Onko hopean hinta jo liian korkealla?

Hopean (Silverbank AGD) hinta on 1.7.2010-11.3.2011 välisenä aikana noussut 64%. Nousu on vaikuttava, ja monien mielessä onkin, voiko se kestää. Jotta tähän voitaisiin vastata, pitää selvittää, mistä nousu johtuu.

Dieselpolttoaine maksoi vielä syksyllä 1,10 €/litra. Nyt 1,40 €. Nousua noin 30%. Mites on – kun tankkaatte, oletteko tappiin asti vakuuttuneita, että tilanne on tilapäinen ja ihan varmasti hinta taas romahtaa? Paprikoita, avokadoja, tms. sai viime kesänä 3 €/kg. Nyt maksavat pirut viitosen. Kyseessä on siis selkeästi kestämätön hintakupla, joka vain odottaa puhkeamistaan. Köyhissä maissa käytettävät ruokatarvikkeet ovat kautta linjan kallistuneet kymmeniä prosentteja. Keinottelua, epäilemättä. Julmaa hädänalaisten riistoa. Onneksi se on kupla, ja riisi palaa varmasti takaisin oikeaan hintaansa, 0,20 €/kg.

Vai palaako? Kaikki edellä olevat esimerkit ovat inflaation, rahamäärän kasvattamisen ilman vastaavaa lisäystä tuotannossa, seurausta. Klassisen taloustieteen mukaan hinnannousu ei ole inflaatiota, vaan hinnannousu on inflaation, rahamäärän kasvattamisen, seuraus. Samoin kuin rangaistus ei ole rikos vaan sen seuraus.

Maailman sijoitushopean määrä kasvaa vuosittain noin 1%. Maailman rahamäärä ml. derivatiivit on moninkertaistunut 2000-luvulla. Ei ole edes kovin kummallista, että vaikeasti hankittavien omaisuusluokkien (hopea, kulta, maaomaisuus) omistajat eivät anna itseään huijattavaksi ja vaihda omaisuuttaan pois sellaiseen arvoon, joka laimenee huimaa tahtia vuosittain. Ko. asioiden omistajat kun eivät edes ole niitä hölmöimpiä sijoittajia, minkä voi todeta viime vuosien tuotoista.

Kysyntä sijoitushopealle on jatkuvasti korkea. Koska tuotteen kokonaismäärä ei juuri kasva louhimalla – hopeaa on Ted Butlerin puheista huolimatta kuitenkin olemassa melko paljon, kun kaikki muodot lasketaan – uusille sijoittajille pitää irrottaa tavaraa olemassaolevien sijoittajien varastoista. Tällöin he tietenkin haluavat kaupalleen tuoton, joka ylittää inflaation. Siksi hopean hinta on noussut inflaatiota nopeammin ja noussee jatkossakin.

Silverbankin kaltaiset palvelut lisäävät hopean kysyntää, koska laajat kansanjoukot voivat ostaa sitä helposti. Jos maailman hopeavaroja tarkastellaan ihmisille tasan jaettuna, ovat ne oikeastaan aika rajalliset, noin 0,1-1,0 AGD/henki (muutaman euron edestä).

Jos ollaan tarkkoja, niin nykyhetken hinta tuotteelle heijastaa, ei toteutunutta inflaatiota, vaan inflaatio-odotuksia. Tällä hetkellä sijoittajien odotukset tulevasta inflaatiosta ovat melkoiset, koska talouskriisi huohottaa jatkuvasti niskaan ja kaikki sen ”korjaamiseksi” tehdyt ehdotukset (asiasta päättävien taholta – on myös kestäviä ehdotuksia mutta niiden ajajat joutuvat toteuttamaan ehdotuksensa itse, ei verovaroin) ovat inflatorisia.

Mikäli valtiot tai EU saisivat sijoittajat edes hetkeksi vakuuttuneiksi siitä, että rahamäärää ei kasvateta mielivaltaisesti, tai etenkin jos rahan laatu parantuisi [käsitteen määrittely vaatisi erillisen kirjoituksen], euron arvostustaso nousisi ja tuotteiden euromääräiset hinnat laskisivat kautta linjan. Koska ne ovat nousseet paljon, voivat ne myös laskea paljon. Sijoitusmarkkinoiden normaalista gyraatiosta johtuen on mahdollista ellei todennäköistä, että hopean eurohinnassa tapahtuu kevään ja kesän aikana ylilyöntejä suuntaan ja toiseen, etenkin, jos yllä mainittu rahan arvon palautus alkaa.

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Onko hopean hinta jo liian korkealla?

 1. Otto sanoo:

  Hei yritin maksaa tänään hopeasta tilillenne. Nordea valittaa: Tarkista saajan tili.

  Tilinumero tarkastettu monta kertaa. Onko teillä ollut ongelmia maksuissa viime aikoina vai onko vika Nordeassa. Aikaisemmin sain maksettua onnistuneesti, mutta nyt ei onnistu vaikka tilinumero on sama. Onko tilinumeronne mahdollisesti vaihtuneet?

 2. Silverbank sanoo:

  Sampo Pankilta tuli äsken tällainen tiedote, voi liittyä asiaan:
  ”Sekä saapuvien että lähtevien SEPA-maksujen kirjaus on kaikissa suomalaisissa pankeissa viivästynyt yhteisessä eurooppalaisessa maksujärjestelmässä yöllä ilmenneen ongelman vuoksi.

  SEPA-maksut eivät ole siirtyneet normaalin tapaan eteenpäin, eivätkä siksi ehdi asiakkaiden tileille vielä aamulla. Sampo Pankin osalta maksuaineistojen kirjausten odotetaan olevan asiakastileillä aamupäivän aikana.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s