ALV:n vaikutus hopean hintaan

Tiivistelmä: Suomessa kaikkeen ”uuteen” hopeaan lisätään myydessä arvonlisävero. Virossa AGD sijoitushopean verokanta on 0%. Koska ihmiset voivat ostaa edullista hopeaa Virosta ja myydä sen Suomessa, Suomesta on lähes kokonaan loppunut ”uuden” sijoitushopean myynti. Kauppaa käydään Virosta maahantuoduilla tuotteilla, joiden hintaan ei uudestaan tarvitse lisätä veroa.

Aiemmin sijoitushopean hinta Suomessa oli veron seurauksena korkea. Nykyisin veron osuus hinnasta on tuonnin seurauksena jo poistunut, eikä voi poistua uudelleen. Tämä kehitys ilmeni preemion laskuna, minkä johdosta spot-hopean valtava hinnannousu 2010 näkyi vain osittain AGD:n hinnan nousuna.

Nyt on turvallinen aika ostaa hopeaa. Hinnassa ei ole veroa, jonka poistuminen voisi laskea jälkimarkkina-arvoa, mutta jos Virossakin AGD tulee ALV:n piiriin, hopean hinta jälkimarkkinoilla (jälleen) nousee ALV:n verran, noin 20%. Tällöin 1 AGD olisi melkein 20 euron arvoinen.

– Risto Pietilä

Mainokset
Kategoria(t): Hopea Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta artikkeliin: ALV:n vaikutus hopean hintaan

 1. Jarmo Viikki sanoo:

  Itse en uskalla ostaa tällä hetkellä Silver Bankista hopeaa, koska minulla ei ole takeita siitä, millä hinnalla loppujen lopuksi saan hopeani.
  Voihan olla, että lanseerauksen tuoma kysyntäpiikki ja tarjonnan jäykkyys nostaa hopean hinnan hetkellisesti merkittävästi, jonka jälkeen hopeadollarin hinta romahtaa jälleen ja saa odotella pitkään, että pääsee omilleen (vrt. henkilöt, jotka ostivat hopeaa finanssikriisin alkaessa ja samalla uudenlaisen palvelun avautuessa).

  • bloggausfi sanoo:

   Rohkeuttahan ostaminen tuottotarkoituksessa aina vaatii. Rahastoissakaan ei ole helppo määritellä hankintahintaa tarkasti, tosin kulut ja hallintopalkkiot kylläkin, tässä tapauksessa niitä ei ole.
   Ostetaan, jos romahtaa. Toivottavasti ei jäädä kyydistä!
   ps. vähän jo ostin varmuuden vuoksi.

 2. Janne Hanka sanoo:

  Itse ostin SB:n kautta AGD:ta eilen ja eikä siinä mitään ”hintapiikkiä” tapahtunut. Tilinsiirtohetkellä 1AGD=16,02€ ja kauppa toteutui 1AGD=15,49€ hintaan.

 3. Joni Kröger sanoo:

  Minäkin ostin tänään. Ostele vaikka pienissä erissä? Pitkällä tähtäimellä tätä on tehtävä.

 4. Tony sanoo:

  Hopeaan kannattaa sijoittaa pieniä summia kerrallaan. Esimerkiksi jos on ylimääräinen satanen kuukaudessa. Sijoittamaan ei koskaan tule lähteä velkarahalla, eikä yli varojensa. Idea on varastoida ylimääräinen turvallisesti ja jos hyvin käy saada se poikimaan.
  -Tony Lemström

 5. Joni Kröger sanoo:

  Olen nyt 2 päivänä pistänyt erinä keskimääräisellä hinnalla 15,567, tuolla hinnalla tuskin mistään muualta saa näin helposti?

  • Niin, iso pyörä pyörähti Amerikan suunnalla ja teki hyvät pikavoitot Silverbankiin ensimmäisellä viikolla sijoittaneille. Esimerkiksi Jonin äsken mainitsema 15,567 on kasvanut nyt 18,30:een. Viikkotuotto 17,5%! 🙂

   Nyt tarvitsee enää myydä…

 6. Jarmo Viikki sanoo:

  Ilmeisesti Swedbank on ulkomaalainen pankki? Eikö tilisiirtokin maksa jotain siirtäessä Nordeasta Swedbankkiin?

 7. Ei maksa, kun olemme SEPA-ajassa:
  http://www.bof.fi/fi/rahoitusmarkkinat/kehityshankkeet/sepa.htm

  Eli Nordeasta Swedbankiin tilisiirto ei maksa mitään; been there, done that. Näin siis yksityishenkilöille ja ainakin minun nettipankissani. Yrityksillä toki voi maksaa – kannattaa tsekata pankin hinnastosta.

  Tähän on kyllä poikkeus, josta voisi kirjoittaa pidemmänkin tarinan, mutta tyydyn nyt kertomaan lyhyesti: kun kerran siirsin Osuuspankista rahaa Swedbankiin, niin se ei onnistunutkaan SEPA-maksuna, koska Osuuspankilla ja Swedbankilla on ”kätevä” sopimus, jonka perusteella rahat siirretään samana päivänä Swedbankin tilille. Tämä maksu piti tehdä ulkomaan maksulomakkeella ja se välitettiin ulkomaan maksuna. Tästä oli se ikävä seuraus, että kun olin kirjoittanut vahingossa saajan nimen väärin, maksu tuli bumerangina takaisin ja pankki veloitti 85 euroa selvittelykuluja (Swedbank 15 euroa ja OP 60 euroa). Oli vähän rahastettu olo, vaikka alkuperäinen moka oli toki minun.

  Eli siirrot Swedbankiin kyllä sujuvat, kun vain välttää Osuuspankkia :-).

 8. Siis OP veloitti 70 euroa, olinpa taas huolellinen.

 9. Janne Hanka sanoo:

  Itselläni on tili OP:ssa eikä tuo tilisiirto onnistunut kuin ulkomaanmaksuna. Osaatko sanoa Vesa meneekö siitä jotain ylimääräisiä käsittelymaksuja? (Kun ei tullut kirjoitusvirheitä saajan nimeen 🙂
  Kirjoituksestasi ymmärtäisin ettei maksua mene, jos Swedpankilla ja OP:lla on keskenään yhteistyösopimus…

 10. Joo, maksuja ei mene, jos kirjoittaa firman nimen oikein. Ei ainakaan minulla mennyt :-). Siis kaikilla niillä kerroilla, joilla en sählännyt nimen kanssa, maksu välittyi ongelmitta ja maksuitta.

  Kysymys on enää siitä, onko tuo 70 euron käsittelymaksu kohtuullinen (en kitisisi, jos kulut olisivat olleet esim. 15+15 euroa). Aion rutista asiasta kuluttajariitalautakuntaan, jahka ehdin. Reklamaatioon eivät vastanneet kuukauteen ja kun kyselin perään, vastasivat tylysti että ei käy.

 11. hanna mattsson sanoo:

  Hei! Olen uusi hopeasta kiinnostunut piensijoittaja. Olen OP:n asiakas. Haluan varmistaa, tarkoittaako tuo edellä kirjoitetttu, että mun pitäisi ottaa yhteyttä omaan OP:iin ja kysyä tilisiirron hintaa sieltä. Niin ettei 150 e sijoituksesta puolet mene maksuihin.

  • Hei Hanna ja tervetuloa mukaan,

   Minusta on hyvä kaiken varalta varmistaa etukäteen, millainen OP:n hinnoittelu ko. maksulle on.

   Toisaalta Vesan kauhuesimerkissä kannattaa muistaa, että kyse ei ollut onnistuneen tilisiirron maksusta vaan rangaistusmaksusta, joka tuli siitä, että maksun tiedot olivat väärin. Tällaisia ongelmia ei ole nyt esiintynyt.

   Viron pankkijärjestelmä on hyvin kehittynyt eli ongelmien pitäisi muutenkin loppua, nyt kun siellä aletaan käyttämään euroa vuoden vaihteessa.

 12. Jos vastaanottajan nimen kirjoittaa oikein , niin ongelmia ja/tai maksuja ei pitäisi tulla. Kannattaa kuitenkin kysäistä asiaa vaikkapa verkkopalveluviestillä, ihan senkin takia, josko OP:ssa heräisivät tuon Swedbank-diilinsä älyttömyyteen.

  Tuo erillissopimus on ollut varmasti hieno juttu ennen SEPA-direktiiviä, mutta nyt se on pelkkä riesa, joka hämää asiakasta turhaan.

  85 euron maksaminen tyhjästä harmittaa vieläkin, enkä halua samaa kohtaloa muille.

 13. hanna mattsson sanoo:

  Kiitos hyvät veljet nasevista vastauksista! Ja hyvää Pyhää!

 14. Samuli Pahalahti sanoo:

  Itse sain tällaisen vastauksen Osuuspankilta, kun kyselin tuosta SEPA-maksusta Swedbankiin:

  ”Hei Samuli! Kiitos kysymyksestä! Swedbank, joka toimii myös muualla Baltiassa, ei ole liittynyt vielä SEPA maksujärjestelmään. Tällöin siirrot joudutaan tekemään edelleen ulkomaanmaksutoiminnon kautta. Kun teet verkossa ulkomaanmaksua, kirjoita pankin tiedoista vain IBAN ja BIC/SWIFT -koodit, jolloin järjestelmä kääntää maksun SEPAmaksuksi eikä sinulta mene kuluja siirrosta. Tarkempia tieoja mm. Swedbankin liittymisestä SEPA järjestelmään ei ole saatu. Jatkossahan kaikki SEPA-maiden siirrot tulisi kulkea tavallisen uusi maksu -toiminnon alla.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s