Jälkimarkkinat ja markkinatakaus

Useimpien pienyritysten kohdalla arvonmäärityksessä joudutaan käyttämään eilen käsittelemiäni menetelmiä. Jälkimarkkinoiden puutteen vuoksi yrityksen osakkeilla ei ole mitään arvoa ennenkuin sellainen on määritetty. Jälkimarkkinoiden puute pakottaa ajattelemaan sijoitusta monen vuoden tähtäimellä, ja sen vuoksi laskuperustekorko on korkeampi. Onhan pankkitilinkin korko korkeampi, jos rahat ovat kiinni vuosia ilman nostomahdollisuutta.

Tällaistakin erinomaista yhtiötä minulla olisi 40000kpl, yli puoli prosenttia osakkeista. Vetämäni Scenario Investments Oy on yksi yhtiön suurimmista omistajista. Koska SI lopettaa toimintansa, näistä osakkeista pitäisi päästä eroon. Paikallisen pörssin lista vain on unelias. Omistus on samaa suuruusluokkaa kuin puolen vuoden pörssivaihto. Kohta selitettävä tinkimätön epäitsekkyys Silverbankin jälkimarkkinoiden järjestämisessä ei voi kummuta kuin omista nihkeistä kokemuksista toisten ihmisten pyörittämien firmojen suhteen. (- Niin olen siis ihan oikeasti valmis luopumaan ko. Silver Phoenixin osakkeista esimerkiksi 20% viimeistä kauppaa halvemmalla!)

*

Silverbank pyrkii kasvussaan hyppäämään kokonaan sen vaiheen yli, jossa tehdään keskusjohtoisia arvonmäärityksiä ja jännitetään rahoituskierrosten läpimenoa. Kun omistajajoukko on riittävän suuri ja arvonmääritykseen vaikuttavaa tietoa yrityksestä on jatkuvasti saatavilla tarpeeksi, ovat edellytykset vapaalle jatkuvalle osakekaupalle olemassa. Pelkkä läsnäolo pörssin listalla ei kuitenkaan riitä, kuten esimerkkini osoittaa. Osakkeelle järjestettävä markkinatakaus vastaa viimeiseenkin ongelmaan.

Markkinatakaukseksi kutsutaan tällaisissa yhteyksissä yleensä järjestelyä, jossa yhtiöön läheisissä suhteissa oleva taho lupaa pitää osakkeen spreadin (osto- ja myyntikurssin eron) sovitussa haarukassa. Vaikka haarukka olisi suurikin, on palvelu silti erittäin arvokas osakkaille ja melkoisen kinkkinen järjestettävä markkinatakaajalle. Tällaisessa kaksipuolisessa takauksessa takaajalla on nimittäin oltava sekä rahaa että kohteena olevan yhtiön osakkeita. Onhan niin, että hän saattaa joutua järjestämään sekä osto- että myyntinoteerauksen itse.

Lisäksi takaaja häviää kurssissa aina: Likvidissä pörssissä markkinatakaaja voi ”pyydystää spreadin itselleen” toimimalla suunnilleen tasaisesti toteutuvien ostojen ja myyntien vastapuolena. Tämä on mahdollista, koska osakkeen vaihto on suurta verrattuna hintamuutoksiin. Listaamattomissa yhtiöissä taas kauppaa käydään vähän, ja hintamuutokset ovat suuria. Edellä mainittua hyötyä ei ole luvassa, vaan kaupat toteutuvat tyypillisesti vain silloin, kun sijoittaja on varma oman toimensa oikeutuksesta. Tällöin suuresta spreadista huolimatta mustapekka jää markkinatakaajalle, joka kurssien noustessa tulee myyneeksi liian halvalla ja romahduksen tapauksessa taas ostaa osakkeita, jotka suurella todennäköisyydellä muuttuvat arvottomiksi. Koska markkinatakauksen järjestäminen tulee yhtiölle hyvin kalliiksi, sitä ei normaalisti tarjota edes pörssilistatuille yhtiöille.

*

Hyviä uutisia, Silverbankin osakkeella on markkinatakaus! Lisäksi se ei maksa yhtiölle mitään, koska järjestäjinä ovat kolme suurinta osakasta: Erki, Astrid ja minä. Takauskonsortio lupaa joka hetki tarjota korkeintaan 20% spreadin vähintään 5000€ arvoiselle osakepotille. Osakassopimuksen mukaan takaus astuu voimaan viimeistään vuoden 2011 alussa.

5000€ sijoitus ei kuulosta paljolta, onhan osakkaillamme sijoitettuna tyypillisesti enemmän. Myöskään uuden merkittävän nurkanvaltauksen tekeminen ei näytä mahdolliselta jos osakkeita on ostettavissa vain 5000€ arvosta. Juju piileekin sanoissa joka hetki.

Jos on tilanne, että osakas haluaa ostaa osakkeita esimerkiksi 10000€:llä, hän ostaa ensin 5000€:llä maksimin, ja sitten odottaa, että markkinatakaaja asettaa uudet hinnat. Markkinatakaajan on tehtävä tämä ”heti”, eli heti kun aikaisemman kaupan rahat on maksettu. (Pienikin riski kesken jääneistä kaupoista halutaan poistaa.) Kun uudet hinnat on asetettu, voi ostaa toisen 5000€ potin. Sitten kolmannen, ja halutessaan niin monta, että markkinatakauksen yläraja tulee vastaan. Ylärajana on se, että yksi osake maksaa 10000€. Vastaavasti takaajakonsortiolle voi myydä osakkeita erän toisensa jälkeen, kunnes osakkeen hinta on laskenut 200€:oon.

On helppo laskea, että järjestely sitoo todella paljon sekä osakkeita että rahaa. Tästä seuraa johdolle myös ainutlaatuinen kannustin toimia järkevästi: jos osakkeen kurssi nousee, saa myydä osakkeita, ja niistä tulee tietysti rahaa. Kuitenkin pään yläpuolella roikkuu koko ajan Damokleen miekka: riippumatta siitä, kuinka korkealle hinta voimassaoloaikana nousee, markkinatakaajilla on velvollisuus ostaa kaikki myymänsä osakkeet takaisin yksitellen, jos sijoittajat niin tahtovat. Jos hinta putoaa takaisin lähtöarvoon, markkinatakaaja joutuu luopumaan ansaitsemistaan rahoista, ja jää vielä jo maksamiensa luovutusvoiton verojen verran tappiolle.

Silverbankilla on markkinatakauksen alkaessa todennäköisesti yli 30 osakasta. Näin ollen on todennäköistä, että markkinalla on muitakin osto- ja myyntitarjouksia kuin markkinatakaajakonsortion. Pyrimme siihen, että sijoituksensa kokoa voisi muuttaa suuntaan tai toiseen ainakin 20000€ kerrallaan, ilman että markkinan hintataso dramaattisesti muuttuu. Mitä likvidimmäksi markkina kehittyy, sen vähemmän merkitystä hintapiikeillä edes on, koska konsensus käyvästä arvosta palauttaa vallitsevan hinnan takaisin käypää arvoa vastaavaksi. Ja kun näin käy, syntyy luonnostaan muitakin markkinatakaajia, jotka alkavat loiventaa hintapiikkejä jättämällä puhtaasti arbitraasiin perustuvia omia tarjouksiaan. Tässä vaiheessa Silverbankin tavoite likvidistä jälkimarkkinasta on täysin toteutunut.

– Risto Pietilä

Mainokset
Kategoria(t): Rahoituskierros Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s