Hopean hintamuutoksista & Silverbankissa hopeaa alennuksella

Hopean hinta on viime aikoina heilunut voimakkaasti paitsi makrotasolla (yli kaksinkertaistunut viime kesästä) niin myös mikrotasolla:
Taloustieteen ja terveen järjen mukaan tuotteen hinta hakeutuu siihen pisteeseen, jossa kysyntä ja tarjonta ovat yhtä suuret. Yllä on punaisella kuvattu COMEXissa tapahtunut 11% käytännössä pystysuora kurssilasku. On vaikea uskoa, että todellisilla metallimarkkinoilla operoivat ostajat ja myyjät olisivat näin nopeasti muuttaneet kysyntäänsä ja tarjontaansa, joiden perusteella hinta muodostuu.

Minusta näyttää pikemmin siltä, että hintaa säädellään ja markkinoilta keikutetaan pois velkavivulla operoivia sijoittajia, ilman mitään yhteyttä hopea-nimisen metallin kysyntään ja tarjontaan. Tämä on yksi syy, miksi vastustan rahametallien futuurimarkkinoita, vaikka useimmilla hyödykkeillä ko. markkinamekanismi on talouden toiminnalle hyvin tärkeä.

Kun COMEXin hinnan”määritys” tekee pilaa itsestään, ei fyysisellä hopealla kauppaa käyvä voi varauksetta ottaa hintaa ulkoisista lähteistä. Hinta ei ole syöte, se on tuloste. Hinta muodostuu, kun markkinat prosessoivat asiakkaiden kysyntä- ja tarjontafunktiot. Ulkopuolisen hinnanmäärityksen virheellisyyden toteaa helposti siinä vaiheessa, kun markkina ei täsmää vallitsevalla hinnalla. Nyt on sellainen tilanne; harva pitää spot-hintaa oikeana ja myy jopa alle sen. Alla selitän markkinan käsityksen COMEX- ja oikean hinnan eroista.

//

Silverbank aloitti äskettäin noteerauksen ennustepalvelun, joka laskee noteerauksen annetulla kaavalla puoli tuntia ennen toimeksiantojen tekoajan päättymistä. Tällöin on mahdollista tehdä kauppoja uusimman ennakkotiedon pohjalta. Kaikki kaupat otetaan huomioon ennen kuin päivän noteeraus lasketaan ja ne vaikuttavat noteerauksen arvoon. Ennuste on alla kuvatun yksinkertainen:

OSTOT 555,00
MYYNNIT 7895,44
SPOT/OZ 30,35
PERUSHINTA/AGD 27,80
NOTEERAUSENNUSTE/AGD 24,16
NOTEERAUSENNUSTE/PERUSHINTA -13,1 %
NOTEERAUSENNUSTE/SPOT 11,3 %

Normaalisti Silverbankin hinta seuraa fyysisen hopean hintaa USA:ssa ja se taas seuraa COMEXin hintaa. Nyt on COMEXin hinta noussut niin korkeaksi, että asiakkaat ovat alkaneet nettomääräisesti myydä Silverbankiin ja myyneet niin paljon, että Silverbankin kaupankäyntivarat ovat menneet kokonaan hopean puolelle. Kaavan mukaisesti on alettu käyttämään hintamekanismia siihen, että saadaan asiakkaiden kysyntä ja tarjonta vastaamaan toisiaan. Kuten yltä näkyy, asiakkaiden käsitys markkinan tasapainohinnasta on jo 13,1% alempi kuin peruskaavan mukainen. Hinta on enää 11,3% spot-hintaa korkeampi. Tämä tarjoaa kiinnostavia arbitraasimahdollisuuksia.

Kriitikoille kaikki tämän kaltaiset analyysit ovat aina merkkejä siitä, että Silverbank on kaatumassa ja/tai hopea menettämässä arvonsa. Edellisen kerran voimakasta palautetta tähän suuntaan sain edellisen myyntipaineen aikana (myyntipaineet ovat Suomen hopeamarkkinoilla yksittäisiä ilmiöitä, koska vallitseva tila on ostopaine) keväällä 2009. Jälkikäteen tarkasteltuna 2009 olikin noin ylipäätään nollavuosi hopeaan sijoittamisen kannalta, ainoat kunnon tuotot sai sijoittamalla juuri silloin, kun preemio oli alhaisimmillaan:
– Risto Pietilä

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Hopean hintamuutoksista & Silverbankissa hopeaa alennuksella

 1. Jarmo Viikki sanoo:

  Minä ostan silverbankin kautta hopeaa vain, kun hinnat ovat kohdallaan. Kalliilla en suostu ostamaan. Rahavirrat käynnistyvät, kunhan ensin saadaan hopean hinta alas. Tällä hetkellähän se keikkuu vielä suhteellisen korkealla, kun ajatellaan asiaa pidemmällä aikavälillä. Vielä hopean spot-hinnassa on putoamisen varaa. Näin ollen hopeadollaritkaan eivät ole vielä dipin pohjilla – näin uskon.

 2. Varo Vaaraa sanoo:

  Markkinat ovat aika paljolti ihmispsykologiaa, panikointia ym. väärää infoa liikkuu aika paljon. Isot peluritkin voi keikautella suhteellisen pientä hopeamarkkinaa kivasti, pelotellen pois osan, jotta saa halavalla fyysistä. Kohta kun alkaa taas varmaan tapahtumaan.

 3. Jarmo Viikki sanoo:

  Nyt ei ehkä ole viisain hetki aloittaa massiivista tankkausta. Tämä romahdus voi olla v. 2008 kaltainen, jolloin hopean hinta puolittui. Hopeaa kannattaa ostaa silloin, kun sitä saa kilpailukykyiseen hintaan. Olen itse vielä odottavalla kannalla, sillä uskon henkilökohtaisesti rajuun korjausliikkeeseen (hopea voi jopa käväistä alle 20,00 eurossa josta se sitten ponnistaa jälleen korkeuksiin takaisin). Tällaiset korjausliikkeet ovat tarpeellisia, jottei kuplaa pääse syntymään.

  • Varo Vaaraa sanoo:

   Voi todellakin olla mahdollista, että käydään jopa 18e. Siitä alaspäin en olisi niinkään varma. Katsellaan ja ostellaan. Voi olla aika nopeakin se korkeuksiin nousu taas.

 4. Silverbank sanoo:

  Fyysisen hopean hinta ei pudonnut puoleen vuonna 2008, vaan se jäi kymmeniä prosentteja paperia korkeammaksi (ilkeät kielet sanovat, että paperin hinta putosi alas juuri siksi, että ihmiset dumppasivat sitä saadakseen rahaa ostaa edes vähän fyysistä kun pelkäsivät että se kategorisesti loppuu).

  Minäkin uskon, että korkeimmalta 28,7 €/AGD tasolta käydään jopa alle 20:ssä. Mutta ei kauheasti, koska silloin iskee yhtä aikaa päälle:
  – Edullisen spot-hinnan kalastelijat jarruttavat menoa maailmalla
  – Fyysisen hopean hinta ei suostu laskemaan spotin tahtiin koska myyjiä ei ole
  – Silverbank palaa ostomoodiin, jolloin kestoliukuma palaa takaisin nollaan
  – Jos asiakkaat oikein innostuvat, voi tulla liukumaa toiseen suuntaan.

  Kaikkein riskittömin ostopaikka on mielestäni noin 22€/AGD tasolla (eli tällä menolla ensi viikolla 😉 Siinä on arbitraasit kohdallaan ja ei tarvitse pelätä jos vaikka hinta lähtisikin uudelleen nousuun nopeammin kuin oli ajatellut).

  Pitkällä tähtäimellä hopea on erinomainen sijoitus, että ei kannata olla sidelineissa liian kauan.

  T. Risto. Ei ole Silverbankin virallinen mielipide 🙂

 5. MarkusJ sanoo:

  Miten määritellään fyysisen hopean hinta? Siis ihan oikeasti? Joku Comex tai Kitcon hinnat eivät kerro siitä paskan vertaa, koska niissä myydään vain leikki/paperihopeaa tai sen johdannaisia. Niillä ei ole mitään merkitystä todellisen, fyysisen, kädestä käteen vaihdettavan hopean kanssa. AGD:n jenkkimyyjätkin sekä muut fyysisen hopean myyjät ottanevat hintoihinsa reilun siivun noista hopean kursseista – VAI määräytyvätkö heidän hintansa heidän omien osto/myyntikauppojen myötä?

  Paperihopeassa on näet n. 90% ilmaa. Tai päinvastoin, paperihopeassa on 0% ilmaa, mutta fyysisessä hopeassa on 10x hintaa, jahka jengi tajuaa asianlaidan (eli että paperihopeaa ei ole kuin murto-osa oikeasta hopeasta). Nythän suurinosa sijoittajista KUVITTELEE omistavansa oikeata hopeaa, kun ovat ostaneet jostain Kitcosta jotain, vaikka tosiasiassa Kitcolla ei todellakaan ole olemassakaan niitä hopeoita, joita myyvät ja joista kehtaavat jopa velottaa säilytyspalkkionkin!

 6. Asko Kaukua sanoo:

  Tarkoitit kai että oikeaa hopeaa ei ole kuin murto-osa paperi-hopeasta? Kyseessä on siis huijaus, myydään sellaista mitä ei ole hyllyssä. Myymällä jotain mitä ei ole, luodaan keinotekoinen runsauden tunne, joka ajaa hintoja alas. JP Morgan pankki tunnusti jo syyllisyytensä metallimarkkinoiden keinotekoisessa manipuloinnissa:

  http://silverstockreport.com/2010/jp-morgan-silver-short.html

  Kuka tai mikä mekanismi ajaa vaikkapa kaivosyhtiöitä sitomaan itsensä tuohon derivatiivikusetukseen? Kaivosyhtiöillähän on ymmärtääkseni yleisesti käytäntö jossa he käyttävät johdannais-termiinejä ”suojautuakseen hintavaihtelulta”.

  Mikseivät kaivosyhtiöt kokoonnu ja päätä irtautua riistäjistä? Tarkoittaisi että päättävät yhdessä mihin hintaan metallia myisivät, välittämättä paperimarkkinoiden kurssista. Onhan kuitenkin päivän selvää että tämä paperifutuurikasino pitää metallien hintoja liian alhaalla, jolloin kaivosten katteet, kaluston uusiminen jne. kärsivät?

 7. Jarmo Viikki sanoo:

  Mitä tulee fyysisen hopean hintaan kriisiaikoina.. Jalometallidiilerit keksivät tekosyitä, joiden turvin sulkevat liiketoimintansa, kun markkinahinta korjaa alaspäin.
  Monesti romahduksissa käy niin, että diilereiden myyntihinta ei laske juurikaan, mutta sisäänostohinta romahtaa markkinahinnan mukana (ts. spread räjähtää käsiin).

 8. Silverbank sanoo:

  Markus,
  tarkoitan fyysisen hopean hinnalla sitä hintaa, jonka fyysisestä joutuu oikeasti maksamaan sikäli kun myynnissä on sekä fyysistä että paperia. Esim. Silverbankissa fyysisen hinta oli tänään noin 13% korkeampi kuin paperi jonkin välittäjän kautta. Tämä hintaero johtuu logistiikka ym. kuluista eikä siinä ole mitään hälyttävää. Maksaahan kahvikin enemmän lähikaupassa kuin maailman pörsseissä.

  Siinä vaiheessa kun kahvi ja ”kahvi” alkavat olla kovasti eri hinnoissa ja ihmisiä painostetaan tyydyttämään janonsa paperilla aletaan olla lopun tiellä. Aina ajoittain hopeasijoittajia ostetaan/kiristetään hiljaisiksi näin. Nytkin on Markuksen mukaan sellaiset ajat menossa.

  Jarmo,
  Jalometallidiilerien tienesti on volyymien ja kurssien erotuksen tulo. Kriisiaikana molemmat ovat normaalia paremmat. Kurssiero on toki kauppiaan päätettävissä, mutta markkinat senkin määräävät. Mitä suurempi volatiliteetti, sen suurempi kurssiero, koska fyysisillä markkinoilla jokaista kauppaa ei voi hedgata (ja hedgauksen hinta on myös volatiliteetin funktio). Bisnestä ei todellakaan kannata sulkea. Minäkin töissä vaikka vieläkin on flunssa päällä.

 9. Jarmo Viikki sanoo:

  Jalometallidiilerit saattavat joko sulkea jalometalli-ikkunan täysin tahi nostaa preemiot/spreadit taivaisiin silloin, kun hopea osakemarkkinoiden mukana takkuilee. Tällä hetkellä on esimerkiksi hieman sellainen tilanne. Itseäni pelottaa nykyinen hopean hintataso, sillä siinä on vieläkin jonkin verran laskupotentiaalia, joten en uskalla laittaa vielä kunnolla fiattia hopeaan. Odotetaan, että hopean hinta laskee ensin ja mielellään, jos hopeaa vielä on, niin myydään sitä. Itselläni tosin varat ovat onneksi vielä fiatissa + osakemarkkinoilla pitkälti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s