Tietojärjestelmän suunnittelu tyhjästä

Jokaisessa liiketoiminnassa on omat haasteensa myös tietohallinnon ja tietojärjestelmien kannalta. Samoin eri yrityksillä on erilaiset valmiudet kuvata näitä haasteita ja esittää uuden tietojärjestelmän määrittelijälle valmiita ratkaisuja. Kuitenkin yksi tekijä muuttaa työtä määrittelijän kannalta aivan erityisesti: tehdäänkö ensimmäistä järjestelmää, vai korvataanko vanhaa?

Uutta järjestelmää tehtäessä, ei ole vanhan järjestelmän painolastia. Järjestelmän käyttäjillä ei ole juurtuneita käsityksiä siitä miten asiat pitää esittää ja käsitellä. Perinteisestä muutosvastarinnasta, joka saa aina muutosvaiheessa vanhan järjestelmän kaikkine puutteineen näyttämään maailman parhaalta, ei siis tarvitse huolehtia ja suunnittelijalla on vapaammat kädet.

Kuitenkin uuden järjestelmän suunnittelun vapaus tuo lisäksi haasteensa. Ei ole vanhaa järjestelmää, jonka toiminnasta voisi katsoa mallia. Käyttäjilläkään ei usein ole sen enempää käsitystä siitä, missä tietojärjestelmien rajat kulkevat, kuin siitä miten järjestelmä voisi heitä hyödyttää. Vaatimuksia kerätessä voi siis vastassa olla sekä mahdottomia toiveita, että kyvyttömyyttä kertoa mitä tarvittaisiin.

Silverbankin SIS-järjestelmää määritellyyn lähdettiin vieläkin puhtaammalta pöydältä. Myös yritys ja liiketoimintamalli ovat uusia, eikä järjestelmällä ole vielä käyttäjiä, jotka voisivat tarpeistaan hyvällä kokemuksella kertoa. Olemme samaan aikaan määrittelemässä liiketoimintaprosessejamme, ja koko paletti on elänyt vielä määrittelyvaiheessa hiukan. Onkin haastavaa ottaa huomioon kaikki käyttötapaukset ja tarpeet järjestelmälle, kun liiketoiminta ei ole vielä käynnistynyt eikä prosesseja ole testattu käytännössä. Näinollen määrittely tarkentuukin jatkuvasti. Onneksi omasta tiimistämme ja toimittajaltamme löytyy erilaisista järjestelmistä kokemusta, mikä helpottaa SIS:n suunnittelua ja auttaa välttämään pahimmat sudenkuopat. Tietojärjestelmäkehitys saa myös olla iteratiivista, eikä kaikkia ominaisuuksia tarvitse tehdä aluksi. Usein laajaa toiminnallisuutta tärkeämpää onkin, että ne toiminnot, jotka päätetään toteuttaa, saataisiin julkaistua helppokäyttöisinä, toimivina ja turvallisina.

– Kimmo Rouhiainen

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Perustaminen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Tietojärjestelmän suunnittelu tyhjästä

  1. moi1 sanoo:

    moi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s