Kuinka tehdä rahapoliittinen vallankumous

Lue Samuli Pahalahden artikkeli kokonaisuudessaan alkuperäisessä yhteydessään.

Markkinatalouden toiminnalle on olennaista se, että jokainen kantaa itse vastuun huonosti tekemästään bisneksestä. Pankit mokasivat ihan täysin jaellessaan lainaa kaikille halukkaille, mutta eivät olleet valmiita maksamaan tappioitaan, kun kävi ilmi, etteivät läheskään kaikki lainanottajat ole maksukykyisiä. Pelastuksen pankeille toi sekatalouden suoma mahdollisuus maksattaa tappiot tavallisilla kansalaisilla.

Sekä rahamarkkinoiden isoimmat pelurit että poliitikot toimivat keskenään pitkällä tähtäimellä hyvin haitallisessa symbioosissa. Poliitikot varmistavat itselleen hyvän kontrollin taloudesta pitämällä rahapolitiikan tiukasti omissa käsissään ja pankkiirit voivat ottaa rennosti ja unohtaa bisneksen tekemisen vastuullisesti.

Mitä me voimme tehdä asialle? Meillä on käytössämme yksi hyvin tehokas, mutta aliarvostettu keino. Se pätee hyvin kaikissa muissakin elämän osa-alueissa, joten miksei myös rahapolitiikassa: Lopetetaan leikkimästä idioottien kanssa.

Sori vaan tyypit, mutta teidän tarjoamanne diili on niin surkea, että meitä ei enää kiinnosta. Pitäkää paska systeeminne, me aletaan käyttämään omaa.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että kansalaisten olisi aika vähentää eurojen käyttöä ja sitä kautta riippuvuutta nykysysteemistä. Alkakaa suosimaan vaihtoehtoisia valuuttoja ja vaihdannan välineitä. Perustakaa paikallisvaluuttoja ja aikapankkeja.

Oma suositukseni on jalometalleihin perustuva rahajärjestelmä. Metallia ei pysty monistamaan samalla tavalla kuin nykyään euroja. Metalli ei ole vain bittejä pankin tietojärjestelmässä. Metalli on konkreettista, oikeasti olemassa olevaa ja helposti mitattavaa. Se säilyy hyvin. Ei ole mikään ihme, että historian saatossa kulta- ja hopeakannat ovat olleet käytössä niin useassa paikassa. Ne vain yksinkertaisesti toimivat.

Helpointa on alkaa käyttämään valistuneiden tuttavien kesken käytävään kaupankäyntiin jo olemassaolevia kulta- ja hopeakolikoita. Hopean osalta käytännöllisin ratkaisu on Yhdysvaltain vanhat hopeadollarit (AGD), jotka ovat maailman yleisin hopeakolikkomuoto. Suomessa on myös aikoinaan ollut käytössä hopeamarkka, jota voisi hyvinkin alkaa käyttämään uudestaan, jos niitä vain löytyy tarpeeksi ihmisten kätköistä.

Tällaiset jutut eivät ole edes mitään utopiaa nykypäivänä. Puoluetoverini Tuomas Santakallio on toimimassa esimerkillisesti ja perustamassa osuuskuntaa uuden hopeamarkan muodostamiseksi, joka toimii AGD-pohjalta. Erilaisia aikapankkeja tuntuu ilmestyvän vähän väliä (joskaan en ole niistä kovin innostunut, koska ne toimivat parhaimmillaankin vain pienissä yhteisöissä).

Vaikkei alkaisikaan käyttämään hopeaa jokapäiväisessä kaupankäynnissä, on hyvin järkevää siirtää edes osa eurosäästöistä jalometalleihin. Edellinen talouskriisi on hoidettiin ihan järkyttävän surkealla politiikalla, jonka seurauksena saamme lähivuosina taas uuden kriisin. Se tarkoittanee rahan arvon laskua, eli jalometallien arvon vahvistumista suhteessa euroihin. Normaalisti jalometallit ovat hyvä säästökohde, koska ne säilyttävät arvonsa hyvin, mutta kriisien aikaan ne ovat jopa hyvä sijoituskohde.

Tässä siis yksinkertaistettuna rahapoliittisen vallankumouksen avaimet. Olkaa hyvä ja toteuttakaa. Vähentäkää eurojen käyttöä ja riippuvuutta eurojärjestelmästä (kokonaan eroon siitä ei ihan heti olla pääsemässä vaikka se onkin lopullisena tavoitteena). Käyttäkää enemmän vaihtoehtoisia valuuttaja, etenkin jalometalleja.
PS. Ja vallankumous voi myös olla hauskaa! Silvervaultin osakkaille tarkoitetun ”kerhohuoneiston” eli Silverclubin avajaiset olivat viime viikolla. Kun koolla on hopeasta kiinnostunutta hyvää porukkaa, niin se tarjoaa hyvät mahdollisuudet ihan käytännössä opetella ja kokeilla, miten diilataan hopean kanssa. Se on ehkä pitkällä tähtäimellä tärkeintä hyötyä, mitä Silverclubista saadaan. Mutta sehän ei tietenkään tarkoita, etteikö mitään muuta hyötyä tulisi ohessa. Bileet olivat tietenkin oikein mahtavat, kun sai pari päivää nauttia ystävällisestä, inspiroivasta ja sivistyneestä ilmapiiristä. Yhteiskunnallinen muutos ei tule siitä, kun ihmiset suu mutrulla valittavat kuinka surkeaa elämä on – se tulee siitä, kun hyvä porukka pääsee tekemään yhteistyötä keskenään hyvällä asenteella iloisessa ilmapiirissä.

PPS. Olen Silvervaultin osakas, joten näkökulmani saattaa olla puolueellinen. Joskin motivaationi osakkuuteen ei ollut taloudellinen hyöty, vaan Silvervaultin tarjoaman palvelun hyödyllisyys ihmisille. Sellaista on kaivattu jo pitkään, joten pitihän minunkin päästä mukaan sellaiseen, kun mahdollisuus tuli. Olen myös ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa Piraattipuolueen riveissä Varsinais-Suomessa. Jos haluat edistää ja nopeuttaa muun muassa rahapoliittista vallankumousta, niin äänestä minua! Tai fanita ainakin FB-sivuani.

– Samuli Pahalahti

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s