Jalometallivaluutat etenevät maailmalla

Kun Silverbank aloittaa toimintansa marraskuussa, suomalaisille tarjoutuu mahdollisuus ostaa AGD-sijoitushopeaa, ikään kuin se olisi mitä tahansa valuuttaa. Vuoden 2011 aikana toiminnan on tavoite laajentua useisiin muihin Pohjois- ja Itä-Euroopan maihin. Toiminnan laajentaminen on helppoa, koska juridisista syistä ”kohdemaihin” ei kuitenkaan voida perustaa mitään (paitsi vapaaehtoispohjainen puskaradio-organisaatio), ja kaikkien operaatioiden on siis sijaittava Virossa.

Jatkossa AGD-sijoitushopealla on siis päivittäinen vaihtokurssi, ja sitä voi vaihtaa itselleen tai itseltä pois tilisiirroilla päivän kurssiin ilman kuluja. Sillä on myös fyysinen kolikkomuoto, ja tilillä olevat 238,15 hopeadollaria voi käydä noutamassa itselleen Tallinnasta. Käteen saa 5,88 kiloa hopeakolikoita, joiden nimellisarvot yhteen laskemalla päästään 238,15 dollariin. Tämäkin palvelu on maksuton.

Suomessa ei ole suunniteltu, että alettaisiin houkutella kauppoja ottamaan hopeaa sellaisenaan vastaan maksuvälineenä. Hopea.fi:ssä hylkäsin tämän ajatuksen joku vuosi sitten. Sen sijaan:

Malesiassa on otettu käyttöön paperivaluutan rinnalla kiertävä hopea- ja kultaraha. Dinaari ja dirhami nimiset kolikot ovat valmistettu 4,25g puhtaasta kullasta ja 3,00g hopeasta. Tuhat kauppaa on sitoutunut hyväksymään ne maksuliikenteessä ja lyöty, noin 500 000 euron arvoinen, kolikkoerä myytiin loppuun ensimmäisenä päivänä. Hanke on ollut esillä useissa muslimimaissa jo vuosikaudet, koska islamin laki – ymmärtääkseni – velvoittaa suorittamaan zakat-”veron” jalometallissa, vaikka asiasta kertova Wikipedia-artikkeli ei tätä mainitsekaan.

– Risto Pietilä

Mainokset
Kategoria(t): Hopea Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Jalometallivaluutat etenevät maailmalla

  1. Luulin, että kuva toimisi automaattisesti linkkinä, mutta ilmeisesti näin ei ole, eli lukekaa myös seuraava:
    http://www.granadamosque.com/gold/index.html

  2. Löytyi myös artikkeli, josta olin joskus aikanaan lukenut, että Zakat pitäisi maksaa ”in kind” tai ”in specie” mutta ei ”in paper”:

    http://www.granadamosque.com/zakat.html/index.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s