Sarjayrittäminen ja puliveivaaminen eivät ole synonyymejä

Minun on kerta kaikkiaan pakko nostaa esille eräs viimeviikkoinen facepalmin arvoinen suoritus medialta. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (!) toimittaja sotkee sarjayrittäjyyden ja laillisuuden harmaalla vyöhykkeellä tehtävän puliveivaamisen, jossa yritystoimintaa jatketaan jättämällä vanha osakeyhtiö tuuliajolle ja jatkamalla samaa toimintaa uuden firman nimissä. Veikkaan, että on tapahtunut seuraavasti: toimittaja ei ole kuullut aikaisemmin termiä sarjayrittäjyys. Hän kuitenkin haluaa kirjoittaa kuvaamastani puliveivaamisesta, mutta huomaa, että sillä ei ole omaa nimeä. Hetken päästä hän keksii, että ”hei, se voisi olla sarjayrittäjyyttä”, ja läväyttää järkeilynsä tuotoksen pääkirjoitukseen tarkistamatta termin merkitystä esimerkiksi googlaamalla.

Sarjayrittäjyydellä tarkoitetaan (kansantalouden kannalta positiivista) toimintaa, jossa yrittäjyyteen mieltynyt henkilö pistää firman pystyyn, myy sen ja pistää taas uuden firman pystyyn jne. Näin Suomeen syntyy yrityksiä, joita ”jonkun pitäisi perustaa”.

Tuon ei-toivotun puliveivaamisen ongelma taas on, että siinä jätetään velkojat nuolemaan näppejään ilman aikomustakaan maksaa takaisin. Tässä konkreettinen esimerkki, miten kyseinen puliveivaus suoritetaan. Esimerkkiyrityksenä toimii ParkPatrol -pysäköinninvalvontafirma (lähde: YTJ):

 • Joulukuussa 2006 kaupparekisteriin rekisteröitiin firma tunnuksella Y2082744-3. Firman nimi oli Oy ParkPatrol Finland Ab (alkaen 9.5.2007).
 • Toimintaa harjoitettiin kyseisen firman nimissä.
 • 26.8.2008 kyseisen yrityksen nimi muuttui PP Pysäköinninvalvonta Oy:ksi.
 • Samana päivänä rekisteröitiin yritys nimeltä Oy ParkPatrol Finland Ab (Y2206114-6)
 • Alkuperäisen ParkPatrolin (jonka virallinen nimi on nyt PP Pysäköinninvalvonta Oy) annettiin mennä konkurssiin.

En ole tutkinut asiaa tarkemmin enkä syytä kyseistä yrittäjää mistään, mutta tällä tekniikalla pystyy junailemaan itsensä eroon firman veloista ja jatkamaan edelleen samaa liiketoimintaa ilman että kukaan välttämättä huomaa mitään. Tällainen toiminta ei kuitenkaan ole sarjayrittäjyyttä, kuten Verkkouutisten maailman kysytyimmäksi suomalaiseksi tituleeraama Peter Vesterbackakin toteaa.

– Vesa Linja-Aho

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Sarjayrittäminen ja puliveivaaminen eivät ole synonyymejä

 1. Eilisessä A-studiossa oli hyvä esimerkki sarjayr.. puliveivaamisesta: http://areena.yle.fi/video/1338346 (heti ensimmäinen juttu) Onhan nuo yritykset tietysti nätisti sarjassa.. 🙂

 2. Olin tekemäisilläni vähintään double-facepalmin ja ehdottamassa puliveivauksen synonyymiksi ketjuyrittäjyyttä. Kun tarkistin googlesta, sana tuntui olevan yleisessä käytössä franchising-yrittäjillä, jotka kuuluvat tiettyyn ketjuun. Sometimes it pays to aim and THEN shoot if appropriate…

 3. Lassi sanoo:

  Asiasta on väitelty paljon kavereiden kanssa. Suomen kielessä sarjayrittäjä tarkoitti itse asiassa vielä viime laman aikaan yrittäjää, joka keplotteli pääkirjoituksessa kuvatulla tavalla. Joku ei vain pysynyt kielen muutoksessa mukana, ei tässä uutta suomea keksitty…

 4. Kiitos kommentista. Itse olin viime laman aikaan alakoulussa, jossa kyseisestä termistä ei puhuttu mitään :-).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s