Miksi vihreä teknologia kiinnostaa?

Yhä useampi yrittäjistä, sijoittajista ja kuluttajista on kiinnostunut ympäristöystävällisestä teknologiasta. Esimerkiksi VC-sijoitukset alalle tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla ylsivät jo yli 4 miljardiin dollariin ja kasvua edelliseen vuoteen oli yli 65%. Käsiteltiinpä ”green techiä” myös juuri ensi-iltaan tulleessa Wall Street: Money Never Sleeps -elokuvassakin.

Vihreä teknologia viittaa uusien energialähteiden kehittämiseen ja innovaatioihin, jotka parantavat energiatehokkuutta. Viime aikojen kiinnostuksen katalyyttina ovat toimineet mm. pelko fossiilisten polttoaineiden loppumisesta ja ylipäätään laskelmat siitä, että ihmiskunta käyttää luonnonvaroja yli kestävän kehityksen rajojen.  Toisaalta vahvana katalyyttina on ollut myös pelko ilmastonmuutoksesta, mistä on saanut viime vuosien aikana lukea yhä enemmän myös valtamediassa.

Tulevaisuuden energiakysymykset ovat suuria ja niitä ei yksinomaan välttämättä ratkaista pelkkien uusien energialähteiden kehittämisellä. Yhtä tärkeää ellei tärkeämpääkin on energiatehokkuuden lisääminen ja juuri tähän segmenttiin monet pienemmät cleantech-yritykset targetoivatkin. Energiatehokkuuden hyödyt ovat sitä paitsi kiistattomat: kaikki säästävät kuluissa, kun luonnonvaroja kulutetaan vähemmän. Monien tutkimustenkin mukaan energiatehokkuuden parantamisen kustannus on negatiivinen. Mitä tahansa mieltä onkaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, luulisi tehokkuutta parantavien teknologien silti kiinnostavan kaikkia ainakin täällä kehittyneissä maissa.

Jotkut tahot ovat jo pari vuotta varoitelleet, että alalla piilee 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun IT-kuplan tyyppinen arvostushuuma ja kiinnostus saattaa lopahtaa minä hetkenä hyvänsä. Toisaalta on hyvä muistaa, että kansainväliset yhteisöt tukevat vuosittain cleantech-hankkeita suurilla summilla ja verokevennyksillä, ja kovin lyhyellä aikavälillä ei näiden byrokratiakoneistojen päätä käännetä. Sen vuoksi yrityksen perustaminen alalle voi hyvinkin olla kannattavaa toimintaa, vaikka täysin vapailla markkinoilla toiminta ei sitä olisikaan. Joten ei muuta kuin bisnestä alalle pystyyn 🙂

P.S. Kannattaa muuten mennä katsomaan se uusi Wall Street -leffa. Se oli viihdyttävä ja sisälsi myös jonkin verran hyviä juttuja esim. velkavivusta sekä rahamaailmasta ennen ja jälkeen uusimman finanssikriisin.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Miksi vihreä teknologia kiinnostaa?

 1. Tony sanoo:

  Uus-energia-ala on mielenkiintoinen ja haastava. Sillä sektorilla on kuitenkin jo niin paljon tekijöitä että esimerkiksi ilmalämpöpumppu jälleenmyyjien määrä on kääntynyt laskun. Teknisesti taas esimerkiksi aurinko- tai tuulivoima ovat investointina niin kalliita ettei niiden hankintaa voida perustella kustannus säästöillä. Jokatapauksessa uudet energia ratkaisut säästävät luontoa ja antavat riippumattomuutta ulkomaisiin polttoaineisiin verrattuna, sekä oikein valittuna tuottavat myös merkittäviä kustannus säästöjä.
  -Tony Lemström

 2. Samuli Pahalahti sanoo:

  Onkos otsikko kirjoitettu ihan tarkoituksella niin kuin se on? 🙂

 3. Sähköalan ammattilaisena on pakko sivuhuomauttaa, että monessa paikassa energiatehokkuuden parantaminen on todella pienestä kiinni. Esimerkiksi yksinkertaisella piirirakennevalinnalla voidaan vaikuttaa siihen, syökö televisio valmiustilassa 10 wattia vai 10 milliwattia. Kustannukset ovat käytännössä samat molemmissa rakenteissa. Tai toisin päin sanottuna, monessa paikassa suuri energiankulutus johtuu vain suunnittelijan laiskuudesta tai siitä, että energiankulutus ei ole ollut suunnittelukriteeri.

 4. Neuvostoliittolainen sotakoneisto, kuten myös -doktriini on klassinen esimerkki siitä, että energiankulutuksella ei ole merkitystä. Tai yleisemminkin:

  Vielä 1990-luvulla kaivosteknologian professorini oli vieraillut eräässä Keski-Aasian maassa ihmettelemässä, miksi siellä tuotetaan erästä mineraalia tappiolla kaivoksessa, joka ei ole koskaan ollutkaan voitollinen. Syy kaivoksen tappiollisuuteen oli tuhlaava malminerotusmenetelmä. Perustelu menetelmän käyttöön oli se, että se oli Neuvostoteknologian riemuvoitto, joka ei ollut vielä käytössä imperialistisessa maailmassa!

 5. Joku viisas on sanonut, että universaali sosialismi olisi kaatunut 5 vuodessa hintamekanismin puuttumiseen. Nytkin kaivoksen tappiollisuus voitiin havaita vasta, kun verrattiin tuotoksen ja panosten rahamääräisiä hintoja (ja sosialismissa ei olisi rahaa).

  Katsotaan montako vuotta nykyjärjestelmällä on aikaa jäljellä. Sikäli kun tiedän, toimijat eivät enää monellakaan tasolla tee päätöksiään ”rehellisen” taloudellisen voiton odotuksen perusteella, koska systeemi ei mahdollista pitkän aikavälin suunnittelua kaiken maailman interventioiden ja imaginaarisen rahayksikön johdosta.

 6. vuuh sanoo:

  Energian ”rahassa” mitattavalla arvolla ei oikeasti edes taida olla paljoa merkitystä.
  Oleellista tulevaisuuden kannalta kai on paljonko energiaa energian tuottaminen ja jakelu maksaa.
  Mitä mieltä olette ”hyödykerahan” asiantuntijoina järjestelmästä jossa valuutan arvo olisi sidottu energiayksikköön? Sama yksikkö tekee aina saman tuloksen paitsi jos keksitään tehokkaampi menetelmä… ja esimerkiksi älykäs sähköverkko voisi
  mahdollistaa tällaisen systeemin käytännössä?
  -vh-

 7. Valuutan arvon sitominen mihinkään ei yleisesti ottaen ole hyvä idea. Rahan tulee itse olla jotakin, sen jälkeen muiden tavaroiden hinta voidaan ilmaista rahayksikön kerrannaisina. Optimitilanteessa rahahyödyke saa valikoitua vapaasti markkinoilla. Rahalla on tietyt attribuutit, joiden perusteella tällainen rahahyödyke valikoituu. Energia ei sellaisenaan käy rahaksi, mm. koska sitä on vaikea käyttää vaihdon välineenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s