Miksi yöllä saa paljon aikaiseksi?

Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka tekee mielellään töitä iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Miksikö? Koska yöllä saa paljon aikaiseksi. Ja miksi saa? Koska yöllä kukaan ei jatkuvasti keskeytä.

Päivisin on usein mahdotonta tehdä työtä keskittyneesti. On tavallista, että tunnin työputken aikana työnteko keskeytyy kolmesta viiteen kertaan, kun

  • joku poikkeaa työhuoneessa enemmän tai vähemmän tärkeän asian merkeissä
  • puhelin soi
  • saapuu tärkeä sähköposti

Puhelimen voi laittaa äänettömälle ja sähköpostin voi lukea pari kertaa päivässä, jos tämä on työpaikalla hyväksyttävää. Monen työpaikan kulttuuriin voi kuulua, että on jatkuvasti tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse. Ainakin itselleni puhelin on näistä häiritsevämpi: sähköpostiin voi vastata muutamassa sekunnissa tai voi päättää vastaavansa siihen myöhemmin. Sen sijaan harva puhelu kestää vain muutaman sekunnin, ja  muutaman kymmenen sekunnin puhelu katkaisee ajatuksen niin tehokkaasti, että seuraava viisiminuuttinen kuluu ajatusten kokoamisessa.

Pelkät keskeytykset eivät valitettavasti edes ole koko ongelma. Itseäni häiritsee jo tieto siitä, että työnteko voidaan keskeyttää hetkenä minä hyvänsä. Tämän takia säästän keskittymistä vaativat työt yleensä kello 23 jälkeen tehtäväksi.

Vapaaehtoinen harjoitustehtävä jotain niin kutsutun ajatustyön tapaista tekeville blogin lukijoille: pidä tunnin ajan tukkimiehen kirjanpitoa siitä, kuinka monta kertaa työntekosi keskeytetään. Tuloksia voi jakaa kommenttilaatikossa :-).

– Vesa Linja-aho

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Miksi yöllä saa paljon aikaiseksi?

  1. Osuit naulan kantaan, Vesa. Kuten yleensä.

  2. Ainakin minulla, paitsi että ulkoisia keskeytyksiä on jonkin verran (yleensä suhteellisen vähän koska on oma työhuone), niin sisäisiä keskeytyksiä tulee paljon. Tällä tarkoitan, että kun tekee yhtä asiaa, keksiikin, että toinen asia on hoitamatta. Kun ketju jatkuu sisäkkäisenä luuppina tarpeeksi pitkälle, jää alkuperäinen asia hoitamatta ja sitäpaitsi kesken, mikä kuormittaa aivoja.

    Viikonloppuna oli kaapelitehtaalla. Vaikka oma aikani kuluikin päässälaskuständiä pitäessä, inspiroiduin myös muista lajeista, jotka kehittävät työelämässä tarvittavaa keskittymiskykyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s