Silverbankin vastine Ajankohtaisen kakkosen reportaasiin

Katso ohjelma uudestaan täältä (alk. kohdasta 5’15”). Suosittelen!

Olemme kokonaisuutena tyytyväisiä siihen, että olemme saaneet esiintyä näin suositussa TV-ohjelmassa. Yhteistyö toimittajan ja kuvausryhmän kanssa sujui hyvin ja tunnelma oli oikein positiivinen kuvauksia tehdessä.

Kuvauksia ohjelmaa varten tehtiin ainakin viisi päivää, ja olin henkilökohtaisesti mukana neljänä. Kuvamateriaalia saatiin tuntikausia, ja toimituksella on ollut haastava työ tiivistää siitä johdonmukainen tarina ilmiöstä, joka kasvaa ja kehittyy valtavalla nopeudella ja johon osallisillakin on hyvin erilaiset käsitykset siitä, mitä oikeastaan on meneillään. Minun paperille piirtämäni skene alkaa minusta, mutta kuva olisi hyvin erilainen, jos joku muu olisi pyydetty piirtämään se. Skenestä saa dokumentin pohjalta käsityksen, että se olisi jotenkin yhtenäinen porukka, mikä on kaukana totuudesta. Kysymyksessä on hyvin löyhä verkosto, jossa ihmiset tuntevat toisiaan yhteisten kiinnostusten kautta. Esimerkiksi minun oma osallisuuteni superfood-puoleen on alle puolen vuoden ikäistä. Termiä ”skene” olen käyttänyt muutaman viikon, eikä minulla ole useimmista sen ”jäsenistä” mitään tietoa.

Kun vain noin joka sadas kuvattu repliikki pystyttiin ottamaan lopulliseen versioon, on selvää, että toimitus pystyy valitsemaan näkökulmansa hyvin vapaasti. Useita asioita, jotka asioina liittyvät toisiinsa tuskin mitenkään, eli toisin sanoen liittyvät toisiinsa vain niihin osallisten henkilöiden kautta, oli esitetty nopeatempoisesti. Katsojalle ei välttämättä synny käsitystä, että jokainen esiintyy ohjelmassa yksityishenkilönä ja edustaa titteleistä huolimatta vain itseään. Palkaton työ ei synnytä alistussuhdetta ihmisen ja organisaation välillä. Tällöin ihmiset ovat vapaita sanomaan mitä vain eikä heidän puheitaan ole mielekästä tulkita organisaation kannoiksi elleivät he nimenomaan sellaista roolia ota. Ohjelman editoinnin intensiivisyydestä kertoo se, että siinä esiintyy ruudunkaappaus esityspäivän aamuna julkaisemastani blogauksesta.

Motivaatio sille, että dokumentti tehtiin, oli ymmärtääkseni halu selvittää epäilyksiä siitä, onko Silverbankin nuorille tekemissä työtarjouksissa jotain rikollista tai moraalitonta. Tästä johtuu keskittyminen tähän aiheeseen. Se, että dokumenttiin mahtui paljon muutakin, on uskoakseni sen ansiota, että mitään rikollista tai moraalitonta ei tästä pääasiasta löytynyt. Tai mistään muustakaan. Dokumentissa ylläpidettiin epäileväistä asennetta, mutta toisella katsomiskerralla kriittisinkin katsoja ymmärtää, että näyttöä laittomuuksista ei ole. Tietenkin olisimme toivoneet, että tämä kuva välittyisi ensimmäisellä kerralla, koska TV-katsojat harvoin katsovat ohjelmia uudelleen.

Dokumentista kävi mielestämme vakuuttavasti ilmi, että Silverbank yhtiönä toimii lainmukaisesti, asiakkaiden omistamaa hopeaa säilytetään holvissa turvatusti, Silverclubin toiminnassa ei ole mitään rikollista, ja että edellä mainituissa toiminnoissa mukana olevat henkilöt aikovat olla niissä mukana jatkossakin, kertoen jatkossakin nimellään ja naamallaan nettiin kaiken, mitä tapahtuu.

On ymmärrettävää, että minua, joka mm. rahallisesti hyödyn skenen menestyksestä (Cocovin ja Puhdistamon omistajien ohella) kaikkein eniten, ei tulekaan kriittisessä TV-ohjelmassa käsitellä helläkätisesti. En voi siis itseni puolesta kritisoida sitä, että neljän kuvauspäivän ja usean tunnin aineistosta on kaiveltu muutama letkautus, jotka minun suustani esitetään, ja kaikki analyyttiset vastaukset asiallisiin ja kiinnostaviin kysymyksiin jätetään huomiotta. Lisäkseni mm. Iiro Riihimäki selitti pitkään kameralle sitä, mikä Silverbankin ja alaikäisten suhde oikeasti on, mihin ei dokumentissa siis vastattu. Tästä aiheesta on luvassa paljon blogauksia.

Alaikäisiin keskittyminen ei ole Silverbankin hopealiiketoiminnan kannalta fokusalue. Kysymys on pikemminkin siitä, että emme halua syrjiä ihmisiä iän perusteella ja vastaanotamme joukkoon sellaiset, jotka itse ovat kiinnostuneita, myös silloin, kun he ovat nuorempia tai vanhempia kuin perinteiset työikäiset. Edustaa hajottamiseen pyrkivää maailmankatsomusta alkaa erikseen miettiä, miten pari 16- tai 17-vuotiasta toimii yhteisössä, jossa muutenkin toimii kymmeniä kaikin puolin erilaisia ihmisiä aina 70 ikävuoteen asti.

Jokainen kriittinen katsoja ymmärtää, että minusta esitetyllä kuvalla on vain vähän tekemistä todellisuuden kanssa. Sen sijaan tapa, jolla Maria Lönnqvistiä (17) käsiteltiin, jätti toivomisen varaa. Skenessä kaikkiin ihmisiin suhtaudutaan hyväksyvästi ja kunnioittavasti ja kaikki ovat vapaaehtoisesti mukana. Erityisesti ketään ei ole tarvinnut pyytää mukaan vaan kaikki ovat itse ottaneet yhteyttä. Kuvausten aikana kävimme toimittajan kanssa läpi tapaa, jolla Maria dokumentissa voitaisiin esittää. Silverbank ei ole tarjonnut hänelle muodollista roolia yhtiössä, niin että häntä ei voitaisi siinä roolissa esittää. Hänen vanhempansa, jotka olivat mukana, eivät myöskään halunneet tätä. Marialla itsellään ei ollut mitään televisiossa esiintymistä vastaan.

Dokumentissa Mariaa oli otettu mukaan melko paljon, mutta kasvot sumennettuna. Oikea ratkaisu kaikkien muiden osapuolten toiveet huomioiden olisi ollut pitää kasvot avoimina ja liittää mukaan kohta, jossa Maria selittää suhdettaan skenen eri toimijoihin, josta myös kävisi ilmi hänen ei-liittymisensä Silverbankiin. Marialla ei ole mitään peiteltävää. Hän on itse kertonut, että aikoo skenessä pitkälle, ja me kaikki haluamme tukea häntä siinä, ja tv-rooli varmasti auttaa häntä.

Silverbank haluaa tarjota kiinnostuksensa ilmaisseille nuorille huipputyöpaikkoja. Skenessä laajemminkin nuorilla on mahdollisuus samoista lähtökohdista kuin vanhemmilla (ellei paremmista!) edetä korkealle. Vaikka blogissamme puhumme nuorista monikossa, ei minulle tosiasiassa tule skeneen kuuluvia alaikäisiä edes mieleen kuin kaksi. Kummallakaan ei ole missään vaiheessa ollut mitään kritisoitavaa minua, Shasaa, Silverbankia tms. kohtaan. Toinen lopetti lukion ennen, kuin tiesikään meistä. Toinen ei ole ollut aikeissakaan lopettaa lukiota. Muitakin väärinkäsityksiä olisi korjattavaksi ja korjataankin pian niille, jotka ovat aiheesta enemmän kiinnostuneita.

Ajankohtaisen kakkosen tapa käsitellä skeneä vetoaa siihen kuuluviin ja siitä kiinnostuneisiin. Dokumentista käy ilmi, kuinka hauskaa skeneen kuuluvilla on, ja ikä ei tee erotusta. Dokumentti jättää kuitenkin ulkopuoliset ulkopuolisiksi herättämällä nopeatempoisella käsittelyllään enemmän kysymyksiä kuin mihin se pystyy vastaamaan. Nuorissa on tulevaisuus, ja olisimme toivoneet, että A2 olisi halunnut välittää nuorten eteenpäin pääsystään tunteman ilon ja meidän sitä kohtaan tuntemamme isällisen kiinnostuksen kirkkaampana ja selkeämpänä kuin millaisen vaikutelman kasvojen sumentaminen sai aikaan. Päällimmäisenä on kuitenkin kiitollisuus ilmaisesta julkisuudesta ja toive siitä, että saamme rauhassa jatkaa vuosia kestänyttä työtämme Suomen sijoitushopeamarkkinoiden vahvistamiseksi.

– Risto Pietilä
Founder, Marketing
Silverbank

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

15 vastausta artikkeliin: Silverbankin vastine Ajankohtaisen kakkosen reportaasiin

 1. Tosiaan tuosta dokkarista tuli aika epämääräinen kuva koko asiasta. Kun tunnen joitain asianomaisia ihmisiä ja yrityksiä hieman lähemmin, voin todeta vain, että aika erilainen kuva on sitä kautta tullut.

  Toimii siis hyvänä muistuksena siitä, että kannattaa ylipäätään aina suhtautua kriittisesti kaikenmaailman dokumentteihin tai ”dokumentteihin”. Toimittajalla on AINA omakin mielipide ja se näkyy väkisinkin ja usein ihan tarkoituksella. Tätä en itsekään tule useinkaan riittävästi miettineeksi, kun otan vastaan tietoa asiasta, jota en syvällisemmin tunne.

 2. Sepi sanoo:

  Sinänsä varmaan jollekkin Kuulauunolle peräkylältä tuo dokkari oli varmaan aika nopeatempoinen ja sekava.
  Itselle tuo oli kuitenkin aivan loistava kuvaus nykyisestä ja tulevasta maailmanmenosta.

  Dokkarin tekijä tietenkin voi tehdä siitä aikalailla erilaisia versioita jos haluaisi.
  Vertailuna vaikkapa tutkimus johon päätetään mikä on tulos ja sitten tehdään tutkimus !

  Meillä on hieno tulevaisuus ja epänormaalit vajoavat omaan paskaansa….

 3. Risto Pietilä sanoo:

  Ylen nettisivuilla on uutinen, joka perustuu ohjelman tietoihin:
  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/04/blogibisnes_houkuttaa_alaikaisia_2509326.html

  ”Uutinen” on täynnä asiavirheitä, jotka korjaan alla (teksti kokonaisuudessaan ja korjaukset). Kommentoin asiasta myös itse YLEn uutiseen silloin, kun kommentointi oli auki. Minun kommenttini moderoitiin pois. Läpi päästetyissä kommenteissa ei ole yhtään sellaista, joka olisi ymmärtäväinen skene-ilmiötä kohtaan.

  Me poistamme Silverclubin blogista negatiiviset kommentit, mutta YLE päästää vain negatiiviset kommentit läpi. Meidän blogissa ihmisistä valitaan parhaat valokuvat, joissa he ovat edustavimmillaan, media käyttää surutta myös arkiston noloja otoksia. Me siteeraamme lakkaamatta kaikkein parasta, mitä ihmiset suustaan ovat päästäneet, YLE käyttää 5 päivää kameraryhmän aikaa voidakseen lopulta esittää kokoon kursittuja katkelmia yksityispuheluistani. [Tässä tapauksessa toimittaja vieläpä sai tietää, että tilanne (Marian isän kanssa) selkisi myöhemmin samana päivänä. Tämä oli saanut häirintäsoiton, mutta muutamassa tunnissa kykeni päättelemään asian oikean laidan. Maria on nyt vanhempiensa luvalla Shasalla assistenttina.]

  Kumpaa paradigmaa haluat olla tekemässä? Kumpi toiminta tuottaa maallemme arvoa? Kumpi toimija elää toisen maksamilla veroilla?

  Hyvä puoli on se, että tuollaisen jälkeen jokainen joka minut tapaa, ihmettelee, kuinka mukava mies oikeasti olen…;)

  //
  YLE uutiset:
  ”Mikä saa alaikäisen nuoren lopettamaan koulunkäynnin ja ryhtymään verkossa toimivan sijoitushopeayhtiön palkattomaksi markkinoijaksi? Miksi terveyttä edistävää superfoodia myydään hopeakolikoilla eurojen sijaan?

  Silverbankin perustajan Risto Pietilän mukaan kyse ei ole pelkästään verkkobisneksestä vaan kokonaisesta uudesta elämäntavasta:

  – Yhtiömme tavoite on houkutella nuoria, myös alaikäisiä, elämään sosiaalisen median paradigman mukaista elämää. Sen keskuksessa ei ole kahdeksasta neljään työnteko, vaan rahan ansaitseminen tapahtuu muun elämän kanssa samassa tilassa, samalta arvopohjalta, Pietilä kertoo Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa.

  Uutta elämäntapaa kutsutaan skeneksi. Sen keskushahmot ovat sijoitushopeaa kauppaava Risto Pietilä ja superfoodin puolestapuhujana tutuksi tullut Olli Posti. Skenen keskeisiä paikkoja ovat Jyväskylässä ja Tampereella sijaitsevat Shasa-pirtelöbaarit ja Silverclub-klubitila Helsingissä. Niissä myydään goji-marjoja, raakasuklaata ja muita superterveellisiksi väitettyjä ruokia. Samalla kannustetaan nuoria sijoittamaan rahojaan Silverbankin hopeakolikoihin.

  Silverbankin toiminnassa on mukana myös alaikäisiä nuoria, joista muutamat ovat lopettaneet koulunkäynnin ja omistautuneet skenen markkinointityöhön. Tämä on johtanut konfliktiin joidenkin nuorten vanhempien ja Silverbankin välillä.”

  Vastine:

  1. Kukaan alaikäinen ei ole lopettanut koulunkäyntiä ryhtyäkseen palkattomasti markkinoimaan sijoitushopeaa. Alaikäisiä on toiminnassa ollut mukana kaksi. Toinen on saanut työtarjouksen, jossa edellytettiin hänen jatkavan lukiotaan. Tämä yhteistyö ei realisoitunut. Toinen lopetti lukion ensin ja sen jälkeen kyllä kuuli sijoitushopeasta mutta on nyt markkinoimassa Shasaa. En tiedä tarkemmin työehdoista. Sanat ”muutamia” ja ”joitakin” ovat siis liioittelua, koska Silverbankilla ei ole toiminnassa mukana yhtään alaikäistä.

  2. Nuoria ei kannusteta sijoittamaan Silverbankin hopeakolikoihin. Se ei ole Viron lain mukaan edes mahdollista. Tilin avaamiseen vaaditaan 18 vuoden ikä.

  Kertokaapa, millä nämä saisi YLE:n tietoon niin voisivat korjata uutisensa…

  • Sofia sanoo:

   Olen opinnoissa (tiedotusoppi) jossain vaiheessa joutunut lukemaan näistä oikaisu- ja vastneasioista. Googlaamalla löysin ao. pätkän oikaisusta.

   (Enemmän koottua tietoa löytyy osoitteesta http://ristikkotuumin.fi/juh/laki/julkaisu.html#vastine .)

   Summa summarum, vastineoikeus (omalla nimellä allekirjoitettu vastine julkaistava) on vain yksityishenkilöllä joka tuntee itseään virheellisellä tiedolla loukatun, OIKAISUA uutiseen (yksilöitynä, mitkä tiedot pielessä) Silvervault voinee vaatia ”yhteisönä”.

   ”[Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (460/2003) 9 §]

   Yksityisellä henkilöllä, yhteisöllä ja säätiöllä sekä viranomaisella on oikeus saada aikakautisessa julkaisussa, verkkojulkaisussa tai ohjelmassa esitetty itseään tai toimintaansa koskeva virheellinen tieto oikaistuksi samassa julkaisussa tai asianomaisen ohjelmatoiminnan harjoittajan ohjelmassa, jollei tiedon oikaiseminen virheen vähäisyyden vuoksi ole ilmeisen tarpeetonta.”

   • Jeps sanoo:

    Eikö Risto voisi myös teoriassa nostaa kunnianloukkaussyytteen YLEä vastaan näin halutessaan? Siinä dokumentissa annetaan kuitenkin aika yksipuolinen (ja vääristynyt???) kuva Ristosta verrattuna esim. hänen artikkeleihinsa eri blogeissa. Toki lähes jokainen dokumentissa mainittu informaatiopalanen on mainittu jo aiemmin verkossa, mutta valitsemalla sopivat ”kohukohdat” katsojille annetaan kovin yksipuolinen kuva Ristosta. Kaikki asiat on myös esitetty oudossa valossa ja muutenkin tuossa vihjaillaan todella paljon mm. hyväksikäyttöön. Monet eivät varmasti jaksa selvittää asian kaikkia syitä verkossa ja heille jää huono kuva Ristosta.

    http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000531

    ”Joka

    1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka

    2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,

    on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

    Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

    Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.”

    En ole mikään lakimies, mutta mielestäni dokumentti vihjailee Riston suuntaan riittävästi, että kohta 1 täyttyy.

   • Jeps sanoo:

    Vielä:

    YLEn haastaminen oikeuteen toisi varmaan tähän juttuu lisää positiivisempaa julkisuutta. Jos tunnette jonkun hyvän lakimiehen, niin konsultoikaa häntä ennen haasteen nostamista. Näin voitte varmistaa, onko teillä mahdollisuus voittaa oikeudessa juttu. Jos ei, niin ei varmaan kannata haastetta nostaa, koska hävittyänne kaikki ovat kuitenkin ”no sanoinpahan, että ne ei pärjää.”

    Muutenkin oikeustaistelun seuraaminen ”livenä” eri puolilla verkkoa olisi varmasti jännää – päästäisiin näkemään, miten oikeuslaitos käytännössä toimii. Tätä ei silti pidä ottaa rohkaisuna oikeusriitojen kehittelemiseen YLEä vastaan. Toinpahan vaan esille mietteitäni ja ihan mielenkiinnolla odottelen seuraavia käänteitä. 🙂

    Miksi jotain aiempiani kommentteja täältä on muuten poistettu? Kommentoin esimerkiksi ensivaikutelma-juttua https://hopeapankki.wordpress.com/2011/04/12/kuinka-kasvattaa-seka-maineen-maaraa-etta-laatua/#comments, mutta eipä ole enää missään!

 4. A2:n ohjelma oli mielestäni varsin suppea ja keskittynyt todellakin tuohon ruokajuttuun, koettaen kerätä siitä kaikenlaista epäilyttävää tai outoa. No, omasta mielestäni superfood-touhu on hörhöilyä, jota tähän maahan kyllä mahtuu. Mikäs siinä, jos joku tykkää mokomasta. So what?

  Se, mikä tuossa kalskahti huonosti korvaan, oli tapa, jolla näitä eri asioita koetettiin toimittajien taholta linkittää keskenään. Ei superfood-jutuilla, alaikäisillä ja Silverbankilla OIKEASTI ole mitään tekemistä keskenään. Toki, monet Silverbankin pyörittäjistä ovat innostuneet superfoodeista, so what? Monet Nordean työntekijöistä harrastavat horoskooppeja ja kuuluvat joogakerhoon, so what? Joo, alaikäisiä ottavat töihin, so what? Hyvä vaan, että löytyy porukkaa, joka ei syyllisty ikärasismiin vaan tarjoaa nuorillekin kiinnostavaa tekemistä. Silverbank toimii moitteetta asiantuntevassa johdossa. Todellakin, minusta nämä asiat eivät liity toisiinsa mitenkään ja niitä niputtamalla tuossa ohjelmassa tehdyllä tavalla voidaan saada aikaan asiaan perehtymättömälle ja kritiikittömälle katsojalle epämieluisa kuva asioista. Onneksi sentään pätkän lopussa finanssialan ihminen toteaa, ettei Silverbankin toiminnassa ole mitään laitonta tai epäilyttävää (paitsi tuon ”bank” sanan käyttö on hieman hassua)!

  On tietysti sääli, että Riston tässä kirjoittama vastine ei ehkä leviä laajaan tietoisuuteen. Risto kirjoittaa hyvin ja selventää monia asioita.

  • Sofia sanoo:

   Joo, ja se kohta missä joku ravitsemusasiantuntija sanoi: ”Kyllähän ruoan alkuperäisyys ja terveellisyys on hyvä juttu, mutta nyt joku on selvästi alkanut rahastaa tällä”, oli aikamoisen hupaisa läppä. Siis jos firma (kuten Shasa) myy elintarvikkeita, niin onko se joku skandaali, että joku tienaa tällä? Nyt kaikki mediat valppaiksi ja kehittämään skandaalia siitä, että ”Sinunkin lähi-K-kauppiaasi saattaa tienata, kun ostat häneltä ruokaa!” ”Siis ihanx tosi, eix ne kauppiaat teekään sitä vapaaehtoisesti?”

   Pitäiskö olla huolestunut siitä, että joku plussa- tai S-bonussysteemi on ’höynäyttämistä’, kun jatkuvan kortinvilauttelun ja tarkan ostosten keskittämisen vaivanpalkaksi useimmat saavat hikisen parin prosentin alennuksen, jos sitäkään?

   Vai pitäisikö kirjoittaa juttu kevyttuotteista huijauksena? Mua ainakin ketuttais maksaa enemmän kilohintaa siitä, että jossain tuotteessa on vähemmän energiapitoista rasvaa ja enemmän ties mitä selluloosaa tai liivatetta. 😀

 5. Kaikkea Hyvää sanoo:

  Eli mediassakin olisi aika reilusti parantamisen varaa, nuoret perustamaan omaa mediataloa. Uusilla säännöillä, Open Media. Vanhat kalkkikset jää viime vuosituhannen aikoja kaipaamaan.

 6. Nokkonen sanoo:

  Hopean/Kullan omistamisella saa turvaa herrojen tekemisistä näinä päivinä. http://www.kitco.com/Exclusive-News/

 7. Eija sanoo:

  Media on lähes 100 % isojen herrojen halussa. Silverbankin edustama ”uusajattelu” ei ole toivottavaa maailmassa, jossa tulevaisuudessa oman äänen saaminen kuuluviin saattaa olla vain valtaapitävien oikeus. Ohjelman esittämät nuoret ovat uhka, joka täytyy peittää liirumilaarumiin ”asiantuntijoiden”toimesta.

  Dokkari oli mielestäni kamala. Nuorista annettiin kuva, jonka näkee huumehörhöisissä kotibileissä. Toisaalta en todellakaan suosittele kenellekkään mm. raakakaakaon käyttöä. Kaakaohedelmän mahtavat ominaisuudet puuttuvat täysin kaakaopavuista, jäljellä on vain markkinamiesten keksintö, erittäin addiktoiva ja ylistimuloiva toksinen papu. Toivon järkeä enemmän koko superfoodi-kuvioon. Kaikkea pystyy käyttämään myös huumaaviin tarkoituksiin.

  Tässä vielä kaikille ajan hermolla oleville, ei-kalkkiksille. Käy allekirjoittamassa vetoomus, että jatkossakin saamme nauttia mm. Chlorellan terveysvaikutuksista!
  http://gaia-health.com/articles301/000315-finnish.shtml

  • Erisgumma sanoo:

   ”Kaakaohedelmän mahtavat ominaisuudet puuttuvat täysin kaakaopavuista, jäljellä on vain markkinamiesten keksintö, erittäin addiktoiva ja ylistimuloiva toksinen papu.”

   Käsittääkseni tieteelliset tutkimukset kaakaon ravinnepitoisuuksista koskevat nimenomaisesti papuja, koska ne ovat se osa jota yleensä käytetään. Jos löytyy faktaa tätä käsitystäni kumoamaan, niin vastaanotan mieluusti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s