Yrityksen perustaminen Viroon

Syitä siihen miksi suomalaiset aloittavat yritystoiminnan Virossa on erilaisia. Jokainen liikeidea voi olla erilainen, mutta jokaisen yrityksen eri toiminnoissa löytyy varmasti vaiheita joita pystytään edullisemmin suorittamaan virolaisen yhtiön kautta.

Oman kirjanpitoyhtiöni ansiosta olen jatkuvasti kartoittamassa suomalaisasiakkaiden tarpeita sekä kehittämässä toimintasuunnitelmia miten pystytään optimoimaan voitot. Yleisimpiä syitä yritystoiminnan siirtämiseksi Viroon ovat kuitenkin henkilöstökustannukset, tuotanto-/alihankintakustannukset sekä verotus.

Ulkomailla yhtiön perustaminen kuulostaa yleensä vaikealta. Lainsäädäntöä ei tunneta, epävarmuus jokaisella askeleella, myös kaikki turhat ilmoitukset ja kirjeet vaativat viralliset käännökset, sekä lukuisia muita kysymyksiä, jotka aiheuttaa päänvaivaa ja stressiä. Juuri sitä varten kannattaa aloittaa tiivis yhteistyö tilitoimiston kanssa, jossa otetaan huomioon kaikki asiakkaan tarpeet eikä ainoastaan peruskirjanpito.

Käytännössä yritystoiminnan aloittaminen Virossa on kuitenkin helpompaa. Virossa on mahdollisuus ostaa valmisyhtiö, jossa kaikki perustamisvaiheet on jo hoidettu puolestasi. Tällaisen valmisyhtiön hinnat ovat alkaen 500 EUR. Ostotapahtuma suoritetaan aina notaarilla, joka vahvistaa uuden omistajan, hallituksen sekä tietysti yrityksen uuden nimen. Haluan painottaa, että yhtiön hallitus on elin, joka on vastuussa koko yritystoiminnasta. Pienissä yhtiöissä hallituksessa on tyypillisesti vain yksi jäsen, jonka toiminta käytännössä tällöin vastaa Suomen toimitusjohtajaa. Yrityskaupan yhteydessä tehdyt muutokset rekisteröityvät viiden päivän aikana Yritysrekisterissä ja sen jälkeen on käytävä pankissa avaamassa henkilökohtaiset nettipankin tunnukset.

Yleisin yritysmuoto Virossa on OÜ (osaühing), jonka osuuspääoma on minimissä 40 000 EEK (n. 2600 EUR). Yritystä ostettaessa on huomioitava, että uusi yhtiö ei ole automaattisesti alv-velvollinen. Mikäli alv-velvollisuus on tarpeellinen niin on erikseen käytävä verottajalla täyttämässä muutama lomake.

Jos yritystoiminta ei lähde käyntiin heti yrityskaupan jälkeen, niin kirjanpito on ainoa toiminta, mikä on pidettävä ajantasalla. Alv-velvollisen on tehtävä veroilmoitukset kuukausittain, vaikka tapahtumia ei olisi ollenkaan. Samoin tilinpäätös on esitettävä oikea-aikaisesti ja ensimmäinen tilikausi voi olla enintään 18 kk pituinen. Näistä toiminnoista huolehtii tietysti kirjanpitäjä.

Säästöä henkilöstökustannuksissa pystyy hyödyntämään monella eri tavalla. Yleisintä on virolaisen työvoiman käyttö Suomessa. On kuitenkin huomioitava, että vaikka kyse on virolaisesta työntekijästä, joka työskentelee Viron yhtiössä, niin Suomessa työskentelevälle henkilölle on kuitenkin maksettava alan  TES:n mukaista palkkaa.

Verotuksessa on huomioitava kiinteä tuloveroprosentti (21%) ja henkilöstökustannukset, joista jälkimmäiset ovat yht. 34,4% bruttopalkasta. Suurin verotuksellinen hyöty on kuitenkin varmaan siinä, että Viron yritysverotuksessa ei veroteta jakamatonta voittoa. Tuottoisille yhtiöille, jotka ovat valmiit jättämään voittovarat yritykseen, juuri tämä on ollut ratkaiseva tekijä.

Mikäli heräsi kysymyksiä tai ajatuksia, niin olen aina valmis vastaamaan. Oma esittelyni jää nyt seuraavaan kirjoitukseen.

– Erki Selling

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Advertisements
Kategoria(t): Perustaminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Yrityksen perustaminen Viroon

 1. Puhut asiaa, Erki.

  Noudattamalla perustamiseen liittyviä neuvojasi olisimme Silverbankissakin paremmassa tilanteessa nimisotkun kannalta. Yhtiön *perustaminen* on nimittäin oikeastikin täyttä tuskaa suomalaisen näkökulmasta järjettömien määräysten johdosta – etenkin jos perustajia on useita tai niiden joukossa on yhtiöitä. Erityisen typerää on käyttää suurempaa kuin minimipääomaa: perustamisen yhteydessä maksettavasta osakepääomasta menee prosentuaalinen maksu, mutta jos perustaa minimeillä ja laittaa rahat sisään seuraavana päivänä, maksua ei mene.

  Järkevintä on ostaa yhtiö valmiina. Näin teimmekin Eesti Investeerimishõben kanssa. Silverbankissa tosin minä ajattelin, että kuvaisi hyvin toiminnalle aiottua jatkuvuutta, että yrityksellä ei olisi aikaisempaa historiaa. Täytyy toivoa, että joku arvostaa asiantilaa – tällä hetkellä koen, että valmisyhtiö olisi ollut oikea ratkaisu, vaikka mitä nordeaa oltaisiin perustamassa. Maassa maan tavalla.

 2. Hannu Seppä sanoo:

  Onko yhtiömuoto toiminimi tai elinkeinonharjoittaja mahdollista perustaa Viroon. Kyseesä web -ohjelmistoalan pieni yritys, jonka asiakkaina on muutama suomalainen yhdistys. Tarkoitus on myös osin tehdä tätä työtä Viron puolella aika ajoin.

 3. Erki sanoo:

  Henkilökohtaisesti suosittelen OÜ(Oy)-muotoista yhtiömuotoa jolloin vastuu ja velvollisuudet pysyvät yhtiön sisällä. Perustamistoimenpiteet ja -kustannukset ovat yritysmuodosta riippumatta samaa suuruusluokkaa. Voisitko olla suoraan yhteydessä niin kertoisin mielellään lisää yksityiskohdista. erki@staria.ee tai puh. +372-5322 5397

 4. Harri Laaakso sanoo:

  Hei.olen jo n.vuoden miettinyt yhtiön perustamista Viroon. Edelleen on on avoin asia se että mikäli haluaa ostaa valmisyhtiön niin mikä on todellinen kustannus. Toisinsanoen kun yhtiö maksaa noin 500e ja jokin toimittajista antoi ymmärtää että osuuspääoma on jo valmiiksi hoidettu???
  Mitkä ovat todelliset kustannukset. Olisiko joku teistä ystävällinen ja kertoisi.Kiitos (verotus on ymmärretty ja työnantaja velvoitteet)

 5. Tero sanoo:

  Mielenkiintoinen artikkeli…Itse perustin pari kuukautta sitten firman viroon. Firma myy vain palveluja netissä, niin ettei mitään konkreettista tavaraa liiku ja asiakkaat ei ole virolaisia. Kysymys koskisi Vat-rekisteröintiä että onko pakollinen? Tänä vuonna asiaa ei tarvi miettiä koska yleinen alv-raja ei (16000) ylity mutta ensi vuonna varmaan ylittyy. Nyt olen kuitenkin asiaa vähän googlannut ja tullut siihen käsitykseen että jos viron firma myy palveluja ulkomailla, niin VAT-IDtä ei tarvisi hankkia ollenkaan vaikka 16000 raja ylityisikin. Olenko oikeassa vai olenko ymmärtäny kapulakielen väärin?

  Pari linkkiä

  http://www.krmadvisor.ee/index.php?main=366
  ”An Estonian company does not need to have VAT ID as long as it provides consulting services only outside Estonia.”

  http://www.leinonen.eu/?s=89
  ”There is no threshold in case of acquisition of services.”

  Mitään hinkua vat-rekisteriin ei kyllä ole sillä ei mulla tule olemaan juuri mitään ostoja josta VAT-tia voisi vähentää ja toiseksikin käytännössä pitäisi myös ostaa ”tilitoimistopalvelu” vat-ilmoituksiin yms. Nyt mulla ei ole sellaista palvelua. Ajatuksena on pitää paperit ojossa ja ojennuksessa ja kuskata tilitoimistoon vasta kun on aika pakolliselle tilinpäätökselle..

  Tietysti jos se vat-rekisteröinti on pakollinen niin kai se on sitten vaan on tehtävä mutta nyt on hiukan epäselvää onko se mun tapauksesssa pakollista?

 6. Jukka sanoo:

  Löysin hyvän tilitoimiston http://www.efin.ee; http://www.toimisto.ee, tulee hyvin toimeen suomeksi ja saa ilmaiset neuvot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s