Liikeidea innostuneille: puhelinvuokraamo tai vimpainvuokraamo

Kirjoitin aiemmin liikeideoiden jakamisesta. Tärkeä asia, joka jäi käsittelemättä, oli omien ongelmien ratkaiseminen liikeidean lähteenä. Moni menestyvä yritys on saanut alkunsa, kun joku on huomannut, että ”jos tällainen palvelu/tuote olisi, ostaisin sen heti”.

Itseäni esimerkiksi häiritsee se, että teknisen vimpaimen, kuten vaikkapa kännykän tai läppärin, joutuu ostamaan käytännössä kuin sian säkissä. Laitetta pääsee kyllä räpläämään liikkeessä, mutta käytännössä esimerkiksi kännykkää täytyy käyttää vähintään muutama työpäivä, että näkee, soveltuuko se työkäyttöön. Itselläni on kolme tärkeää vaatimusta työkännykälle:

 • Laitteen tulee olla luotettava. Esimerkiksi Nokian E71 ja E75 -puhelimia riivaa sellainen ongelma, että sähköpostin haku välillä putoaa pois päältä useiksi tunneiksi. Sitten se taas toimii määräämättömän ajan, ja sitten taas ei. Yhteystiedotkin synkronoituvat niin tai näin: puhelinluettelosta esimerkiksi löytyy ”kotipuhelin”, mutta ei numeroa sille. Fail.
 • Samsung Galaxy, jota käytän tällä hetkellä siviilipuhelimena, on luotettava kuin junan vessa. Osoitekirja ja sähköpostit ovat synkronoituneet nikottelematta edelliset 9 kuukautta. Sen sijaan Galaxylle ei löydy toimivaa puhelunnauhoitusohjelmaa. Nokialaisille löytyy legendaarinen Total Recall.
 • Puhelimen tulee olla miellyttävä käyttää. E75:n liukunäppiksellä kirjoittelee tekstiviestejä sujuvasti, Samsungin kosketusnäytöllä ainakin minä lyön joka viidennen merkin hutiksi.

Kaikki edellä mainitut ovat sellaisia asioita, jotka eivät kirkastu vain räpläämällä puhelinta liikkeessä. Liikkeen puhelimen kanssa ei voi kokeilla, asentuuko puhelunnauhoitusohjelma ja myös toimiiko se. Sama koskee synkronoinnin luotettavuuden testaamista.

Ongelma ratkeaisi, jos jokin yritys tarjoaisi palvelua, josta saisi esimerkiksi 20 euron korvausta vastaan vuokrata puhelimen vuorokaudeksi. Vuorokaudessa ehtisi säätämään asetukset kohdalleen ja toteamaan, onko puhelin ostamisen väärti. Ja jos puhelimesta pitää, sen voisi lunastaa omakseen. Tämä konsepti toimii lasten kantoreppujen kanssa, joten miksi ei kännyköiden? Tai miniläppärien?

Jos konsepti tuntuu mielekkäältä, niin ei muuta kuin firmaa pystyyn! Minä en juuri nyt ehdi perustaa, mutta lupaan tulla asiakkaaksi.

– Vesa Linja-aho

P.S. Ovathan kaikki huomanneet, että lokakuun 5. päivästä alkaen Android Marketin maksullisiin sovelluksiin on päässyt käsiksi myös Suomesta? Ennen tämä vaati kikkailemista.

P.P.S. Löytyykö iPhonelle puhelunnauhoitusohjelma, ja synkronoituuko se Microsoft Exchangen kalenterin, osoitekirjan ja sähköpostin kanssa? Käytettävyydestä ja luotettavuudesta ei tarvitse edes kysyä…

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Liikeidea innostuneille: puhelinvuokraamo tai vimpainvuokraamo

 1. Nokian haukkuminen on vähän kliseistä, mutta todettakoon vielä, että E75 rupeaa kitisemään täydestä puhelimen muistista muutaman viikon jälkeen, jos käyttää kalenterisynkronointia. Synkronointitietokanta paisuu ylisuureksi, mikä ei ole vika vaan ominaisuus (kuten vajaa 200 megatavun muistikin [halvemmassa Samsungissa on 8 gigaa…]).

 2. Jarmo Viikki sanoo:

  Hei,

  Kuluttajansuoujalaki käsittääkseni takaa kaikille tuotteille 14 vrk palautusajan. Siinä ajassa pitäisi selvitä, onko tuote käyttökelpoinen omiin tarpeisiin vai ei.
  Miksi siis joku maksaisi 20 e samasta, jonka voi saada ilmaiseksi?

 3. Hyvä huomio… no ei ollut ihan loppuun asti mietitty liikeidea :-).

 4. 14 vrk palautusoikeus on voimassa vain koti- ja etämyynnissä. Osa muistakin liikkeistä tarjoaa tätä myös vapaaehtoisesti asiakkailleen, mutta kyseessä ei ole lakisääteinen juttu vaikka niin laajasti luullaan.

  http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/kuluttajan-oikeudet/palautusoikeus-/-kaupan-purkaminen/

  Eli liikeidea on edelleen ihan toimiva 🙂

 5. Jarmo Viikki sanoo:

  Myönnän virheeni, korjaan erheeni. 🙂
  Siinä sitten jollekin liikeidea, jota voi vielä viedä eteenpäin.

 6. Matti Tiilikainen sanoo:

  Kuopiosta ainakin löytyy firma, joka vuokraa mm. kameroita, videokameroita ja GPS-navigaattoreita. Puhelimia tai läppäreitä ei ainakaan vielä näytä löytyvän listalta. http://www.digirent.fi/

  Tavaroiden lainaaminen ja vuokraaminen on kyllä sinänsä erittäin hyvä idea, mutta jotenkin tuollaiset palvelut ovat Suomessa ottaneet todella hitaasti tulta. (esim. autojen yhteiskäyttöpalvelut) Onko meillä sellainen kulttuuri, että kaikkien pitää omistaa kaikki tavarat, yhteiskäyttö tai vuokraaminen ei tarjoa riittävästi omistamisen tyydytystä ihmisille?

 7. Hmm, luin Jarmon ekan kommentin huolimattomasti, ja luulin, että hän puhui nimen omaan postimyynnistä :-). Olen nimittäin edelleen sitä mieltä, että tästä ei ole liikeideaksi, koska voihan sen kännykän tilata postimyynnistä, kokeilla pari päivää ja palauttaa. Tosin pitää olla varovainen, ettei tee yhtäkään naarmua siihen kännykkään. En ole lakimies, mutta kokeilun ja käytön raja on vissiin aika häilyvä:
  http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/kuluttajan-oikeudet/etamyynti-postipuhelinverkkotv/

  • Tommi Vainikainen sanoo:

   Sen lisäksi että postimyyntipalautuksissa voi tulla kiistaa kaikista naarmuista yms. niin monille kuluttajille on varmaan psykologisesti helpompaa ”vuokrata” tuote ensin jos haluaa nimenomaan kokeilla. (Voi toki olla niinkuin Matti sanoi, että suomalaiset eivät sitä paljoa harrasta.)

   Kyllä noita mainitsemiasikin kantoliinoja voi tilata postimyynnillä kotiin, kokeilla 14 päivää ja palauttaa sitten. Itselle jää maksettavaksi vain postikulut palautuksesta…

 8. ”Itselle jää maksettavaksi vain postikulut palautuksesta…”

  Ei edes jää. Etämyynnissä myyjä vastaa palautuskuluista. Lähteenä tuo edellinen linkkini.

 9. heimohanninen sanoo:

  ”Onko meillä sellainen kulttuuri, että kaikkien pitää omistaa kaikki tavarat, yhteiskäyttö tai vuokraaminen ei tarjoa riittävästi omistamisen tyydytystä ihmisille?
  ” – näin se pitkälti on. Ihmiset tykkää ostaa itselleen – ja omistaa itse. Vaikkapa oksasilppurin jota käytetään sitten kaksi päivää vuodesta (paitsi mun kiva naapuri joka lainasi omaansa, lupasin tarjota savukalaa vastikkeeksi 🙂

  Mun ratkaisu on usien ollut – tylsää kylläkin mainostaa – Gigantti ja niitten 30pvä ei kysellä mitään palautusoikeus. En tiedä kattaako se puhelimia? Niitten osalta googlasin käyttäjäarvosteluja ja kysyin gadget-crazy ystäviltä mikä toimii, personoitavaissa ja kiva käyttää-> nyt tulossa HTC Desire… kääk taas mainos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s