Yhteiskunnallisen yrityksen rahoittaminen

Kirjoitin tämän päivän blogituksen valmiiksi jo muutama päivä sitten, kun bloggasin lyhyesti yhteiskunnallisista yrityksistä. Alun perin tarkoituksenani oli julkaista vain yksi yhteiskunnallisuus-teemaa käsittelevä artikkeli. Koska siitä tuli kuitenkin liian pitkä, päätin jakaa sen kahteen osaan, joista tämä käsittelee yhteiskunnallisen yrityksen rahoittamiseen liittyviä mahdollisuuksia. 🙂

Ehdin jo mainita, että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on verrattain helppoa saada rahoitusta valtiollisilta järjestöiltä yhteiskunnallisiin hankkeisiin. Esimerkiksi valtion tukirahoja ei aloittavien yritysten tarvitse maksaa takaisin ja niitä annetaan suhteellisen heppoisin perustein uudestaankin, vaikka liikeidea ei menestyisikään odotusten mukaan. Sitä paitsi Tekes ja muut säätiöt saavat hyvää PR:ää, jos ne rahoittavat yhteiskunnallisia yrityksiä.

Jos haluat hakea seed- ja growth-rahoitusta ammattisijoittajilta, kannattaa huomioida se, että bisnesidean tulee yhteiskunnallisesti loistavista saavutuksista huolimatta olla loistava myös taloudellisesti. Sitä paitsi tahot, joita lähestyy rahoitusta hankkiessaan, kannattaa valita tarkkaan – monet VC:t ja muut ammattisijoittajat eivät välttämättä välitä lainkaan siitä, mitä yhteiskunnallista hyötyä liikeidea tuottaa, vaan paljon tärkeämpää on yrityksen taloudelliset näkymät.

On toki olemassa ammattimaisia tahoja, jotka rahoittavat juuri yhteiskunnallisia yrityksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi superrikkaiden perustamat säätiöt, kuten Bill and Melinda Gates Foundation. Tämä säätiö jakoi vuonna 2009 yli 4 miljardia mm. erinäisiin terveyttä ja koulutusta parantaviin projekteihin.

Kun rahaa on niin paljon, ettei sille enää keksi mitään järkevää käyttöä, herää ihmisille usein tarve antaa jotain takaisin yhteiskunnalle. Monet perustavatkin yleishyödyllisiä säätiötä tai lahjoittavat tällaisiin, jotka ajavat tukijoidensa etuja. Koska säätiöiden tavoitteet ja tukikohteet vaihtelevat perustajiensa tavoitteiden mukaan, kannattaa tutustua niiden agendaan ennen yhteydenottoa (mikä tosin pätee kaikkeen muuhunkin rahoituksen järjestämiseen).

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s