AGD sijoitushopea (revisited)

Pohjautuu artikkeliin, joka on alunperin julkaistu 1.8.2010 otsikolla:
https://hopeapankki.wordpress.com/2010/07/30/agd-sijoitushopea/

AGD-sijoitushopea on maailman yleisin sijoitushopean muoto. Sillä tarkoitetaan 10 senttiä ja suurempia yhdysvaltalaisia kolikoita valtion perustamisesta vuoteen 1964 asti. AGD-määräisiä kolikoita on yhteensä lyöty 2,6 miljardin AGD:n edestä (1,9 miljardia unssia). Maailman toiseksi yleisintä sijoitushopeakolikkoa, American Silver Eaglea on lyöty 200 miljoonaa kappaletta (200 miljoonaa unssia).

AGD ilmenee 10, 25 ja 50 sentin kolikoina, joiden nimellisarvo on suoraan verrannollinen painoon. 1 AGD = 24,71g kolikoita (22,239g puhdasta hopeaa). Jos kolikoihin viitataan fyysisinä esineinä, voidaan käyttää termiä ”hopeadollarit”. Tämä kuitenkin johtaa helposti sekaannukseen yhden dollarin nimellisarvoisten sijoitushopeakolikoiden kanssa. Siksi on parempi pitäytyä termissä ”AGD sijoitushopea”, joka on yksikäsitteinen. Kotimaassaan USA:ssa näistä käytetään nimeä ”90% circulated silver”, viitaten siihen, että kolikot ovat keräytyneet sijoitusmarkkinoille normaalista kierrosta, ja ovat siksi kuluneita.

Silverbankin tietojärjestelmän asiakastilin saldo esitetään AGD:ssä, järjestelmä voi kertoa sen olevan esimerkiksi 768,32 AGD. Tämä tarkoittaa, että holvissa on 768,32 AGD * 24,71 g/AGD = 18 985 g AGD-hopeakolikoita, jotka kuuluvat tälle asiakkaalle eivätkä samanaikaisesti kuulu kellekään muulle asiakkaalle.

Silverbank ei ole osittaisvarantojärjestelmä (fractional reserve) vaan holvissa säilytetään asiakkaiden omaisuutta sellaisenaan, kaupankäyntijärjestelmän mahdollistaessa asiakkaille kuluttoman kaupankäynnin vaikka päivittäin. Silverbank ei ole vastuussa hopean hinnan muutoksista, vaan ainoastaan siitä, että asiakkaan ostettua 18 985 g hopeaa, sitä on edelleenkin holvissa saman verran niin kauan, kunnes säilytysmaksu otetaan käyttöön. Kaikilla fyysistä säilytystä tarjoavilla kilpailijoillamme on vähintään 0,4% vuosittainen säilytysmaksu. Me olemme luvanneet, että sellaista ei tule ainakaan 2012 aikana.

Suurin osa asiakkaistamme realisoi sijoituksensa myymällä sen SIS-tietojärjestelmän kautta, eli Silverbankin holvin sisällä. Tällöin rahat maksetaan pankkitilille. Hopea on kuitenkin mahdollista myymisen sijaan myös noutaa itselle. Tällöin asiakas saa hänelle kuuluvan määrän sinetöityjä 250 AGD säkkejä, ja jakojäännöksen avatussa pussissa. Punnitustarkkuus on 0,01 AGD. Pienin kolikko on nimellisesti 0,10 AGD, mutta koska arvo määritetään punnitsemalla, pienet erot kolikoiden kuluneisuudessa suurissa määrissä mahdollistavat tarkemman punnituksen.

AGD:tä on myyty Suomessa 2006 ja noteerattu 2007 lähtien. Vuonna 2008 siitä tuli Suomen suosituin fyysinen sijoitushopeamuoto. Loppuvuodesta 2009 perustettiin Eesti Investeerimishõbe, joka alkoi myydä AGD sijoitushopeaa Tallinnassa suomalaisille. Koska laillisen rahan verokanta on Virossa 0% Suomen 23% sijaan, laski tämä tuotteen hintaa koko alueella ja teki maahantuonnin ja myynnin Suomessa kannattamattomaksi, toisaalta lisäten entisestään tuotteen suosiota kun se oli nyt myös kilpailevia tuotteita edullisempaa.

Silverbank on tämän jälkeen polkenut hintaa lisää. Jo vuoden on vallinnut tilanne, että pääsääntöisesti on mahdollista ansaita välitöntä rahaa myymällä Virosta ostettua tai noudettua hopeaa Suomessa, vaikka myisi sen Hopea.fi:n kaltaiselle välittäjälle (myytäväksi katteella lisättynä eteenpäin).

Pääsäännön mukaan yksityishenkilö saa tehdä ostoksia missä EU-maassa tahansa ja kuljettaa ne EU:n sisällä ilman ilmoitusvelvollisuutta, veroa tai tullia. Silverbank ei anna tarkempaa verokonsultointia.

AGD:n hinnankehitys 2010 (datapisteet perustuvat todellisiin kauppoihin Silverbankissa).
Hinnankehitys 2002-2010
.

 

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s