30-v ja tukka takana

Arvoisat kunniavieraat, vanhat ystäväni. Teille on järjestetty erillinen IRL-tilaisuus, joka alkaa 2 tunnin kuluttua. Hyvät naiset ja herrat, blogin lukijat. Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät viettämään kanssani virtuaalisesti noin 15 minuuttia. Tiedän, että olette monet kovin kiireisiä, enkä siksi vaadikaan muuta, kuin että joko teette päätöksen antaa ajastanne tuon verran, tai sitten ei. ”Nopea vilkaisu” ei tällä kertaa ole edes virtuaalisen juhlan luonteelle sopiva, ymmärrättehän…

* * * * *

Aloitin yrittäjyysurani 20-vuotiaana heti startupilla. Siinä paloi pian näpit ja harjoitin monta vuotta yksin- tai pienporukalla yrittämistä, kunnes Silverbank jälleen tähtää suurempiin kuvioihin. Tukka kyllä lähtee ja harmaantuu tällaisella meiningillä. Yrittäjyys on helppoa ja hauskaa ja osingotkin saa verottomana, mikäs tässä on loikoillessa… Mutta aionkin puhua teille yrittäjäurani aikana selville saamistani asioista, jotka minua kovasti kiehtovat, mutta eivät varsinaisesti ylennä mieltä:

Nykyinen yhteiskuntamallimme on sairas, terminaalivaiheessa.

Puhutaan kouluun menemisestä aiemmin, pidemmistä koulupäivistä kautta linjan, nopeammasta menemisestä opiskelemaan ja sieltä pois, opiskelijoiden kesäloman poistamisesta, työurien aloittamisesta aiemmin ja jatkamisesta pidempään – unohdinko jotain…

Miksi? Miksi, miksi ja miksi? Mikä meitä riivaa?

Kiitos, että lupasitte olla seurassani loppuun asti. Seuraavaksi pyydän katsomaan seuraavan videon, jossa on suomenkielinen tekstitys: http://www.youtube.com/watch?v=UqwgtNbESmg

* * * * *

Videossa kerrottiin, mistä raha syntyy. Raha ei pääsääntöisesti synny olemaan painokoneella. Raha luodaan velasta. Tämän johdosta rahaa ei koskaan ole – systeemin tasolla – olemassa enempää kuin velkaa, ja tämän johdosta rahaa ei koskaan ole tarpeeksi velan maksuun takaisin korkoineen. Koska rahaa ei ole tarpeeksi, kaikki joutuvat juoksemaan rahan perässä. Miehet tietysti, mutta myös naiset, ja lisäksi lapset muutaman vuoden ikäisistä lähtien jopa kolmekymppisiin asti.

Nykyisessä yhteiskunnassamme ongelma on rahan vähyys. Ongelma ei ole liian vähäinen työnteko.

Vaikka työtä tehtäisiin kahta verroin enemmän ja kaikki miehet ja naiset opiskelisivat ja tekisivät työtä putkeen 5-67 –vuotiaiksi (tähän virallisesti tähdätään), velka ei vähenisi yhtään.

Rahaa on liian vähän siksi, että sitä luodaan ainoastaan se määrä, mikä velkaa otetaan. Velka on kuitenkin maksettava takaisin korkoineen. Raha ei koskaan riitä tähän, koska koron maksuun tarvittava raha on itsessään velkaa jne.

Vielä kerran: yhteiskunnan ongelmat johtuvat rahajärjestelmän suunnitteluvirheestä.

Yksityisen ihmisen kannalta on järkevää pyrkiä velattomaksi tekemällä kovaa työtä niin, että on onneakin mukana. Vasta velattomuus mahdollistaa sen, että voi 30-vuotisjuhlapuheessaan toivottaa pahat pankkiirit hiiteen.

Kansankin kannattaisi periaatteessa pyrkiä velattomaksi kovalla työllä. Käytännössä pääomaliikkeiden vapauttaminen tekee tällaisen suunnitelmatalouden mahdottomaksi, johtaen suuriin kupliin ja niitä seuraaviin realisointeihin (Suomi, Viro, Islanti). Hyvä tavoite ei auta, jos kansalaiset haluavat halpaa ulkomaista lainaa.

Koko maailman tasolla ei työn tekeminen kuitenkaan hyödytä. Raha velkojen takaisinmaksuun ei synny työtä tekemällä, vaikka työtä tehtäisiin kellon ympäri. Afrikka ei milloinkaan pääse pois veloistaan, länsimaailman valtiot eivät koskaan pääse pois valtionvelasta. Vain järjestelmän muuttamisesta on hyötyä.

Tekemätöntä työtä toki olisi, ihmisten elämää voi ilahduttaa niin monella tavoin. Silti rahan tavoittelupakon johdosta päivän paras aika käytetään ilmastoiduissa lasikuutioissa. Energian saatavuuden ja teknologian ansiosta elämän perustarpeet saadaan täytettyä kaikille vain muutaman prosentin ihmisistä työpanoksella. Loppuun pätee, että: Järjestelmä tekee itsensä tarpeelliseksi ratkaisemalla itse synnyttämiään ongelmia!

Kuvitelkaa, että kaikki toimistohommat poistettaisiin ja niitä tehneet ihmiset saisivat tehdä mitä lystäisivät. Eikö oravanpyörän poistaminen tee tarpeelliseksi myös sen akselin voitelijat? Esimerkiksi koko lasten varastoinnin ympärillä toimiva koneisto (sosiaalitoimi, päiväkodit, esiopetus) kävisi tarpeettomaksi, kun ihmiset olisivat kotona lastensa kanssa. Ette kai oikeasti kuvitelleet, että koulussa oppii lukemaan jotenkin paremmin kuin sen ulkopuolella, nykymaailmassa, jossa virikkeitä on enemmän kuin Kiven aikoihin?

Ainoa syy, mikä pitää ihmiset oravanpyörässä, on tarve saada rahaa, ja pääasiallinen syy saada sitä on tarve maksaa velkaa. ”Rahalla saa kivoja asioita” on nykymaailmassa muuttunut sellaiseksi, että velalla saa asiat, ja velan poismaksu on työnteon tavoite. Mutta velka ei lopu pois maksamalla! Se vain siirtyy jollekin toiselle.

* * * * *

Suomalaiset ovat todella hyvää sakkia. Jos rahajärjestelmä olisi kunnossa, pystyisimme aika nopeaan kehittymiseen. Maan teollistaminen 1950-1970 –luvuilla oli merkittävä saavutus, ja siihen pystyttiin, vaikka:

–         yli 10% infrastruktuurista oli luovutettu tai tuhoutunut

–         merkittävä osa miehistä invalideja

–         rauhanajan talouselämä, investoinnit, ym. laiminlyöty 5 vuoden ajan

–         sotakorvaukset piti maksaa

–         ei pääsyä ulkomaisiin lainoihin.

Nyt jos kansanedustajilta kysytään, ymmärtävätkö he edellä kertomani, useimmat eivät ymmärrä, ja nekin jotka ymmärtävät, eivät usko järjestelmää voitavan muuttaa. En minäkään. Valitettavasti paluuta entiseen ei siis ole.

Mutta mikä on valtion kohdalla mahdotonta, on yksityiselle ihmiselle ihan helppoa. Opiskelijat ovat Suomessa jo ilahduttavasti julistaneet yleislakon pankkiireja vastaan eivätkä suostu enää ottamaan opintolainaa. Varallisuusasemalla ei ole mitään merkitystä. Tärkeää on vain päätös, että ”syömälainaa” ei oteta. Yrityksethän ovat lopettaneet lainan ottamisen jo kauan sitten, koska toimintaympäristö ei rohkaise investointeihin. (Kun lainamäärän kuitenkin on koko ajan systeemin lakien mukaan kasvettava, valtioiden velkaantuminen kasvaa jyrkästi.)

Entiseen ei pidä palata, vaan mennä eteenpäin: Yhtä tärkeää kuin olla ottamatta lainaa on myös lopettaa säilömästä toisten ihmisten lainoja (s.o. pitämästä rahaa kädessä tai pankissa tai missään arvopaperissa, jonka arvo perustuu fiat-valuuttaan). Tämä vapauttaa suuren määrän rahaa pidettäväksi järkevästi paikassa, josta sen voi hetken varoitusajalla käyttää verojen, laskujen tai muun kivan maksamiseen. Näin maailma pelastuu.

– Risto Pietilä

PS. Kaiken, mistä tänään on kerrottu, on 30-vuotias pystynyt päättelemään enimmäkseen omin neuvoin. Koulusta on tuskin ainakaan hyötyä, koska, suoraan sanottuna kuten aina: siellä ei kaikkein tärkeimpiä asioita edes mainita, toiseksi tärkeimmistä opetetaan valhetta ja pikkuasiat voi tarkistaa Wikipediastakin.

Enimmäkseen tuleekin siksi, että ihmisen syntyessä uudesti Jumalan henki tulee uskovaisen ihmisen henkeen ja näistä tulee yksi henki (1. Kor 6:17) Olen syntynyt uudesti jo puolet elämästäni sitten, ja näin ollen jumalallinen boostaus ihmisen hengen kolmen osan – omantunnon, intuition ja jumalayhteyden – alueella on jo pitkän ajan päässyt vaikuttamaan elämän kulkuun ja maailmankuvan muotoutumiseen.

Kunnia siis Hänelle, jolle se kuuluu. Jos Jumala suo ja minä elän, 40-vuotispuheessani pääsen kertomaan siitä, miksi Jumala loi ihmisen ja maailman ym., monille twitter-ystävilleni tärkeistä asioista.

Advertisements
Kategoria(t): Tiimi, Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: 30-v ja tukka takana

 1. Sami sanoo:

  Ylimääräinen zombikäsi! Sun olkapäällä!

 2. Kiitos, that made my day 🙂 Oikeastaan käsi oli jo sijoittajaesitteessä, mutta se ei estänyt osakemyynnin onnistumista… Ehkäpä se on mun kaveri joka herättää respectiä!!

 3. Jarmo Viikki sanoo:

  Hei,

  Koulusta on Teillekin ollut sikäli hyötyä, että Teille on kehittynyt kyky ajatella tietyllä tavalla. Lukeminen muutenkin kehittää ihmistä ja koulussa on ainakin tarkoitus lukea/opiskella.
  On totta, että koulussa ei opita asioita, vaan siellä opitaan lähinnä soveltamista (esim. matemaattinen kaava) ja teoreettista ajattelumallia sekä tietysti joku saattaa oppia esimerkiksi suomenkielen sijamuodot tms. Tietenkin kaikki tämä on itseopittavissa, mutta eri asia on, kuinka moni opiskelee itsenäisesti kotonaan – ainakaan samassa mittakaavassa – ellei tentit pakottaisivat venymään.

  • Jarmo,

   Kiitos kommentista. Ajattelen pitkälti samansuuntaisesti. Koulun tarjoamaa hyötyä tulee tarkastella suhteessa vaihtoehtoistilaan, ei suhteessa nollatilaan. Eihän 6-30 vuotiaalle todellinen vaihtoehto ole se, että päivät vain katoavat mitään tekemättä. Ko. ikävuodet ovat päinvastoin monelle elämän aktiivisimpien joukossa! Omalla kohdallani muistelen, että vain lukiossa opiskelun tahti oli sillä lailla järkevä, että koulussa istumisesta saattoi ajatella olevan hyötyä verrattuna siihen, että olisi perehtynyt kiinnostuksen kohteisiin omatoimisesti (mitä teinkin muun osan ajasta). Ennen lukiota kouluopetus oli niin hidasta, että parempiin tuloksiin olisi päässyt vapaamuotoisemmin.

   TKK:lla taas oli voimassa tietynlainen kohtaanto-ongelma: kun työssään tarvitsi pientä ja spesifiä tietoa, se piti saada heti, eikä koulukurssin käyminen ollut mikään vaihtoehto. Suureen ja spesifiin tarpeeseen (hopeatietoisuuden saaminen) ei kursseja taas ollut. Kilpailuetua muutenkaan ole mahdollista saavuttaa tunkemalla sinne, missä opettaja jo tietää aiheesta, ja kurssitoverit tähtäävät samoille apajille.

   Tiedon haku- ja -käsittelytaitojen kehittäjänä koulu on mielestäni yliarvostettu. Siellä oppii ajattelemaan konventionaalisesti, mikä toki on tähän asti johtanut yllätyksettömään elämään, mutta ei todennäköisesti ole mikään valtti tulevaisuuden maailmassa, joka on epälineaarisempi.

 4. Jari sanoo:

  Vaikka linkittämäsi video sisälsi ihan validia tavaraa nykyisen rahajärjestelmän luonteesta, ihmettelen silti valintaasi. Nämä ns. talousdemokraatit eivät usko nykyisen rahajärjestelmän lisäksi myöskään hyödykerahaan, eli hopea ja kulta eivät ole heille hyvä vaihtoehto. Sen sijaan he esittävät tilalle toista fiat-rahaa, joka olisi täysin valtion kontrollissa. Tämä kävi selväksi viimeistään videosarjan neljännessä osassa.

  Minun mielestäni ongelmaa ei ainakaan paranna, että valtio voi luoda rahaa tyhjästä täysin kuten haluaa. Jos valta luoda rahaa on keskuspankin sijaan poliitikoilla, sitä myös käytetään. Tällaisessa rahajärjestelmässä kansanedustajiksi äänestettäisiin juuri ne henkilöt, jotka lupaisivat kaikkein eniten uutta rahaa mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Tästä seuraisi hyperinflaatio – ja vielä nopeammin kuin nykyisessä järjestelmässä.

  Ehkä tarkoituksesi olikin poimia linkittämästäsi videosta vain se nykyistä järjestelmää kuvaava osuus? Koska kuitenkin olet hopeakauppias, olisi varmaan suotavaa tehdä jonkinlainen irtiotto esitetystä valtion painamasta fiat-rahasta, ellei se sitten juuri kuvaa sinun kantaasi asiaan?

  • Hei Jari,

   On vaikeaa löytää sellaista nettisivua/koulukuntaa, joka täydellisesti vastaisi oikeaa taloudellista ajattelua. (Ja sekin teoreettinen mahdollisuus on olemassa, että oma näkemys ei vielä olisi täydellinen.) Olen katsonut ko. videosarjan kaikki osat ja tämä kolmonen osuu naulan kantaan, mutta 4-5 on roskaa.

   Rahajärjestelmän tulee ennen kaikkea perustua vapaaehtoisuuteen, ja tämä sulkee aksiomaattisesti pois (myös talousdemokraattien kannattaman) fiat-rahan. Sen sijaan fractional reserve -järjestelmää vapaaehtoisesti toteutettuna en sulkisi pois. Käytännössä tietenkin ”demand deposits” olisivat hyvin harvinaisia, koska muuten pankit kaatuisivat nopeasti. Uskoisinkin, että tällöin syntyisi Silverbankin kaltaisia ”depositoryjä”, jotka perivät säilytysmaksua, ja pankkitoiminnan tuotot tulisivat määräaikaistalletusten ja saman mittaisten vakuudellisten lainojen korkoerosta, sekä muutamista A.E.Feketen kuvaileman talousjärjestyksen mukaisista asioista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s