Startupin rekrytointi

Jossain välissä yrityksen liiketoiminnan alettua huomaa, että perustajatiimin osaaminen tai aikataulut eivät riitä kaikkeen yrityksen toiminnan vaatimiin asioihin ja sen vuoksi täytyy rekrytoida lisää henkilöstöä yritykseen. Yrityksen kannalta tällöin on aihetta juhlaan – onhan kiinnostus niin suurta, että omat resurssit eivät enää riitä kysynnän kattamiseen. Kuinka paljon statupin rekrytointi sitten eroaa jo vuosia toimineen yrityksen rekrytoinnista?

Suurimpana haasteena startupin rekrytoinnissa pidän sitä, että yritykellä ei ole useinkaan tässä vaiheessa nimeä itsellään ja sen vuoksi huippuosaajien palkkaaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin maineikkaammissa yrityksissä. Lisäksi palkkaus on lähes poikkeuksetta heikompaa kuin vahvan ja varman kassavirran omaavissa yrityksissä, mikä tosin saattaa kompensoitua paremmalla työilmapiirillä.

Palkattavan työntekijän kannalta startupeilla on kuitenkin eräs todella vahva valtti verrattuna suurempiin yrityksiin: pieni koko ja joustavuus. Monesti aloittava työntekijä pääsee työskentelemään läheisessä yhteistyössä perustajien kanssa ja sitä kautta oppiin nopeasti yrityksen kulttuurin ja tehokkaat työtavat sekä saa usein nopeasti yhä enemmän vastuuta hyvin tehdyn työn tuloksena. Sen vuoksi väittäisinkin, että monille startupeille ja pienemmille yritykselle huippuosaajien metsästäminen kannattaa aloittaa jo ennen näiden mahdollista valmistumista vaikkapa ottamalla heitä kesätöihin ja sen jälkeen osa-aikaiseksi työntekijöiksi. Tällöin opiskelijalla on työpaikka heti valmistumisen jälkeen ja hän on jo kasvanut yirtyksen kulttuuriin sisälle.

Startupin kannalta rekrytointi ja uuden työntekijän palkkaaminen on prosessi, joka rikkoo jo olemassa olevia rakenteita yrityksessä. Uuden työntekijän sopeutuminen kulttuuriin voi sen vuoksi aiheuttaa ristiriitoja yrityksen sisällä. Erityisesti ensikertalaisille rekrytointi voi mennä tässä vaiheessa pieleen, joten siihen tulee kiinnittää erityitä huomiota.

P.S. Vielä maineikkuuteen liittyen: startupin kannattaa usein yrittää rekrytoida ensin omien kontaktiverkostojen kautta vaikkapa somessa. Oman kokemukseni perusteella rekrytointiprosessiin menevä aika on tällöin lyhyempi kuin geneerisellä työpaikkailmoituksen jättämisellä.

P.P.S. Hyviä nyrkkisääntöjä startupin rekrytointiin löytyy vaikkapa täältä.

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s