Arvon mekin ansaitsemme

Olemme kokeilleet Silverbankin tiimin kanssa arvotyöskentelyä mielestäni aika kivoin tuloksin. Alkuun kysymyksiä, joihin olen itsekin saanut vastata eri muodoissa.

Mitä järkeä arvotyössä on? Onko se jotain tylsää lässyttämistä? Eikös meillä ole jo samat arvot, kun kerran olemme kaikki teekkareita?

Katsotaan uskaltaako joku vastata näihin kysymyksiin. 🙂

Arvotyön olemus

”It is the set of the sails, not the direction of the wind that determines which way we will go.” – Jim Rohn

Arvot (ja uskomukset tietysti muutenkin) vaikuttavat aina lopputulokseen pelkällä olemassa olollaan. Arvojen jakamisesta, julkituomisesta ja yhteisestä työstämisestä on lisäksi merkittäviä lisähyötyjä tiimin rakentumisen ja kommunikaation kannalta.

Arvoja ei voi ottaa itsestään selvyytenä. Ei voi olettaa että ne olisivat muilla tarkalleen samat kuin itsellä. Ei voi olettaa että arvot pysyisivät kondiksessa ilman että niitä silloin tällöin vähän tuulettaa ja huoltaa.

Tiimin tasolla arvojen esiintuominen ja työstäminen auttaa sekä ymmärtämään toisia tiimin jäseniä, että rakentamaan yhteistä pohjaa toiminnalle. Selkeät ja rakentavat arvot ovat korvaamattoman tärkeä voimavara, mistä ammentaa ratkaisuja ja suuntaa haastavissa tilanteissa.

Tiimin arvojen ja tavoitteiden väliin virittyy se tapojen kirjo, joita tavoitteiden saavuttamiseen voidaan käyttää. Arvoihin voi myös vedota työn tiimellyksessä. Jos arvot on yhdessä pohdittu ja julkilausuttu, niin valintatilanteissa voi punnita eri arvojen toteutumista kunkin vaihtoehdon suhteen.

Omia mietteitä workshopista

Workshop oli hieno ja avartava kokemus. Tunnelma oli positiivinen ja opin paljon. Kun käy ilmi, että jotain itselle tärkeää arvoa arvostaa joku muukin (vaikkapa  “Take what you got and make it work”), niin siinähän rohkaistuu itsekin toimimaan enemmän arvojensa mukaisesti. Vastaavalla tavalla tuntui hienolta kuulla muiden tiimiläisten kertovan arvoistaan – asioista joilla on heille aidosti merkitystä ja joihin useimmiten voin itsekin samastua. Keskittyminen, kuunteleminen ja innostus olivat aivan käsinkosketeltavia.

Arvotyön merkitys on minusta ennenkaikkea itsetuntemuksen ja toisten tuntemisen lisäämisessä sekä jaettujen arvojen julkituomisessa ja vahvistamisessa. Tämä tuottaa tiiminrakentumisen ja helpomman kommunikaation lisäksi syvällisempiäkin tuloksia: mahdollisuuden perustaa toiminta tiimin todellisille arvoille.

Käyttämämme arvotyön resepti saatavilla tuonnempana…

– Matilda Smeds

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Advertisements
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Arvon mekin ansaitsemme

 1. Mikko Piippo sanoo:

  Tiukan paikan tullen se tärkein arvo lienee aina omistajalle syntyvä, rahassa mitattava arvo.

 2. Matilda Smeds sanoo:

  Se voi olla, jos tilanne on kovin kärjistynyt. Arvoja ei voi yleensä suoraan mitata rahassa. Laskisin ne toki mielelläni tuotannontekijöiksi. Itse ajattelen, että jos se todellinen arvopohja rapautuu voittoja hakiessa, niin silläkin on hintansa.

  Kannattavuus toki takaa jatkuvuuden taloudellisessa mielessä, ja on siksi välttämätöntä, jos toimintaa ylipäätään halutaan pitää yllä.

  Voi olla järkevää käsitellä arvot ja tavoitteet toisistaan erillään, jolloin liikevoitto listataan yhdeksi tavoitteeksi ja arvot määrittävät puolestaan liittyvät toimintatapoihin.

  Käytimme arvon määritelmänä Merriam-Websterin määritelmää value = something (as a principle or quality) intrinsically valuable or desirable. ”periaate tai ominaisuus, joka on lähtökohtaisesti arvokas tai toivottava”.

 3. Mikko Piippo sanoo:

  Juuri noinhan arvo käsittääkseni ymmärretään uskonnollisesta kielestä (vrt. missio, visio) vaikutteita saaneessa strategiapuheessa — strategiapuheen arvot kertovat, millä keinoin haluamme tavoitteemme saavuttaa.

  Itse uskon, että shareholder valuen maksimointi on usein ainoa yrityksen tavoite. Silloin on kyseenalaista, onko ”todellista arvopohjaa” olemassakaan ja julkituodut arvot ovat pelkkää pintakuorrutusta.

 4. Mikko, Matilda,

  Tietenkin yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa. Arvot ovat (itsenään arvokkaita tai toivottavia) toimintatapoja ja rajoja, joiden puitteissa voittoa tehdään. Rikollisliigatkin ovat yrityksiä, mutta niiden arvot poikkeavat lainkuuliaisten yritysten arvoista.

  Voiton tuottaminen ei toisaalta ole yhtiön ainoa tavoite. Arvotyön tuloksena saadaan esille niitä päämääriä, joita työntekijät haluavat työllään edistää voiton tavoittelun rinnalla tai siitä kokonaan erillään. Mainitsemasi ”kovan paikan” tullen nähdään, mitkä arvot ovat ensisijaisia. Huonosti tehdyn arvotyön tunnistaa siitä, että yhteiset periaatteet heitetään laidan yli juuri, kun niitä tarvittaisiin.

 5. Yksinkertaistamalla rankasti voisi sanoa, että osakeyhtiö toiminnan muotona määrittää, että toiminnan lopullinen tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

  Entä henkilöstö? Millä perustella me saamme leipiimme parhaat ihmiset, ja heidät tekemään parhaansa? Motivaatiostahan tiedämme, että raha ei enää ole monenkaan primäärimotivaattori. Ennemmin hygieniatekijä.

  Toivomme luovamme arvokeskustelujen avulla Silverbankin tekemisille sense of purposea – löytäen tiimityönä sen sijaan, että se tulisi ’ylhäältä saneltuna’. Prosessissa on ollut onnellista olla mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s