USA:n luottoluokitusta alennettu, muuttuuko mikään?

Terveisiä kesätauolta! Aikomukseni on jatkossa kirjoittaa tiedotteita Silverbankin etenemisestä ja ajattelemisen aihetta hopeamarkkinoista suunnilleen kerran viikossa.

Yhdysvaltain valtion velkakirjoja on perinteisesti pidetty maksukyvyn referenssinä, johon kaikkia muita verrataan. Ensimmäistä kertaa luottoluokituksen käyttöönoton jälkeen USA:n arvosanaa on nyt pudotettu korkeimmasta AAA-luokasta pykälä alaspäin. Suomi kuuluu edelleen parhaaseen luokkaan.

Muuttuuko maailmassa mikään, romahtaako dollari?

Yhdysvaltain velka on dollarimääräistä. Luottoluokituksen alentamisessa ei epäillä heidän kykyään luoda uusia dollareita ja maksaa velka takaisin niillä, vaan maksaa velka takaisin jollain, jolla on ostovoimaa takaisinmaksun hetkellä. Tämän luottoluokittaja S&P kyseenalaistaa, ja syystäkin.

Dollari on pitkään ollut se referenssi, johon muiden valuuttojen ja hyödykkeiden arvoa verrataan. Dollari oli edellisessä elämässään (1873-1933-1968-1971) sidottu kultaan, ja sitä ennen (1792-1873) hopeaan. Nämä olivat siis dollarin arvon määrittäjiä ennen kuin dollarista tuli muiden arvon määrittäjä.

Jossain vaiheessa dollari ei enää pystynyt säilyttämään vuosisataista arvoaan. Nykyisin yksi hopeadollari on yli 30 paperidollaria ja yksi kultadollari yli 40.

Konkretiaa: Eletään vuotta 1933 ja sinulla on 20 dollaria kullassa. Sijoitat tämän USA:n valtion velkakirjoihin, jotka tuottavat 5,0% vuosittaisen koron. 78 vuoden ajan katselet, kuinka arvo nousee. Nyt sijoituksen arvo on 900 dollaria. Aika hyvin, vai mitä?

No ei – pistämällä kolikon pöydänlaatikkoon sen arvo on nyt 1700 dollaria. Ja koko 78 vuoden ajan, läpi kuumien ja kylmien sotien, lama-aikojen ja yhteiskunnallisten murrosten raha on ollut käytettävissäsi, ei alttiina millekään riskille, ei lainattuna kellekään, eikä sitoutuneena mihinkään. Ei vaivaa, ei kuluja, ei veroja.

Ei, mikään ei muutu. Kyllä, dollari romahtaa – jatkaa romahdustaan. Samoin euro. Romahdus ilmenee suhteessa kaikkeen reaaliomaisuuteen.

Ymmärrän hajautuksen hyödyllisyyden, mutta on kovin vaikea löytää kohteita, jotka olisivat turvallisuudeltaan ja/tai tuotoltaan jalometallien veroisia.

– Risto Pietilä

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s