Sairauspoissaolojen vaikutus yrityksen tuottavuuteen

Pari viikkoa sitten mediassa kohistiin teollisuuden työntekijöiden sairauslomakäytäntöjen epäoikeudenmukaisuudesta. Näin äkäiseen syysflunssaan itsekin sairastuneena ajattelin hieman pohtia sairauspoissaolojen vaikutusta yrityksen tuottavuuteen yleisellä tasolla.

Sairaana työskennellessä tehokkuus kärsii. Esimerkiksi flunssasta johtuva tukkoinen olo, päänsärky ja lihaskivut yhdistettynä kuumeiluun häiritsee jokaisen keskittymistä ja on siten omiaan pilaamaan mm. työntekijän ongelmanratkaisukyvyn. Tehokkuus kärsii sekä fyysisessä että ajattelua vaativassa työssä, joskin edellisessä sairaana työskenteleminen vaarantaa työntekijän terveyden ja johtaa useammin vaikeasti hoidettaviin jälkitauteihin, mikä tulee työnantajalle kalliiksi. Työnantajan kannalta voitaneen siis todeta, että työntekijän on parempi antaa sairastaa tautinsa rauhassa ja palata terveenä töihin.

Pekka Niska, eräs Suomen menestyneimpiä yksityisyrittäjiä, painotti jossain tilaisuudessa pari vuotta sitten sitä, että työntekijöiden sairauspoissaolojen määrästä pystyy lukemaan helposti yrityksen työilmapiirin ja työntekijän tyytyväisyyden työpaikkaansa. Tutkimusten mukaan huonossa organisaatiokulttuurissa sairauspoissaolot ovat yleisimpiä kuin hyvän yrityskulttuurin työpaikoissa. Erinäisten säännösmuutosten sijaan sellaisen työnantajan, jolla on suuret sairauspoissaoloprosentit, kannattaa keskittyä yrityskulttuurin parantamiseen, jolloin samalla saa nostettua tuottavuutta.  Ei siis missään nimessä kannata ottaa käyttöön esim. HairStoren joskus harjoittamia työntekijää kyykyttäviä sairauspoissaolokäytäntöjä. Se vain pahentaa asiaa pitkässä juoksussa.

P.S. Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuksen mukaan (.pdf-file) 5% suomalaisista on sitä mieltä, että krapula on hyväksyttävä syy jäädä sairauslomalle. Huonosti nukutun yön jälkeen poissaolo on hyväksyttävää noin 10% mielestä ja parisuhdeongelmien vuoksi töistä jää pois 20% suomalaisista. Jokseenkin yllättäviä tuloksia ainakin minun mielestäni. Muutakin erittäin mielenkiintoista sairauspoissaolostatistiikkaa tuosta tutkimuksesta löytyy, kannattaa tutustua!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Sairauspoissaolojen vaikutus yrityksen tuottavuuteen

  1. Olli Posti sanoo:

    Kuten David Wolfe opettaa, ”Health is Wealth”.
    Se, joka tietää kuinka eliminoidaan sairastelut helposti kokonaan (henkilökunnan osalta ja muutenkin, ilman luipumista tai dieettihommia), on painonsa arvoinen hopeassa mitattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s