Hopean hinnan analysoiminen

Hopean hinnan ennustaminen hintakehityksen ennakoiminen perustuu kahden toisistaan erillisen asian arviointiin ja arvion soveltamiseen.

Fundamentaalianalyysi tarkoittaa sen määrittämistä, onko hopea nykyiseltä hinnaltaan halpaa eli aliarvostettua vai kallista eli yliarvostettua. Siinä voidaan arvioida esim. kaivostuotantoa, teollista kulutusta, ihmisten asenteita, maailman sijoitushopeavarannon arvoa suhteessa maailman rahamäärään, jne. Useimmat hopeafundamentalistit ovat sitä mieltä, että hopea on maailman aliarvostetuin omaisuusluokka. Yksinään tämän tiedon varassa operoiminen edellyttää tosin pitkää pinnaa, koska hopea oli yhtä aliarvostettua – ellei enemmänkin (hinta oli vain osa nykyisestä) – 20 vuotta sitten, mutta silti kesti vielä yli vuosikymmen, ennen kuin se lähti nousuun. Pidemmällä perspektiivillä katsottaessa hopea on ollut aliarvostettua 1930-luvulta lähtien.

Teknistä analyysiä sovellettaessa tärkeää on, että fundamentaalianalyysiä EI sovelleta samanaikaisesti. TA:ssa analysoidaan pelkästään mennyttä hintakehitystä ja premissi on, että hinta sisältää markkinoilla vallitsevan informaation. Hopea on hyvä kohde teknisen analyysin soveltamiselle, koska interventionaalianalyysin koulukunnan mukaan sen hintakehitystä veivataan voimakkaasti edestakaisin strategisista syistä: Hopea tulee saada näyttämään niin volatiililta (voimakkaat arvonmuutokset), että suuret sijoittajat eivät pidä sitä järkevänä kohteena ja pienet eivät uskalla lähteä mukaan. Tuulipukukansa pystytään säikyttämään pois negatiivisilla uutisilla ja kovilla romahduksilla (hopean hinta putoaa parin vuoden välein nopeasti 30% aikaisemmasta huippuarvostaan). Velkavipupelurit taas saadaan pennittömiksi jopa yhdessä päivässä (20.4.2006 hinta putosi yhden illan aikana 14%).

Adam Hamilton käyttää teknisessä analyysissään hyvin toiminutta menetelmää, jossa hopean hintakehitystä toisaalta verrataan kultaan kulta/hopea-hintasuhteen avulla, toisaalta omaan viimeaikaiseen keskiarvohintaansa rAG-arvon (hopean hinta jaettuna sen 200 edellisen pörssipäivän hintojen keskiarvolla) avulla.

Koska kulta ja hopea ovat olleet ”around for millenia and will be”, niitä voi huoletta treidata keskenään. Kumpikaan ei ole muuttumassa arvottomaksi (esim. digitaalisten osakkeiden ja käteisen välillä treidatessa on riski, että kumpi hyvänsä voi menettää arvonsa tai muuttua epälikvidiksi).

Hopean hinnan suhde viimeaikaiseen hintaansa kertoo, onko ostoajankohta teknisesti hyvä. Pelkästä hintakäyrästä on vaikea sanoa, onko hinta korkealla vai edullinen. Tämä tunnusluku kertoo vastauksen numeerisesti. Aina, kun hopeaa saa suunnilleen omalla rAG=1 hinnallaan, ostoajankohta ei voi olla kovin huono. Jos rAG nousee yli 1,35:n, kannattaa muistaa, että 2000-luvun perspektiivissä tilanne on aina ollut väliaikainen, ja hinnanmuutos alaspäin ollut pian edessä. Tässä ei pidä miettiä sitä, että hopean fundamentit ovat kivenkovat, maailmantalous on katastrofin partaalla jne. Molemmat ovat näet olleet totta jo vuosia. Jos nyt mediassa kohkataan ja jalometallien hinta nousee, kannattaa uusia hankintoja harkita sen valossa, että rAG(EUR) = 1,42.

– Risto Pietilä

Artikkelille kirjoitetaan jatkoa yleisön toivomusten perusteella.

Mainokset
Kategoria(t): Hopea Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Hopean hinnan analysoiminen

  1. Sami Korhonen sanoo:

    Just lähti 100 eurolla hopeaneitsyys! 😉
    Mielelläni lukisin aiheesta lisää täällä 🙂
    Haluaisin myös ostaa tuon ”Sijoitushopea Suomessa 2010” -kirjan, mutta miten sen saa ostettua? En löytänyt Silverbankin nettisivuilta ainakaan linkkiä siihen.

  2. Sami Korhonen sanoo:

    Joensuusta on vähän pitkä matka 😀 Tulen kyllä ehdottomasti kun ensi kerran käyn Helsingissä, mutta onko keinoa saada kirja nopeammin? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s