”Älä kysy Erkiltä hopeakysymyksiä kun ei se tiedä niistä mitään” – vastine A2 ohjelmaa koskien

Silverbank pitää erittäin tärkeänä, että yhtiön virallisissa lausunnoissa sen erityisalaa, sijoitushopeaa, koskevat asiatiedot ja mielipiteet ovat oikeita ja punnittuja. Toimitusjohtaja Erki Selling on ammattijohtaja, jonka erikoisalaa ei ole hopeatuntemus vaan yhtiön toiminnan johtaminen. Tätä työnjakoa koskeva Risto Pietilän lausahdus (17:33) on irrotettu asiayhteydestään antamaan vaikutelma, että yhtiön sijoitushopeaosaaminen olisi kyseenalaista.

Yhtiön perustaja Pietilä vastaa sijoitushopeaa koskevista kannanotoista. Hän pyysi ko. kuvaustilanteessa holvissa etukäteen saada tietää sijoitushopeaa koskevat kysymykset, jotta voisi vastata niihin mahdollisimman punnitusti. Pyyntöön ei tuolloin suostuttu, sen sijaan kuvattiin mitä vain suusta sattui tulemaan sen jälkeen, kun perustaja ja toimitusjohtaja olivat ensin käsin kantaneet 500kg hopeaa autoista rakennuksen sisällä sijaitsevaan holviin, mikä oli raskas urakka.

Pietilä piti myöhemmin ko. kuvaustilanteen materiaalia niin huonona, että vaati sen uudelleen kuvaamista. Tämä tulikin mahdolliseksi kaksi päivää myöhemmin kun hän tuli Tampereelle selventämään asiaa. Korjattu lausunto kuvattiin lauantaina ”Suklaata ja seksiä –bileiden” yhteydessä. Ilmeisesti kiireestä johtuen korjattu versio kuitenkin jätettiin huomiotta.

Onneksi voimme julkaista oikeasti mietityn vastauksen toimittajan kysymykseen netissä.

Toimittaja: ”1980-luvulla hopean hinta oli hyvin korkealla ja romahti sitten liki neljännekseen. Mistä te tiedätte että se ei toistu?”

Silverbank: ”Hopean inflaatiokorjattu hinta tammikuun 1980 piikissä oli noin 8-kertainen verrattuna hopean hintaan nyt. Romahduksen jälkeinenkin hinta oli siis yli kaksinkertainen tämänhetkiseen hintatasoon verrattuna. Se, että hopean hinta on noussut keskimäärin 20% vuodessa jo vuosien ajan, on selitettävissä lähes kokonaan inflaatiolla, laajan rahamäärän (ml. johdannaiset) kasvulla.

Aikaisempien sijoituskuplien psykologiaa tutkineena hopeakuplan merkkejä on nähtävissä vasta siinä vaiheessa, kun yleisö suhtautuu hopeaan sijoituskohteena positiivisesti. Niin kauan kuin 98% suhtautuu hopeaan vihamielisesti, hinnalla on edelleen hyvät mahdollisuudet nousta. Hinta nousee, kun kysyntä on tarjontaa suurempi. Fyysisen hopean omistajat ovat hyvin perillä metallin arvosta ja eivät ole myymässä. Sen sijaan 98% joukosta tulee vuosittain uusia sijoittajia mukaan. Kun 100% on mukana, on arvostustason huippu todennäköisesti saavutettu.

Lyhyellä aikavälillä hopean hinnassa tapahtuu merkittäviä muutoksia. 2000-luvulla on nähty, että muutamassa kuukaudessa hinta voi nousta 100% tai laskea 35%. Ostetun hopean määrä kuitenkin pysyy samana, riippumatta siitä, onko se ostettu Silverbankin holviin vai kolikkomuodossa kotiin.

Silverbank suosittaa, että ohjelman katsojat aloittaisivat hopeasijoittamisen nyt omaan kokonaisvarallisuuteensa nähden pienillä panoksilla. Sijoitushopean hinta on kaksinkertaistunut viime kesästä ja kesä on tyypillisesti rauhallisempaa aikaa hopean hintakehityksen kannalta. On mahdotonta tietää, kuinka korkealle hopean hinta jatkaa meneillään olevaa nousuaan, mutta varsin mahdollista on, että nopean hinnannousun jälkeen tulee selkeä heilahdus alaspäin, mikä käsityksemme mukaan tarjoaa erinomaisen ostopaikan. Pyrimme siihen, että hopeaa olisi kesällä toimitettavaksi kaikille halukkaille.

Olemme pidättyväisiä antamaan ajoitusta koskevia neuvoja, eikä näitäkään saa sellaisiksi tulkita. Tunnemme kuitenkin vastuumme siitä, että useilla ohjelman katsojilla ei ole ennakkotietoa hopean luonteesta sijoituskohteena. Ajoittain merkittävät hintamuutokset voivat toisaalta aiheuttaa ahneusreaktion lähteä mukaan liian suurilla panoksilla hinnan noustessa, tai toisaalta pelkoreaktion, jossa sijoitus myydään voimakkaan hinnanlaskun jälkeen, vaikka aika olisi parempi ostamiseen. Ei ole meidän etumme, että asiakkaamme tekevät itselleen vahinkoa huonolla ajoituksella.

Maailman sijoitushopeamäärän kehitys on hyvin vakaata, koska se perustuu ennustettavaan kaivostoimintaan sekä teolliseen kulutukseen. Maailman paperivaluuttojen määrän kehitys on vaikeasti ennustettavaa ja riippuvaista ihmisten päätöksistä, jotka vain sisäpiiri tietää etukäteen. Hopean hintakehitystä ei tämän vuoksi pidä ensisijassa tulkita hopean arvon muutoksena vaan sen mittayksikön (euron) arvon muutoksena suhteessa kaikkeen reaaliseen.”

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: ”Älä kysy Erkiltä hopeakysymyksiä kun ei se tiedä niistä mitään” – vastine A2 ohjelmaa koskien

  1. Ekonomi sanoo:

    ”Se, että hopean hinta on noussut keskimäärin 20% vuodessa jo vuosien ajan, on selitettävissä lähes kokonaan inflaatiolla, laajan rahamäärän (ml. johdannaiset) kasvulla.”

    No ei. Jokainen vähänkin taloutta tunteva ymmärtää tämän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s