Miksi asiantuntija ei kirjoita Wikipediaan?

Englanninkielinen Wikipedia on jo melko tasokas lähde, varsinkin kun lähtee hakemaan tietoa jostain itselle oudosta luonnontieteen tai tekniikan ongelmasta. Suomenkielinen taas jää laadussa jälkeen. Suomi-Wikissä on paljon hyviä artikkeleita, mutta myös luvattoman huonoja (esimerkki, toinen esimerkki). Omaan silmään on pistänyt erityisesti talousasioita käsittelevien artikkeleiden huono taso.

Jos jokainen edes keskinkertainen asiantuntija käyttäisi kymmenisen tuntia vuodessa oman alan artikkelien paranteluun, taso nousisi jo huimasti. Mutta miksi asiantuntijat eivät näytä kirjoittavan Wikipediaan? Mieleeni tulee muutama syy:

 • Munauksen pelko. Jos asiantuntija neuvoo väärin kollegaansa tai asiakastaan, tämä on helppo paikata eikä tieto mokasta pääse leviämään. Wikipediassa – tai ainakin sen versiohistoriassa tai keskustelusivuilla – lipsahdus säilyy kuin tatti.
 • Kiire. Asiantuntijat ovat yleensä kiireisiä. Työaika käytetään työhön, ja vapaa-ajalla halutaan tehdä jotain muuta kuin omaan asiantuntijuusalaan liittyvää hommaa.
 • Vaativuus. Kunnollisen tekstin tuottaminen on älyllisesti haastavaa, myös asiantuntijoille. Ja työlästä, etenkin, jos haluaa merkitä lähteet väitteisiinsä. Lähteistys on erityisen tärkeää juuri Wikipediassa, koska artikkeli voi olla kymmenien henkilöiden yhdessä tuottama, eikä yhden asiantuntijuuteen vetoaminen riitä lähteeksi.
 • Oman oksan sahaamisen pelko. Monen asiantuntijan bisnes perustuu asiakkaan tietämättömyyteen. Jos potentiaalinen asiakas näkee jo Wikipediasta, miten asia on, hän ei turvaudu maksullisiin neuvontapalveluihin.
 • Wikipedia ei meritoi. Vaikka kaikki tietävät Wikipedian, sinne kirjoittamista ei pidetä suuren yleisön silmissä meriittinä. Asiantuntijalle on kannattavampaa julkaista kirja kaupallisen kustantamon kautta, kuin kynäillä Wikipediaan?

Keksitkö muita syitä, miksi asiantuntijat eivät ryntää joukolla Wikipediaa parantamaan?

– Vesa Linja-aho

Suositeltavaa luettavaa: Wikipedian laatu, Miksi Wikipedia ei ole upea.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Miksi asiantuntija ei kirjoita Wikipediaan?

 1. Keksi sanoo:

  Asiantuntijat saattavat olla keskinkertaisia mieliltään. Ei omaa avointa mieltä ja elää muutenkin irrationaalisesti. Koulutuksella saatu tieto ei ole tietoa. Tä. Tieto pitää soveltaa ympäröivään maailmaan. Tä. Tieto tuntuu muuttuvan.

 2. Aihetta sivuten: tässä esimerkki, kuinka asiantuntija pilaa mahdollisuutensa surkealla esiintymisellä:
  http://gurumarkkinointi.fi/2011/01/23/rutkasti-lisaa-d-vitamiinia/

 3. Alex Banghead sanoo:

  Asiantuntijat toisinaan hairahtuvat kirjoittamaan Wikipediaan. Mutta mitä sitten tapahtuu? Kun Wikipedia tulee tutuksi, ja kirjoittaminen alkaa sujua rutiinilla, tulee katseltua eri artikkeleita ja kirjoittamiskynnys madaltuu. Alansa asiantuntija rohkaistuu kirjoittamaan muihinkin artikkeleihin asioista, joista uskoo jotain tietävänsä. Sitten hän pääseekin tutustumaan Wikipedian varjopuoleen: siihen, että Wikipedia onkin fanaattisten vasemmistoaktiivien leikkikehä. Kirjoittaja saa tietää, että hänen aherruksensa hedelmät on kyseenalaistettu, niiden lähteet eivät olleet tarpeeksi hyviä tai koko tuotos poistettiin merkityksettömänä. Kaikki nämä tapahtuvat ideologisesti ohjattuina. Tasapuolisesta käsittelystä ei ole tietoakaan. Lopulta kirjoittaja väsyy lyömään päätään seinään ja siirtyy palkitsevampiin harrastuksiin. Wikipediassa kenenkään ei tarvitse tulla nöyryytetyksi ja saada paskaa käteen työnsä palkaksi. On helpompi pysyä poissa. Asiantuntijoita kirjoittamaan Wikipediaan? Ensin Wikipediaan tarvittaisiin paremmat säännöt. Ehkä sen jälkeen, ehkä…

  • Kiitos kommentista. Itse jätän politiikkaa koskevat artikkelit juuri tuosta syystä rauhaan. Luonnontieteitä ja jossain määrin talouttakin koskevat jutut ovat saaneet olla ihan rauhassa (ei sillä, että pitäisin itseäni ”asiantuntijana”, mutta muuten).

 4. Kaveri kommentoi Facebookissa, että entäpä jos syynä (alkuperäisen otsikon mukaiseen ongelmaan) on se, että asiantuntijaa ei vaan kiinnosta?

  Nyt on toinenkin ongelma:
  http://www.uusisuomi.fi/viihde/108775-oletko-huomannut-wikipedia-ongelman-%E2%80%93-tutkimus-paljasti

  Naiset eivät kirjoita Wikipediaan. Voiko olla niin, että naisia ei vaan kiinnosta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s