Populaaritalousmedia herää jalometallisijoittamiseen

Jos ammattisijoittajien julkaisuja ei lasketa, vaan tarkastellaan populaarimediaa, niin jalometalleihin sijoittaminen ei ole saanut juurikaan palstatilaa. Kullan ja hopean hinnan nousua on toki uutisoitu, mutta itse sijoittamista on käsitelty hyvin vähän (jos verrataan esimerkiksi rahastoihin ja osakkeisiin, joista on juttua ja vertailuja säännöllisesti).

Nyt, kun kullan hinta on noussut riittävän monta vuotta, media uskaltaa markkinoida sitä meille (= itsekään en ole mikään ammattisijoittaja) taviksillekin. Viikon sisällä onkin ilmestynyt kaksi juttua laajalevikkisissä lehdissä.

Taloustaito 2/2011 kirjoittaa ihan mielekkään jutun kultaan sijoittamisesta. Toimittajalle erityiskiitos siitä, että myös kullan toimiminen kriisiajan turvasijoituksena sekä helppo kuljetettavuus on otettu hyvänä puolena esiin artikkelissa. Hopeaa ei artikkelissa mainita, tosin siinä viitataan ”muihin jalometalleihin”. Lisäksi kulta on anonyymiä varallisuutta: kultaomistukset eivät näy missään rekisterissä.

Talouselämä 6/2011 kirjoittaa myös kultaan sijoittamisesta otsikolla Kansa ostaa kallista kultaa [edit 24.2.2011: lisätty linkki juuri webitettyyn artikkeliin]. Artikkelissa on pikkuisen syyllistävä sävy, itse luen rivien välistä että ”kansa on tyhmää, kun se ostaa kultaa nyt kun se on kallista”. Asian voi kääntää myös niin, että nyt vasta media herää kertomaan kansalle kullasta, kun se on kallista :-).

Muuten juttu on erittäin hyvä. Kunniamaininta toimittajalle tulee seuraavasta havainnosta:

Syy [kullan hinnan nousuun] ei ole kullan kallistuminen vaan se, että rahan arvo laskee.

”Kun yhdysvaltalaiset painavat lisää dollareita, kullan hinta nousee,” [Tavexin kultatoimintoja johtava, Viron talousministerinäkin työskennellyt Meelis] Atonen sanoo.

Lisää hyvää settiä seuraa:

Epäilyt kultakuplasta Atonen kumoaa heti. ”Voi olla, että kupla syntyy joskus, mutta nyt ei ole kuplan ainesta ilmassa. Noin kaksi prosenttia ihmisistä on ostanut kultaa. Kupla voi syntyä, kun 25 tai 50 prosenttia ihmisistä ostaa kultaa.”

Kultaan sijoittaminen on käytännössä helppoa. Yksityishenkilö voi ostaa kultaa Tavexilta, K.A.Rasmussenilta tai joltakulta muulta [c’mon, miksei voinut mainita muita :-)] sijoituskullan myyjältä joko liikkeestä, puhelimitse tai internetitse.

Taas unohtuu mainita, että toisin kuin (käytännössä kaikki) muut sijoituskohteet, jalometallit ovat täysin anonyymiä varallisuutta. Kultaa voi ostaa tiskiltä samaan tapaan kuin maitoa tai perunoita. (Suurissa ostoksissa, raja on muistaakseni 10 000 euroa, henkilöllisyys on tarkistettava jonkun rahanpesulain takia.)

Talouselämän jutun ehdoton helmi on kuitenkin Danske Investin Kulta-rahaston salkunhoitaja Seppo Kurki-Suonion toteamus:

Näitä asioita ei juuri kauppakorkeakoulussa opeteta. Siellä puhutaan lähinnä osakkeista.

Touché!

– Vesa Linja-aho

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Populaaritalousmedia herää jalometallisijoittamiseen

 1. Risto Pietilä sanoo:

  Taas juttu kultaan sijoittamisesta, vaikka kulta ei edes ole vielä lyönyt viime kuukausien ennätystasojaan. Hopea sitä vastoin tykittää ihan oikeesti 🙂

  Meeliksen kanssa samaa mieltä, että kupla syntyy varmasti. Ei mikään voi nousta yli kymmentä vuotta putkeen, ilman että ihmiset jossain vaiheessa hullaantuu siihen ja vetää kysynnän överiksi. Big time. I mean it 🙂

 2. Olli Posti sanoo:

  Mahtavaa.. 🙂 ❤

 3. Satu Kauramäki sanoo:

  No ei todellakaan ole mahtavaa.
  Tutustukaapa aiheeseen tältä kantilta:
  http://natgeo.fi/tiede/raaka-aineet/kullan-hinta

 4. Silverbank sanoo:

  Päivitys: Talouselämän artikkeli löytyy nyt myös verkosta:
  http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/article582555.ece

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s