Onko PS-tilissä järkeä?

Hypoteekkiyhdistyksen varatoimitusjohtaja Ari Pauna kirjoittaa blogissaan, että jokaisen suomalaisen asuntovelallisen pitäisi avata itselleen ps-tili ennen vuoden vaihdetta.

Pidän Ari Paunaa täysijärkisenä ja hän on kirjoittanut useita kirjoituksia, joiden sisällöstä voi olla samaa mieltä tai melkein samaa mieltä.

Arin ps-tilikirjoitus kannattaa lukaista itsekin läpi, mutta Arin pääsanoma on, että ps-tili on todella hyvä juttu asuntovelallisen kannalta (perusteluna mm. verohyöty sekä sisäänrakennettu työkyvyttömyys- ym. turva). Ps-tilisäästämisen vastaisen argumentin, joka koskee ps-tililtä nostettavien säästöjen verottamista tulevaisuudessa, Ari käsittelee näin:

Niin ja se eläkkeistä maksettava veroprosentti vuonna 2050. On kuulkaa kaikki muutkin asiat harvinaisen epäselviä. Ei pelkästään tuleva veroprosenttisi. Samalla ps. säästämiseen kohdistuvalla vasta-argumentilla pitäisi lopettaa kaikenlainen yli ajan toiminta. Myös se suora osakesäästäminen tai lakisääteisten eläkevarojen kerääminen. Mistä niidenkään tulevaisuuden tietää. (Lihavointi minun.)

Olen eri mieltä. Ps-tili on ongelmallinen seuraavasta syystä: varat ovat ulkopuolisen tahon hallussa, eikä niitä voi nostaa sieltä pois ennen aikojaan vaikka haluaisi. Ei edes, vaikka niiden hallussapitäjä siihen suostuisi. Tämän estää laki.

Esimerkiksi osakkeet voi myydä päivän kurssiin klikkaamalla hiirtä (ellei sitten yön aikana ole syttynyt sotaa tai tsunami iskenyt Helsinkiin). Pankkitilin voi nostaa aamulla tyhjäksi ja hypätä seuraavaan lentokoneeseen, jos tarve vaatii. Sama koskee pankin tallelokerossa olevia jalometalleja. Ps-tilillä varat istuvat kuin tatti.

Minä en tiedä, tarvitsenko yhtäkkiä suuren määrän rahaa käyttööni 35-vuotiaana, 50-vuotiaana vai 65-vuotiaana. En tiedä myöskään, missä päin maailmaa asun tulevaisuudessa. En myöskään tiedä, onko Suomi nykyisenkaltainen demokraattinen hyvinvointivaltio vuonna 2020 tai 2050.

Minä en laittaisi rahojani aikaviivelukon taakse. Laittaisitko sinä?

Kokonaan toinen asia on, kannattaako asuntovelallisen sijoittaa rahojaan Arin mainitsemiin määräaikaistalletuksiin. Jos on etevä pörssihai jolla on asuntovelkaa, kannattaa rahoja toki sijoittaa osakkeisiin, jos niille saa paremman tuoton kuin mitä niille saisi asuntolainaa lyhentämällä. Tavalliselle ihmisille lienee järkevintä laittaa ylimääräiset rahat asuntolainan lisälyhennyksiin.

– Vesa Linja-aho

P.S. Ja ihan niinkuin Ari koittaa bloggauksellaan houkutella asiakkaita puljunsa ps-tileille, niin minä luonnollisesti koitan houkutella ihmisiä ostamaan jalometalleja. Bisnes on bisnestä :-).

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Onko PS-tilissä järkeä?

 1. Pekka Järveläinen sanoo:

  Olen avannut PS-tilin yhtenä harvoista. Syy on mahdollisuus sijoitusten vaihtoon veroja maksamatta.

  Esimerkiksi vuonna 2007 jätin suurimman osan sijoituksistani osakerahastoihin, koska en tarvinnut rahoja
  ja olisin joutunut maksamaan voitoista (suurin osa arvosta) 28% veroa: luulin laskun jäävän pienemmäksi. Tulevaisuuden kuplissa haluan pystyä myymään osakkeet pois ja vaihtamaan korkoihin ja takaisin ilman veroja.

 2. Arietta sanoo:

  Ps-tilille ei olekaan tarkoitus laittaa kaikkea kuukausipalkasta säästettävää rahaa, vaan muutama prosentti ps-tilille ja loput rahat sellaisiin kohteisiin, jotka voi irrottaa helposti kun rahat tarvitsee. Ps-tili on sijoitus pidemmälle tulevaisuuteen ja muut rahat sijoitetaan niin, että niitä voi käyttää jo lähitulevaisuudessa. 🙂

 3. Joni Kröger sanoo:

  En luottaisi kehenkään muuhun, kuin itseeni rahojeni säilytyksessä. Mistä minä tiedän mitä rahoilleni tehdään, kun laitan ne ps-tilille? Jos siellä joku mokaa, niin en saa rahojani takaisin, joten en lähde peliin mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s