Toimenpiteet merkintäajan päättymisen jälkeen

Niille, joille IPOt ja vastaavat ovat tuttuja, antakaa anteeksi kirjoitusten opettavainen sävy. Blogimme on kuitenkin ensi sijassa kirjoitettu niille, jotka haluavat nähdä, kuinka asiat voidaan järjestää. Siispä näytämme. Hopeapankki Holding Oy:n osakkeiden pörssin ulkopuolinen vapaa jälkimarkkina syntyy seuraavalla tavalla:

19.8. kello 24:00 M002 merkintäaika päättyy.

20.8. kello 00:15 Merkintöjen hyväksyminen. Merkinnän tulee olla ilmoitettu ja maksettu ohjeiden mukaisesti, jotta se hyväksytään.

20.8. kello 00:30 Allokaatio. Jos hyväksyttyjä merkintöjä on yli 100 osakkeeseen (niinkuin nyt on laita), myyjät päättävät, kenelle osakkeet allokoidaan. Tässä on tarkoitus käyttää seuraavia kriteerejä:
– Uusien partnerien saaminen. Jos merkintä on 10 osaketta tai enemmän eikä ennestään ole partneri, on hyvät mahdollisuudet saada merkintänsä hyväksyttyä kokonaan tai lähes kokonaan (jossa tapauksessa loput osakkeet voi ostaa jatkuvasta kaupankäynnistä)
– Nopeat merkitsijät. Jos merkintä on tehty ennen kuin anti merkittiin täyteen (eilen), saa suhteessa paremman kohtelun allokaatiossa.
– Uusien osakkeenomistajien saaminen. Jokaiselle merkitsijälle allokoidaan vähintään yksi osake. Merkitsijöitä on tässä vaiheessa 18.
– Selvä raha. Mitä suuremman merkinnän tekee, sitä enemmän saa.

20.8. kello 01:00 Tarjousmyynnin tulosten julkistaminen. Julkistus tapahtuu ko. päivän blogikirjoituksen yhteydessä.

20.8. kello 01:00 Jatkuvan kaupankäynnin alkutäsmäytyksen tarjousten jättöaika alkaa. Kaikilla on mahdollisuus tehdä osto- ja myyntitarjouksia osakkeista samalla tavoin kuin pörssiosakkeista on tapana (määrä ja rajahinta). Markkinatakaajakonsortion tarjoukset ovat julkisia ja ne annetaan tietoon etukäteen (lista näistä tarjouksista on itse asiassa tämän viestin lopussa–>).

21.8. kello 12:00 Jatkuvan kaupankäynnin alkutäsmäytyksen tarjousten jättöaika päättyy.

21.8. kello 12:00 jälkeen Jatkuvan kaupankäynnin alkutäsmäytys. Alkutäsmäytyksessä syötetään kaikki tehdyt toimeksiannot laskenta-arkille ja etsitään tasapainohinta, jolla kaikki alapuoliset myynti- ja yläpuoliset ostotarjoukset toteutuvat. Kaikki kaupat toteutuvat tällä hinnalla. Menetelmä on sama kuin pörssissä käytetään joka päivän alussa.

22.8. Alkutäsmäytyksen tulos julkistetaan.

23.8. mennessä Rahat palautetaan ei-hyväksyttyjen merkintöjen osalta. Jos on ostanut alkutäsmäytyksessä, voidaan ylijääneitä rahoja käyttää myös niiden kauppojen maksuun.

23.8. Toteutumattomat tarjoukset laitetaan nettiin ”ilmoitustaululle”. Näin alkavat osakkeen markkinat. Jälkimarkkinalla voi ottamalla yhteyden kirjanpitäjään (Vesa Linja-aho) joko jättää omia myyntitarjouksiaan tai ryhtyä aikaisempiin. Jälkimarkkinalla operointi ei maksa mitään, paitsi toteutuneista kaupoista maksetaan varainsiirtovero (1,6%). Varainsiirtoveron maksaa se, joka ryhtyy toisen tekemään tarjoukseen. Poikkeuksena ainoastaan tarjousmyynti M002, jossa varainsiirtoveron maksaa myyjä. Osakeanneista ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

23.8. jälkeen Päivitetään osakas- ja osakeluettelo ja lähetetään merkintätodistukset ja kauppakirjat kaikille asianosaisille.

* * *

Markkinatakaus osakkeelle

Hopeapankki Holdingin osakkeella tehtävää kauppaa tukee markkinatakaajakonsortio, johon kuuluu Erki Selling, Risto ja Astrid Pietilä sekä Melkisedek Oy. Näillä on yhteinen velvoite pitää osakkeen spread koko ajan alle 20%:ssa ja tarjota sekä osto- että myyntikurssi.

Käytännössä markkinatakaus tapahtuu siten, että takaajilla on taulukko, joka sisältää suuren määrän rivejä, joista jokainen vastaa yhtä osaketta. Jokaista osaketta vastaa tietty hinta. Hinnat ovat markkinatakausvälillä, joka on 200-10000€/kpl. Koska M002-myynnin hinta oli 1000€/kpl, alkaa taulukon käyttäminen tästä arvosta.

Ensin markkinatakaajat päättävät, mikä on heidän tarjoamansa spread – max 20%, mutta saa olla vähemmän. Sitten osakkeelle asetetaan myynti- ja ostohinnat taulukon arvon ympärille siten, että spread asettuu päätettyyn arvoon, ja että tarjottu määrä molempiin suuntiin on voimassa vähintään 5000€ suuruiselle osake-erälle – tämä on toinen markkinatakaajien sitoumus. Nämä tarjoukset asetetaan markkinalle siellä mahdollisesti olevien muiden tekemien tarjousten lisäksi.

Kun nyt osakkeenomistajat tai yleisö haluaa käydä kauppaa osakkeilla, tarttuvat he luonnollisesti parhaaseen tarjoukseen. Jos paras tarjous on markkinatakaajan, hänen osakepositionsa joko kasvaa tai pienenee kaupan seurauksena. Tällöin markkinatakaaja siirtyy taulukossa ylös tai alas yhtä monta pykälää kuin hänen osakepositionsa muuttui, katsoo osakkeelle uuden taulukkohinnan, ja luo uudet osto- ja myyntitarjoushinnat tämän uuden taulukkohinnan ympärille.

Taulukko on tehty sellaiseksi, että markkinatakaajat pystyvät myymään osakkeita nouseviin kursseihin aina 10000€ osakekohtaiseen hintaan asti. Nämä osakkeet ovat ”lukossa” sisäisellä sopimuksella siten, että niitä ei voi myydä muussa tarkoituksessa. Meneillään oleva tarjousmyynti toisaalta tuo markkinatakaajille myös niin paljon rahaa, että osakkeita voidaan ostaa sijoittajilta takaisin laskeviin kursseihin aina 200€ osakekohtaiseen hintaan asti. Nämä rahat on sijoitettuna Silverbankin hopeatilille, josta ne ovat aina käytettävissä osakkeiden ostoon markkinoilta, eikä niitä voi käyttää muihin tarkoituksiin.

Luvattu selvitys markkinatakaajan ”tarjouskirjasta” jatkuvan kaupankäynnin alkutäsmäytyksessä 20.-21.8.: Markkinatakaajakonsortio tulee tekemään seuraavat osakkeiden myyntitarjoukset (negatiivinen luku) ja ostotarjoukset (positiivinen luku), kurssitasosta (ensimmäinen luku) riippuen. Osakkeiden lukumäärä on kokonaistarjousmäärä ko. kurssitasolla, eli lukuja ei lasketa yhteen:
3000€: -100 osaketta
2750€: -90 osaketta
2500€: -80 osaketta
2250€: -70 osaketta
2000€: -60 osaketta
1750€: -50 osaketta
1500€: -40 osaketta
1300€: -30 osaketta
1200€: -20 osaketta
1100€: -10 osaketta
900€: +10 osaketta
800€: +20 osaketta
700€: +30 osaketta
600€: +40 osaketta
500€: +50 osaketta.

– Risto Pietilä

Mainokset
Kategoria(t): Rahoituskierros Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s