Kaikki hyötyvät tehokkaista markkinoista

Joskus jonkun asian saatavuus ei riipu oikeasti saatavuudesta, vaan siitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, toisin sanoen markkinat toimivat tehottomasti (tehokkaiden markkinoiden hypoteesi sisältää muutakin, mutta nyt vähän oikaistaan). Esimerkiksi työttömyydestä osa johtuu siitä, että osaaja ei löydä sopivaa työpaikkaa, ja pikkufirma, jolta puuttuisi juuri kyseinen osaaja, ei millään pysty tätä henkilöä löytämään.

Kulutushyödykkeissä uuden tavaran markkinat toimivat yleensä hyvin. Googlella on helppo löytää, mikä liike myy uutuuskirjaa, vehnäjauhoja tai autoja. Käytettyjen tavaroiden puolella asia on vaihtelevampi: käytettyjä autoja löytää helposti verkosta, kuten myös käytettyjä vaatteita. Molempia saa myös perinteisistä liikkeistä, runsaalla tarjonnalla.

Kirjat ovat merkillisempi hyödyke markkinoiden toimivuuden kannalta. Oletko huomannut, että mikäli kyseessä ei ole viime vuosien bestseller-kirja, käytettyä kirjaa on yllättävän vaikea löytää mistään. Yksi syy lienee, että ihmisillä ei ole yleensä kiirettä päästä luetuista kirjoista eroon, vaan ne toimivat kivana sisustuselementtinä kirjahyllyssä.

Slashdot-uutispalvelu kertoo amerikkalaismiehen mielenkiintoisesta oivalluksesta. Hän on kytkenyt kämmentietokoneeseen viivakoodinlukijan, ja kulkee sen kanssa antikvariaateissa, kirpputoreilla ja kirjastojen poistomyynneissä. Tietokone kertoo silmänräpäyksessä, mikä on kirjan markkinahinta Amazon Marketplacessa. Paljon kysytyt kirjat voi ostaa muutamalla dollarilla (tai halvemmalla) ja myydä kympillä netissä. Mies kertoo tienaavansa tällä hyvin.

Minun mielestäni kaikki hyötyvät miehen bisneksestä: kirpputorilta kirjoja menee kaupaksi, mies tienaa rahaa ja ennen kaikkea kirjojen nettiostajilla on parempi valikoima. Mutta mitä tekevät kirjamyyjäisten järjestäjät? Note: NO scanners, cell phones, or other electronic devices to seek book information will be allowed during this time. Eli toimintaan vastataan kieltämällä elektroniset laitteet myyjäisissä.

Onko kyse taas siitä, että se, että joku tekee bisnestä, on aivan kammottava synti?

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kaikki hyötyvät tehokkaista markkinoista

  1. Eikö myyjäisissä kirjojen meneminen kaupaksi ole tarkoitus ja tuota tuloa järjestäjille…?-)

  2. Mika sanoo:

    Mitä tuosta keskustelua luin, niin käsitin, että noiden myyjäisten tarkoitus oli saattaa niitä kirjoja sellaisten ihmisten saataville, joilla ei ole kirjoihin varaa. Lisäksi esmes antikvariaatti, josta kaikki vähänkään arvokas on poissa ei oikein voi odottaa kauhean kovaa myyntiä niille lopuille kamoille ainakaan jos ihmiset tietävät, että se on skannattu läpi. Toiveissa kun on, että ihmiset tulisivat tekemään löytöjä ja heräteostaisivat siinä sivussa jotain muutakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s