Miksi rentoutuminen ja lomailu on tärkeää?

Telegraphin Netflixin vapaista lomakäytännöistä kertovan artikkelin inspiroimana ajattelin jakaa vähän omia ajatuksiani rentoutumisen ja lomailun tärkeydestä.

Monissa suomalaisissa yrityksissä työajalla tapahtuvaan rentoutumiseen ja lomien pitämiseen suhtaudutaan kokemuksieni mukaan nihkeästi. Toimiston sankareiksi on perinteisesti nostettu ne, jotka ”suomalaisella sisulla” painavat töitä aamukahdeksasta iltakahdeksaan ja mielellään vielä pitämättä vuosilomaa. Psykologisten tutkimusten mukaan ihminen pystyy kuitenkin päivittäin vain maksimissaan 6h ajatustyöskentelyä vaativaan tehokkaaseen työhön (<-PPT-tiedosto). Tämän 6h yli menevä osuus on siis kärjistetysti vain tehotonta paperipinon siirtämistä pöydältä toiselle ja takaisin. Monet teistäkin ovat varmaan huomanneet esimerkiksi sen, että ylitsepääsemättömältä tuntuvaan ongelmaan ratkaisu löytyy usein keskittymällä hetki johonkin täysin toiseen asiaan ja tekemiseen. Minulle mielenvirkistäjänä toimii hyvin ruuanlaitto tai kävely/lenkkeily ulkoilmassa.

Raatamalla pitkää päivää ilman virkistäytymistä työ alkaa helposti maistua puulta, motivaatio lopahtaa ja tuloksena on usein burnout, jonka ongelmat myös heijastuvat työelämän ulkopuolelle. Sen vuoksi siinä ei ole mitään järkeä. Onneksi vikistäytymiseen ollaan maailmalla vähitellen suhtautumassa aivan uudella tavalla. Netflixin lisäksi monet muutkin amerikkalaiset yritykset huolehtivat henkilöstön jaksamisesta hyvin. Esimerkiksi Google järjestää pääkonttorillaan työntekijöille kaikenlaista virkistystoimintaa biljardista ja pöytäjalkapallosta erilaisiin tanssikursseihin. Lisäksi työntekijät käyttävät 20% työajastaan omien intressiensä tutkimiseen ja kehittämiseen. Samantyyppisen kulttuurin kehittäminen tekisi hyvää myös muille yrityksille. Ei uutta Nokiaa synny pakottamalla tai työskentelemällä 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Toivottavasti me suomalaiset jossain vaiheessa opimme tämän ymmärtämään. 🙂

Vähän aikaa sitten Risto linkitti Twitterissään Minimalist Workday -minikirjasta, jossa esitellään 50 erilaista tapaa vähentää työnteko 2 tuntiin päivässä. Suurimmalle osalle vain 2h päivittäinen työskentely tuntuu varmasti hyvin radikaalilta, mutta 50 ohjeen joukosta löytää erinomaisia ideoita myös säännölliseen 8.00-16.00 toimistotyöhön ja ylipäätään kaikenlaisten (arki)askareiden tehokkuuden parantamiseen. Suosittelen tutustumaan. 🙂

P.S. Tajusin perjantaina Flowssa, että syksy ja pimenevät illat ovat jo ihan kulman takana. Vaikka tälläkin hetkellä ulkona on noin 28°C lämmintä ja aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, Airin esityksen aikana minulle tuli ensimmäisen kerran hieman haikea fiilis kesän loppumisesta. Eniten minua häiritsee syksyllä ja talvella valonpuute, joka pistää väsyttämään paljon normaalia helpommin. Sen vuoksi ajattelin hankkia tällaisen aurinkolampun, jotta vieroitusoireet auringonvalon puuttumisesta eivät käy talven aikana liian suuriksi. Toivottavasti ensi vuonna on yhtä mahtava kesä kuin tänä vuonna.

P.P.S. Toisaalta pimeät illat mahdollistavat esimerkiksi tällaisten loistavien tapahtumien järjestämisen. 🙂

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Miksi rentoutuminen ja lomailu on tärkeää?

  1. Jotkut sukulaiset ja muutkin ovat suhtautuneet toteamukseeni tämän vuoden kesälomista ”…ei nyt kyl pysty oleen kun viikon – mul on startuppi…” hyväksyvästi nyökytellen – onhan se nyt kaikin puolin asiallista, että yrittäjä tekee paljon töitä. Ilmeisesti ovat kuvitelleet, että aina tekisin!

    Tosiasia on kuitenkin, että viimeksi 2002 olen joutunut alle 5 viikon lomille. Esimerkiksi viime vuonna pidin 8 viikkoa – pelkästään kesälomaa. Muina aikoina heikosta terveydestä johtuen ei toimistolla pysty usein viettämään kuin pari tuntia päivässä.

    Netflixin malli on ainakin minulle henkilökohtaisesti varmaan ainoa, missä ylipäätään saan tarpeeksi lisäarvoa tuotettua palkkani eteen. Lähipiirin on vaikea hyväksyä, koska joskus näytän työskentelevän liikaa ja joskus liian vähän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s