Silverbankin Tiimi (revisited)

Aika ajoin Silverbankin perinteisiä määritelmiä pakeneva organisaatiorakenne nousee nettikeskusteluissa esiin, ja koska aiheesta ei ole kirjoitettu yhtään kirjaa – eikä nettisukupolvi niitä lukisikaan – kokonaiskuvaa on vaikea muodostaa. Aiheesta on blogattu, tuodaan siis esille muutama pointti.

Silverbank koostuu virolaisesta hopealiiketoimintaa harjoittavasta yhtiöstä (Silvervault OÜ) sekä Tiimistä, johon kuuluu suomalaisen Hopeapankki Holding Oy:n osakkaat (53) ja erikseen kiinnostuksen perusteella nimitettyjä jäseniä (7). Tiimin jäsenet ovat samalla Silverclubin jäseniä. Hopeapankki Holding omistaa Silverclubin ja 25% Silvervault OÜ:stä.

Silverclub on Helsingissä (Pursimiehenkatu 15) sijaitseva liiketila. Päiväsaikaan tila on käytössä myymälänä ja toimistona, iltaisin siellä järjestetään yksityistilaisuuksia. Tilaisuuksia järjestävät klubin jäsenet. Klubin jäsenyyteen oikeuttaa jo yksi Hopeapankki Holding Oy:n osake, joita on yleisesti saatavilla jälkimarkkinoilta. Viimeisin kauppa on 1400 €/osake. Klubijäsenyys on vain bonus, osake tuottaa myös normaalit osakasoikeudet voitollisesta osakeyhtiöstä. Uusia osakeanteja ei järjestetä, eli yhtiö ei kerää uutta rahaa.

Työ Silverbankissa on vapaaehtoista. Tiimistä kukaan (lue: yksikään) ei ole työsuhteessa yhtiöihin. Tiimistä kukaan ei saa palkkaa, tosin jäsenten kesken on erilaista vaihdantaa, liiketoimintaa ja (muiden alojen) osakkuusyhtiöitä, jotka tuottavat lisäarvoa siihen osallisille. Koska ei ole työsuhteita, ei ole myöskään direktio-oikeutta tai mitään muitakaan yleensä työn tekemiseen liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia kumminkaan päin. Jokainen on mukana vain niin kauan, kun hän itse kokee haluavansa olla, ja tekee joka hetki vain sitä, mitä sillä hetkellä haluaa tehdä.

Varsinainen taloudellinen tuotto tulee osakkuuden kautta. Tuotto ei kuitenkaan ole motiivi tehdä juttuja yhtiössä, koska osakkuuteen ei liity työvelvoitetta. Myöskään työn tekeminen ei tuota osakkuutta, poislukien (kulloinenkin) johtoryhmä, jolle pyritään hankkimaan osakkuus markkinahintaa edullisemmin kaupoin. Osakassopimus ei rajoita osakkeiden vapaata kauppaa eikä siinä ole käytännössä muitakaan rajoittavia määräyksiä.

Osakkeiden lukumäärän perusteella Tiimiläisille on annettu titteleitä. Niitä saa myös erilaisten vastuualueiden hoitamisesta tai ylipäätään kaikenlaisesta myötävaikuttamisesta yhtiön menestykseen.

– Risto Pietilä, Founder

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Silverbankin Tiimi (revisited)

 1. Olli Posti sanoo:

  Ihan käsittämättömät kerrannaisvaikutukset tällä Riston starttaamalla lumivyöryllä. Shasa on Suomen toinen firma, joka menestyy ennennäkemättömän helposti ja nopeasti korvaamalla palkka-byrokratian Liekillä ja Vapaudella. Tulevaisuuden super talkoomeiningilla. Shasan ja Silverin menestys jo tänä vuonna inspiroi edelläkävijät tärkeimmillä aloilla, jotka valtaavat markkinat ihan sata-nolla surkeilta emä-hitailta naurettavan surkeasti toimivilta turhilta byrokratioilta

 2. Risto Pietilä sanoo:

  Kiitti Olli! Joo kyllä yhä monimutkaisemmaksi muuttuvat taloudellista vaihdantaa koskevat säädökset ajavat ihmisiä toimimaan rahatalouden ulkopuolella. Tästähän olet kirjoittanutkin blogissasi. Joko pitää:
  – elää sossutuilla, tai
  – alittaa kaikki verojen minimirajat ja elättää itsensä epäsäännöllisillä tuloilla ja selvitä jotenkin (tai hyvin, kuten sinä), tai
  – olla selkeästi keskimääräistä varakkaampi ja paremmin ansaitseva, mielellään kosmopoliitti, jolla on firmoja jms. eri maissa ja joka voi parhaita asiantuntijoita hyväksikäyttäen optimoida tulonsa ja veronsa niin, että jotain jää itsellekin (minä).

  KAIKKI YO. VAIHTOEHDOT OVAT OIKEIN JA LAILLISIA. Mutta neljättä vaihtoehtoa, yhteiskuntaa pystyssä pitävää keskiluokkaa, kustaan silmään tässä systeemissä niin voimakkaasti, että se kurjistuu ja monet aikaisemmista jäsenistä siirtyvät edellämainittuihin luokkiin – osa onneksi myös ylöspäin, koska nämä ovat ainoita jotka esimerkiksi pystyvät organisoimaan asioita ja työllistämään ihmisiä. Mutta eivät millä ehdoilla hyvänsä:

  Rahan maksaminen omasta firmasta siihen, että joku voisi ”nousta” keskiluokkaan verenimettäväksi on niin tyhmää, että en sallinut sitä edes itselleni ja nostin oman palkkani viime vuonna kerralla 12500 eurosta 54000 euroon. Tuskin kukaan voi pienessä yhtiössä yhtä aikaa järjestää elämäntilanteensa täydellisen ihanteelliseksi ja kuitenkin tuottaa niin paljon lisäarvoa, että yrityksen omistajan kannattaisi maksaa esim. 4000e/kk. Paitsi tietysti yrittäjä itse, mutta siitä ei puhuttukaan nyt.

  Silverbankissa on ”töissä” joko vastuualueita tai projekteja hoitamassa kymmeniä ihmisiä. He arvostavat omaa vapauttaan enemmän kuin sitä melko säälittävää palkkaa, joka heille olisi mahdollista maksaa direktio-oikeuden alaisesta osa-aikatyöstä. Lisäksi työlaki on jo työntekijällekin niin rajoittava, että ei meillä kukaan ole halunnutkaan työsopimusta itselleen. Ihan oikeesti kukaan. Eikä niitä myöskään ole. Osakassopimukseen oli viime kesänä tarkoitus tulla työssäolovelvoite (10h/vko seitsemälle työtiimin jäsenelle), mutta he eivät moista halunneet, eikä sitä sopimukseen tullut.

  Nykynuoret karttavat ”byrokratiaa” niin paljon, että sekä Silverbankissa että Shasassa on tarjottu avainhenkilöille jopa nimellishintaisia osakkuuksia, joista nämä ovat kieltäytyneet! (Siis kuitenkin ottaen itse ”työpaikan” vastaan!)

  Take that, dudes! Paradigma on oikeasti muuttumassa, ja minuakin kiehtoo nähdä, mihin tämä johtaa… Ainakin Silverbank pidetään jatkossakin ”kerhona”, jossa saa tehdä tai olla tekemättä ja saa tienata (osakkeita ostamalla) tai olla tienaamatta. Molemmat on ihan vapaaehtoisia 🙂

  Siitä, miten vähemmän varakkaat Silverbanklaiset voivat tienata elantonsa, kun kerran firma ei niille mitään maksa, täytynee kirjoittaa erikseen. Totuus ei ehkä ole niin dramaattinen, kuin jotkut kuvittelivat. Kiinnostava toki. Niin kuin kaikki mitä me tehdään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s