Lead-sijoittajan terveiset

Hei olen Heimo, ja olen mukana Senior partnerina. Kuka olen, ja miksi olen mukana?

Motivaationi on ollut useampitahoinen. Ylipäätään kiinnostus sijoittamiseen virisi vasta kun olin yli kolmekymppinen. Opettavaisia (lue: täysin pieleen menneitä) sijoituskokeiluja oli ollut joitakin. Opiskeluaikoina juuri ennen edellistä pankkikriisiä ostin muistaakseni 1500 mk KOPin osakkeita, se oli iso raha opiskelijan budjetissa. Vuosia myöhemmin kun rahat oli kääritty muiden liiveihin, osakkeet pakkolunastettiin muistaakseni kun pankki muuttui Meritaksi tai jotain. Sain osakkeista vajaa 40 mk ja söin niillä rahoilla pitsan – elemäni kalleimman tavallaan. Vapaaehtoisen eläkevakuutuksenkin otin agentin palopuheen ja käppyräsulkeisten jälkeen. Onneksi siihen en ehtinyt sijoittaa kuin 3000 euroa kun tuli lähtö rapakon taa. Ko. vakuutuksen nykyarvo nippa nappa tonni.

Hyvää tuuria taasen oli kun Ottawassa osallistuin työnantajan, Nortel Networksin sijoitusohjelmaan ja sijoitin kuukausittain joitan satasia Nortelin osakkeisiin. Parin vuoden jälkeen noin vuoden 1999 lopulla CIBC:n sijoitusneuvoja, johon törmäsin street hockey kentällä, sanoi että nyt on kuule suomipojalla kaikki munat samassa korissa. Niin möimme kaikki Nortelin osakkeet aika hyvällä tuotolla ja sijoitin ne – niin ehkä arvaatkin – CIBC:n
rahastoihin. Joka tapauksessa, sitten kun IT osakkeet rojahti, minun salkku niiasi vain murto-osan.

Suomeen tultua takana on monenlaista ICT alan puuhastelua, ja sekaan mahtuu pari vuotta yksityisyrittäjyyttäkin (n. 2003-2005), jolloin tutustuin Ristoon ja Astridiin jollain verkotu viinin kera -kekkereillä. Risto sai minut kiinnostumaan koko sijoittamisen spektristä (Lue: arvometallit ja nimenomaan fyysinen – ei paperi – hopea).

Hankin Ristolta sijoitusneuvontaa ja tein ensimmäiset hopeaostokset. Riston perspektiivi ja lähestymistapa tekivät suuren vaikutuksen, varsinkin kun vertaa informaatioon, jota saa pankkien ”sijoitusneuvojilta”. Käsite ”hajauttaminen” sai aivan uuden ulottuvuuden. Sijoitushorisontti ja kiinnostus talouden perusteista ja rahan historista kasvoi. Sijoittaminen arvometalleihin ja erityisesti hopeaan vaikutti todella järkevältä ja tasapainottavalta tekijältä. Ehkä tonttimaa Marokosta tai Saarenmaalta tai metsän osto voisi olla myös harkitsemisen arvoista. Joka tapauksessa hopea on ollut yksi parhaista ja turvallisimmista
sijoiutuksistani, eri muodoissaan. En ole hankkinut niitä pikavoittojen vuoksi vaan turvatakseni sijoituksia pitemmällä tähtäimellä. SB avulla voin käyttää hopeaa myös sijoitustilin tapaan ja saan rahat AGD:ksi helposti ja nopeasti tai toisinpäin.

Vuosien varrella olemme säännöllisen satunnaisesti tehneet hopeakauppaa, parantaneet maailmaa ja puntaroineet netin liiketoimintamahdollisuuksia ja uusia ideoita. Meistä tuli ystävät ja seurasin läheltä tullihopea-farssia, jossa daavid (Risto = hopea.fi) lopulta selätti Goljatin (Suomen Tulli jahtaamassa olemattomia ALV saatavia – en mene yksityiskohtiin, tarina on luettavissa hopea.fi:n sivuilta). Olin erittäin onnellinen asian oikeasta ja
oikeudenmukaisesta lopusta – systeemin vartijat myönsi virheensä.

Em. kaltaisiin asoihin liittyen uskon, että netti tulee vahvistamaan uudenlaista demokratiaa ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Vallitseva yhteiskunta ei ole vielä kypsä, mutta tweet/mp3 -sukupolvi kun pääsee valtaan, niin Sveitsin mallin mukaisesti meillä voisi olla neuvoa-antavia nettiäänestyksiä ja paikallista päätäntövaltaa esim. kuntatasolla oikeitten ihmisten oikeista asioista suoraan sekä palautekanavat. Loppuisi möhläilyt
esim. kuntapoliitikkojen ja gryndereitten yms. kytkentöjen suhmuroinnissa.

Olen täysi harrastajasijoittaja, mutta kiinnostunut aiheeseen liittyvistä asioista. Seuraan kotimaisia sijoittajien palstoja, lähinnä Kauppalehden, joista saa hyviä linkki-vinkkejä monipuolisiin niin objektiivisiin kuin subjektiivisiinkin lähteisiin. (Hesarin taloussivut on kuin ajaisi eteenpäin taskulampun valossa.) Bloomberg, Economist, FT, Samassa veneessä, nyt ihan muutamia mainitakseni ja tietysti hopea.fi.

Back 2 Silverbank: Joskus kevät talvella Risto hahmotteli SB ideaa ja minä koetin sparrata ajatusta. Riston ja Astridin yritystaustoja tuntien tiesin että hommassa on oikea sävel ja varsinkin säveltäjät. Toukokuussa kerättiin kiireajassa ensimmäistä sijoittajapoppoota ja olin onnekas kun olin alusta pitäen ollut mukana kehittämässä ideaa – muut joutuivat tekemään mukaanlähtöpäätöksensä muutaman päivän mietintäajalla. Kahmin mielestäni riittävän määrän osakkeita, joka pölyn hälvettyä osoittautui suurimmaksi potiksi. Näin sain Senior partnerin lisäksi lead-sijoittajan arvonimen. Kesän alussa ehdin osallistumaan muutamaan SB työpajaan, joissa tutustuin koko mainioon rytmiryhmään. Päivätyö ja iltatyöt (mm. talon kunnostus ja kaksi poikaviikaria) vaan vievät aikaa että ei niin paljon ehtinyt SB asioihin mukaan kuin olisi halunnut. No, hyvin on homma edennyt ja kaadetaan vettä myllyyn jatkossakin.

Olen ollut todella vaikuttunut SB tiimin monipuolisesta osaamisesta, innostuneisuudesta ja – mites sen nyt sanoisi – aidosta halusta tehdä oikeita asioita isolla sydämellä ja asiakkaan hyväksi ja häntä kuunnellen. On ollut piristävää ja rohkaisevaa nähdä, miten innovatiivisesti ja määrätietoisesti tiimi on edennyt. Tiimissä on ihmisillä vastuualueet mutta myös voima ellei velvollisuus tuoda ideoita ja kehitellä toisten ajatuksia eteenpäin. SB-tiimi on elävä esimerkki siitä että dialogi on paras innovointimoottori. SB on vahvasti situotunut arvoihin ja toiminta on edennyt suunnitellusti. Nuoria, avarakatseisia ja lahjakkaita tyyppejä.

Odotan innolla varsinaista Silverbankin avaamista. Vaikka uusilla asiakkailla on edessä oppimistie tavallisesta ”nordeathal-ihmisestä” hopeaan sijoittavaksi online-SB-käyttäjiksi, niin uskon että palvelu helppoudellaan ja maksuttomuudellaan saa ihmiset kiinnostumaan hopeaan sijoittamisesta.

– Heimo Hänninen

Advertisements
Kategoria(t): Tiimi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s