Multitasking ja jaksaminen, osa 1

Jotkut teistä saattavat tietää, että minulla on opiskelujen lisäksi yleensä monta erilaista isompaa projektia samaan aikaan meneillään. Vaikka jokainen projekti vaatiikin usein paljon miestyötunteja, se ei silti tarkoita, etteikö minulla silti olisi päivittäin vapaa-aikaa. Koska jaksamistani on kuitenkin ihmetelty, esittelen seuraavaksi muutamia hyväksi havaitsemiani keinoja sekä tehokkaaseen multitasking-työskentelyyn että jokapäiväiseen virkistäytymiseen. Ajattelin aluksi tehdä tästä vain yhden postauksen, mutta koska siitä tuli hieman liian pitkä, päätin jakaa sen kahteen osaan. Jälkimmäinen ja enemmän multitasking-aspektia käsittelevä bloggaus julkaistaan ensi viikolla. 🙂

Liiku!

Eräs ehkä kaikista kliseisimmistä jaksamisneuvoista on säännöllinen liikunta. Säännöllinen liikunta esimerkiksi vähentää stressiä, nostaa kehon puolustuskykyä ja vähentää ylipainoon liittyviä terveysriskejä. Vaikka liikunnan tärkeyttä kuulutetaan viikoittain eri (naisten)lehdissä, ajattelin silti käsitellä teeman lyhyesti omien kokemusteni perusteella.

Ellet ole lontoolainen investointipankkiiri ja tee 100+ tunnin työviikkoa, sinulla on varmasti aikaa harrastaa liikuntaa muutaman kerran viikossa. Tehokas sykettä nostava, hengästyttävä ja vähintään 30min kestävä liikunta kolmisen kertaa viikossa riittää, jotta pystyt huomaamaan liikunnan terveysvaikutuksia.

Itse aloitan päiväni vajaan 20min aamulenkillä heti herättyäni ja käyn muutenkin tekemässä päivän treenin (uinti, kuntosali tai spinning riippuen päivästä) jo ennen klo 10 aamulla. Aamuliikunnan ja -saunan jälkeen olo on todella energinen ja aikaansaava, ja pystyn keskittymään paljon paremmin opintoihin tai töihin. Jos aikainen herääminen ei ole sinua varten, iltapäivä- tai iltaliikunta on hyvä vaihtoehto sekin. Liian myöhään ei kuitenkaan kannata liikkua kovalla sykkeellä, koska kovatehoinen liikunta ennen nukkumaanmenoa vaikeuttaa nukahtamista. Minusta esimerkiksi kevyt venyttely on hyvä iltaliikunnan muoto juuri ennen nukkumaanmenoa.

Syö säännöllisesti ja terveellistä ruokaa

Vaikka en koulutukseltani ravintotieteilijä olekaan, uskallan silti väittää, että tiedän paljon ruuasta ja ravintoaineista. Koska ruuanlaitto on lähellä sydäntäni, olen vuosien varrella käyttänyt paljon aikaa ruuan ja ravintoaineiden vaikutuksista lukemiseen. Olen myös itse kokeillut erilaisia ruokavalioita aina karppauksesta vähärasvaiseen ja -laktoosiseen ruokavalioon. Nykyään syön itse pääosin kuin hyväkarppi, kuten eräs kaverini lokeroi minut tässä taannoin. No, mennään kuitenkin nyt asiaan eli siihen, miten säännöllisellä ruokailulla pystyy parantamaan jaksamistaan.

Lähes jokainen työpaikka tarjoaa työntekijöilleen ruokalan, jossa saa päivittäin kohtuuhintaisen lounaan. Ravinteikas lounas ylläpitää kehon verensokeritasoa, joka on olennainen osa keskittymistä ja jaksamista. Yllättävän useat kuitenkin jättävät töissä lounaan väliin ja käyvät pari kertaa päivässä hakemassa vain kupin kahvia ja jonkin leivoksen/pullan välipalaksi. Väittäisin silti, että sekin on parempi kuin 12 tunnin paasto ja sitä seuraava koko illan kestävä ahmiminen television ääressä. Jälkimmäisessä verensokeri on oikeastaan nollassa juuri silloin, kun sen hyvästä tasosta olisi oikeasti hyötyä. Oman kokemukseni mukaan valitsen mieluummin vuoristoradan verensokerisokeripiikkeineen ja -kuoppineen kuin jatkuvan kuopassa rämpimisen – tällöin on mahdollista hetkittäin keskittyä kunnolla työhön.

Jaksamisen ja keskittymisen ylläpitämiseksi pelkkä lounas 8h työpäivän aikana ei riitä, vaan muutenkin päivän aikana tulisi syödä säännöllisesti. Ensimmäiseksi on hyvä oppia syömään kellon mukaan suurin piirtein samoihin aikoihin päivittäin. Tällöin keho alkaa vähitellen tuntea itsensä nälkäiseksi silloin, kun verensokeri alkaa laskea riittävän alhaiseksi. Pieni välipala olisi tutkimusten mukaan hyvä syödä noin kolmen tunnin välein kahden lämpimän ruuan lisäksi. Välipaloja varten minulla on esimerkiksi jokaisessa laukussani 100kpl paketti kertakäyttölusikoita (maksavat noin 2€ esim. Alepasta), jolloin voin kahvitauolla tai muun sopivan tilaisuuden tullen vain kipaista kauppaan ja hakea sieltä esimerkiksi luonnonjogurttia tai maitorahkaa/raejuustoa ja jonkun hedelmän välipalaksi. Hinta on halvempi kuin kahvilan täyteleivissä/leivonnaisissa ja ravintoarvot ovat silti paljon paremmat. Jos kauppaa ei ole, niin esimerkiksi raejuusto ja kotona tehty hedelmäsalaatti tai voileipä säilyvät lämpimälläkin kelillä kassissa työpäivän verran. DNA:n kampanjasanoin ”se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa” kahvilaan, jos itse saa tehtyä pienemmällä vaivalla hinta-laatusuhteeltaan parempaa ruokaa.

Syömisen lisäksi on hyvä juoda säännöllisesti vettä. Se mm. kiihdyttää aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita. Sitä paitsi lyhyt parin minuutin tauko työntekoon tekee usein hyvää, kun saa verryteltyä istumalihaksia ja silmiä. 🙂

Tässä oli lyhyt pintaraapaisu näihin kahteen aiheeseen ja siihen, miten minä hyödynnän näitä jokapäiväisessä työskentelyssä. Jos kiinnostaa, lisää tietoa ja tiivistä keskustelua aiheista löytyy googlettamalla kasapäin.

Mainokset
Kategoria(t): Tiimi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Multitasking ja jaksaminen, osa 1

  1. Toivottavasti kakkososassa käsitellään nukkumista. Olen huomannut, että kannattaa ennemmin nukkua se 8 tuntia ja mennä myöhässä töihin, kun nukkua 5 tuntia ja mennä ”ajoissa” töihin (jos on sellainen työpaikka, jossa läsnäolo klo 8.00 ei ole välttämätöntä).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s