Perusasia: älä vastaa roskapostiin, edes suomenkieliseen

Jokaisen internet-käyttäjän pitäisi tietää, että roskapostiviesteihin ei kannata vastata mitään. Englanninkielisen roskapostin kanssa tämä osataan kohtuullisen hyvin, mutta suomenkielisen kanssa asia on niin tai näin.

Yksityishenkilöille suomenkielistä roskapostia tulee erittäin harvoin, todennäköisesti siksi, että yksityishenkilöiden roskapostittaminen on Suomessa laitonta. Minua (ja näköjään muitakin) on vuosien saatossa spämmännyt ainoastaan Kotipalvelu Klassikko. Sen sijaan yrityksiä saa spämmätä melko vapaasti, spämmikieltolaki kun koskee ainoastaan yksityishenkilöitä.

Moni yrittäjä sai humoristisen muistutuksen ”Älä vastaa roskapostiin” -säännöstä 17. marraskuuta, kun yhden toimistotarviketukun sähköpostilistaa ei oltu suojattu ”vierailta lähettäjiltä”, jolloin jos roskapostiin vastasi reply all -toiminnolla, niin vastaus meni lähettäjän lisäksi koko listalle. Tässä poimintoja minullekin mätkähtäneistä viesteistä (ensimmäiset viestit olen ehtinyt tuhoamaan spämmikansoistani, vasta kun viestejä oli tullut toista kymmentä, keksin, että tästähän saa hauskan kirjoituksen blogiin). Olen poistanut kohteliaisuussyistä firmojen nimet ja henkilöiden sukunimet.

 • Aihe: Tehkää asialle jotakin: Hei !  Olen viimeisen puolen tunnin sisällä saanut mielettömästi sähköpostiviestejä koskien teidän lähettämäänne viestiä. Jokainen kuka ei halua sähköpostianne, vastaukset tulee nyt jostakin kumman syystä minun, sekä muidenkin sähköpostiin joten nyt kannattaisi tehdä asialle jotakin, sillä kohta on sähköposti tukossa, kun viestejä tulee pilvin pimein joka suunnalta..    Ryhtykää pikaisiin toimenpiteisiin kiitos ! Ystävällisin terveisin: Tuija
 • Ei sähköposteja: Hei
  En halua teiltä sähköposteja enkä varsinkaan kaikkien peruuttaneiden posteja.
  T. Ulla
 • Vs: Re: älä lähettä sähkoposteja: Lopettakaa viestien lähettely mulle tulee koko ajan jotain kielto viestejä
 • Voisitko poistaa minut postituslistaltanne kiitos: Hei!  Voisitko poistaa minut postituslistaltanne kiitos. Saan myös kaikkien muidenkin listanne asiakkaiden viestit.  Terveisin:  Tommi
 • VS: Re: älä lähettä sähkoposteja: Tämä lienee viimeinen kerta kun lähetätte tälläisia sähköpostiviestejä? Tuua

Klassista ”plz remove me from the list” -viestiä ei näkynyt :-).

Toivottavasti monelle tietokonelukutaidottomalle valkeni episodin seurauksena reply all– ja reply-toimintojen ero. Alkuperäinen lähettäjäkin oli tyrijä hänkin, koska markkinointispämmilistaa nyt ei vain kannata pitää avoimena kaikille lähettäjille.

– Vesa Linja-aho

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Perusasia: älä vastaa roskapostiin, edes suomenkieliseen

 1. Markus Peuhkuri sanoo:

  ”Valitettavasti” en itse saanut kyseistä mainospläjäystä, mutta tietämässäni tapauksessa ei ollut reply-all-nappulan käytöstä vaan siitä, että roskapostittaja oli tehnyt kaksi virhettä postituslistansa kanssa:

  1) listaosoite hyväksyi kenen tahansa lähettämän postituksen: tiedotukseen käytettävät listat tulee konfiguroida siten, että ainoastaan tietyistä osoittesta voidaan lähettää postia. Koska lähettäjäosoitteen väärentäminen on triviaalia, kannttaa harkita menettelyä, että kaikki viestit menevät moderoinnin läpi.

  2) viesteissä oli Reply-To:-kenttä listan osoitteelle. Tämä on muutenkin huono käytäntö – ei ole harvat ne kerrat jolloin yksityiseksi tarkoitettu viesti on päätynyt listalle. Listalle lähettämisen tulee olla aina explisiittinen toiminto, esim. Thunderbird tunnistaa postituslistat (jotka noudattavat tiettyjä standardeja) ja tarjoaa tällöin painikkeet Reply, Reply list ja Reply All.

  Kolmantena virheenä voi pitää sitä, että ihmiset lukevat yleensä sähköpostit saapumisjärjestyksessä. Näin teen myös itse yleensä, mutta eräät postilaatikot luen uusimmasta viestistä alkaen, jollloin tiedän heti että vaatiiko asia toimia vai onko se jo hoidettu. Näin etenkin silloin, jos postit ovat olleet lukematta pitkän ajan.

  • Tsekkasin alkuperäisen spämmin: siinä ei ollut reply-to -osoitetta, vaan oli tehty pelkästään tuo meidän molempien mainitsema virhe nro 1 (avoin spämmilista).

 2. Heikki sanoo:

  Riippuu tapauksesta. Jokunen firma on lähetellyt spämmejä asiakkaidensa nimissä, jolloin olen vastannut molemmille ja kertonut, mitä mieltä olen moisesta toiminnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s