Onko fyysisillä kokouksilla enää mitään merkitystä?

Videokonferenssiteknologian kehittyessä yhä useammat yritykset ovat siirtyneet enenevissä määrin fyysisistä kokouksista virtuaalisiin kokouksiin. Teknologian nopeassa kehityksessä on – esimerkiksi monikansallisissa yrityksissä tiimitapaamisista aiheutuvat kulut pienenevät, kun ihmisten ei tarvitse lentää paikan päälle ympäri maailmaa. Lisäksi virtuaalikokoukset mahdollistavat joustavamman aikataulusuunnittelun, kun kokoustaa voi missä tahansa, missä on matkapuhelin- tai Internet-yhteys.

Tutkimusten mukaan onnistunut virtuaalityöskentely vaatii ajoittaisia henkilökohtaisia tiimitapaamisia. Vaikka Silverbankin työtiimi onkin itseohjautuva ja pääosin virtuaalinen, säännölliset tiimitapaamiset kerran kuukaudessa tai kahdessa on meilläkin koettu kaikkien osalta hyödyllisiksi. Ne mm. vahvistavat yrityksen henkilöstön yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rakentavat keskinäistä luottamusta, mikä mahdollistaa. Toisaalta myös sisäisten konfliktien ratkaiseminen onnistuu paljon paremmin silloin, kun konfliktin osapuolet ovat kokoontuneet samaan tilaan. Lisäksi virtuaalikokouksissa kehon kielen ja muun sanattoman viestinnän teho ja huomiointi jää usein heikommaksi kuin fyysisissä kokouksissa, mikä saattaa aiheuttaa väärinkäsityksiä tiimin kesken.

Fyysisistä tiimitapaamisista ei siis missään nimessä kannata luopua kokonaan, vaikka organisaatio olisikin virtuaalinen. Pidemmän henkilökohtaisen tapaamistauon jälkeen huomaa, että työt maistuvat paljon paremmalta tapaamisen jälkeen, kun sekä periodin menestykset että ongelmat on jaettu koko tiimin kesken. 🙂

Mainokset
Kategoria(t): Tiimi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Onko fyysisillä kokouksilla enää mitään merkitystä?

  1. Kimmo Rouhiainen sanoo:

    Vaikka puhelinneuvottelut ja videoneuttelut ovatkin jo vanhaa tekniikkaa, on oma kokemus ollut, että ongelmia esiintyy kuitenkin yllättävän paljon. Ei ole harvinaista, että joku osallistujista ei saa muodostettua yhteyttä muihin, tai joku ei saa äänenvoimakkuutta säädettyä tarpeeksi kovalle, jotta muut kuulisivat. Palomuurit ja yritysten ohjelmistopolitiikka tuovat aina oman haasteensa lisäksi, kun yritetään ottaa palaveriin mukaan ihmisiä yritysrajojen yli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s