällä luottotappioiden tunnustamisen välttämiseksi, toisten (sijoitushopean) hintaa taas painettiin keinotekoisen alas, ettei rahajärjestelmän perusta kyseenalaistuisi. Lopputuloksena kukaan ei suostunut myymään ja ostajat jäivät ilman tavaraa.

En ollut itsekään tuolloin vielä niin kokenut tässä pelissä: puhuin manipulaatiosta liian suoraan, ja jouduin yli vuodeksi veropetossyyte- ja omaisuuden takavarikkomyllytykseen (kaatui näytön puutteeseen, tutkintapöytäkirja on 8cm paksu). Tällä kertaa sanon julkisesti vain sen, että hopeaa on paremmin saatavilla silloin, kun se on kallista. Halpuus ei tarkoita, että ihmiset haluaisivat siitä eroon. Hinnan määrittävät toiset toisaalla ja meidän tehtävämme on käydä kauppaa sillä hinnalla.

Arvioita lähitulevaisuudesta

Minulle mielenkiintoisin kysymys on se, tuleeko fyysiseen hopeaan toimitushäiriö vai ei. Uskoisin, että ei tule, koska peli menee silloin vaaralliseksi, ei ainoastaan meidän kauppiasraukkojen, vaan myös manipulaattoreiden kannalta. Jotta toimitushäiriötä ei tulisi, hinnan lisälaskulle on vain vähän tilaa. Esimerkiksi AGD:n osalta kaikki tarjonta on USA:ssa yksityisiltä sijoittajilta, kuten myös kysyntä. Fyysinen markkina ei pysy tasapainossa sillä, että joku spekulantti pakotetaan dumppaamaan tonni paperia ja hinta laskee 33%. Päinvastoin – Silverbankissa tulee uusia ostotoimeksiantoja parin kappaleen tuntivauhtia, eikä lokissa ole tällä hetkellä yhtään myyjää.

Kurssin pienempiä sahauksia on vaikea ennustaa. Ostakaa silloin kun hinta on kohdallaan. Kaikkein tärkeintä on muistaa, että hopea on peili paperirahan arvolle, ei toisinpäin. Lyhyellä aikavälillä manipulaatio määrää hinnan, pitkällä aikavälillä hopean hinta paperirahassa nousee, kun paperirahan arvo vääjäämättä laskee. Vakain asia jolla hopean hintaa voi mitata on kulta, ja näiden hintasuhde on levinnyt jo arvoon 55:1, eli hopea on viime kuukausiin verrattuna nyt selvästi houkuttelevampi ostokohde kuin kulta.

”OK. Vaikuttaa tosiaan siltä, että aika sijoittaa on nyt. Jos hinta seuraavaksi nousee, samalla rahalla saa vähemmän, jos taas se laskee, niin saatavuus voi yllättäen muodostua pullonkaulaksi. Mistä ja miten hopeaa voi ihan käytännössä ostaa?”

Hopea.fi

Liike on auki Helsingissä maanantaisin ja keskiviikkoisin 12-19, ja muina päivinä kannattaa soittaa jos olisin mestoilla. Varastoja onnistuin täydentämään jonkin verran ostokampanjalla viime viikkoina. Nyt ne pistetään myyntiin halvemmalla kuin juuri ostin 🙂 Tulkaa tekemään käteiskauppaa, aika reipasta meininkiä on tulossa maanantaina! Kun myytävä tavara loppuu niin se loppuu; en usko että kukaan myy sijoitushopeaansa minulle tällä hintatasolla ja muuta kauttahan tämä firma ei myytävää saa.

AGD:n saatavuus- ja varastotilanne Suomessa on hyvä, eli ihan voi tulla noutamaan pienemmän kuin suuremmankin erän. Ja kyllä – hinta on tosiaan tätä kirjoitettaessa 20,00€/AGD.

EIH

Eesti Investeerimishõbe myy 1 unssin kolikoita Virossa ilman arvonlisäveroa. Jos tällainen mahdollisuus kiinnostaa näillä hinnoilla, niin hyvin suunniteltu puhelu minun palvelunumeroon 050-3220850 on tie omistajuuteen. Maksut yksinomaan pankkisiirtona. Hyllyssä on joitain tuhansia unsseja. Kun ne loppuvat, myydään jälkitoimituksella, jollei pelitilanne kovasti kuumene.

Silverbank

Silverbank on juuri rakentamassa entistä suurempia resursseja maahantuontiin kansainvälisen laajenemisensa alla. Vaikka vielä pelataan vanhoilla, on niissäkin reilusti reserviä nykyisiä asiakkaita varten. 100% holvissa jo olemassa oleva hopea ei lopu kesken, vaikka ostaisitte ”kuinka paljon”.

Maanantain noteeraus oli 19,13 sen ansiosta, että toimitusongelmia ei vielä ollut. Jos AGD myydään loppuun kaikilta isoilta välittäjiltä, niin ongelmaksi muodostuu tavaran hankinta. Silverbank on sellainen norsu omien tilausvolyymiensä kanssa että ei kauheasti ilahduta jos hankinnat joudutaan kalastelemaan USA:n 4000 kolikkokauppiaalta 500AGD pussi kerrallaan 🙂

Silvervaultin asiakkaaksi tuleminen on helppoa ja palvelut ovat ilmaisia käyttää. Hitaiden pankkien (hitain on Sampo) käyttäjille hyödyllinen palvelu voi olla noteerauksen etukäteistieto + jälkikäteismaksu -palvelu. Sillä voi varmistaa että saa saman päivän hinnalla.

Silverbankin perustaja Risto Pietilä on tutkinut jalometallisijoittamista 2005 lähtien.

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Suurimmat madonluvut 27 vuoteen, missä on pihvi?

 1. Harri sanoo:

  Hieno artikkeli, kiitokset. Paperinpyörittäjien toimet ovat epätoivoisia ja selvää on, että he loppujen lopuksi tulevat saamaan ”mustanpekan” kouraan. En voi olla kuin samaa mieltä – erinomainen tilaisuus ostaa hopeaa lisää.

 2. Markus Jansson sanoo:

  Ilmeisesti hopean ja kullan nyt tapahtunut romahdus oli taas Comexin jne. kartellinpitäjien syytä. Nostivät näet reippaasti (15-21%) marginaalejaan, siitä pudotus johtuu.

  • Risto Pietilä sanoo:

   Joo, nuo hedgerahastot on käteviä käsikassaroita siinä, miten ihmisten rahoja saadaan siirrettyä banksterien taskuun, eikä siinäkään vielä kaikki (ikään kuin bankstereilla ei rahaa olisi, nehän luovat sitä!) – vaan puhallus voidaan tehdä sopivaan aikaan.

 3. Aarteenmetsästäjät löysivät 200t hopeaa meren pohjasta. Onkohan negatiivista vaikutusta hopean hintaan (tosin saavat operaation käyntiin vasta ensi vuonna)? http://news.xinhuanet.com/english2010/sci/2011-09/27/c_131162921.htm

  • Mika sanoo:

   Mitä olen firmaa seurannut niin eivät halua romahduttaa markkinoita. Kolikotkin myydään vuosien mittaan pikkuerissä numismaattisissa huutokaupoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s