Saako Silverbank pitää nimensä?

Silverbankin liikeidean ”lopullinen” versio on kohta vuoden ikäinen. Aluksi käytimme siitä toista nimeä, mutta kun yhtiötä alettiin pystyttää tällä kokoonpanolla, vakiintui nimeksi Silverbank. Vaihtoehtoina oli myös käyttää paikallista nimeä kuten Eesti Hõbepank tai lokalisoitua markkinointinimeä tyyliin Hopeapankki.

Käännyimme lopuksi Silverbankiin, koska Eesti Investeerimishõbe oli osoittanut, että vironkieliset nimet ovat vaikeita jo suomalaisille, puhumattakaan muun maalaisista, joille toimintaa myös markkinoitaisiin. Lokalisointi eri maihin eri nimisenä taas ei tuntunut houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun kuitenkin verotus- ja muutenkin yksinkertaisuussyistä halusimme pitää toiminnan Virossa. Meillä ei ollut halu samaistua Google translatella ”lokalisoituihin” forex-nettisaitteihin.

Jo tuolloin, ennen yhtiöiden perustamista, kun asiaa esiselvitettiin Viron kaupparekisteristä, tiedettiin potentiaalisiksi haasteiksi nimen vieraskielisyys ja siinä esiintyvä sana ”pankki”. Nämä saatiin kyllä pettävänkin nopeasti hyväksyttyä. Mitä tulee pankki-sanan (pank, bank) käyttöön, asiassa ei olisi ongelmia, mikäli toiminta ei ole pankkilain alaista pankkitoimintaa. Jos taas se olisi sitä – silloinkaan mitään ongelmaa ei tietenkään olisi, mutta pankkilain vaatimukset pitäisi luonnollisesti täyttää. Tärkeimmäksi kriteeriksi tuntui nousevan, että samaa tai erehdyttävän samankaltaista nimeä ei saanut olla rekisteröity. Hyvä siis näin. Tarkastuksen mukaan muita hopeapankkeja ei ollut rekisteröity Viroon.

Nyt, pari päivää sitten, asiaan on kuitenkin ilmestynyt mutka. Silverbankin rekisteröitymisen käsittelijä ei haluaisikaan päästää yhtiötä läpi ”bank”-loppuisena viitaten mahdolliseen eturistiriitaan pankkien kanssa. Kaupparekisteri on siellä kyllä pullollaan erilaisia pankkeja, joilla ei ole mitään tekemistä pankkitoiminnan kanssa. Ehkäpä kenkä puristaakin juuri siitä. Toimintaamme pidetään liian pankkimaisena, että pankin nimi olisi mahdollista suoda. Ilmeisesti käsittelijä ei ole tutustunut niihin liiketoimintamallimme eroihin, jotka vastaansanomattomasti erottavat meidät pankeista: 1. varallisuuden turvaaminen (Silverbank säilyttää tiliä vastaan todellista hopeaa, joka on noudettavissa holvista), 2. palvelun maksuttomuus asiakkaalle (ei talletus-, käsittely- tai säilytysmaksuja), sekä 3. tuotto-odotukset (hopean arvo noussut keskimäärin 18% vuodessa viimeisen 8 vuoden aikana).

Jäämme odottamaan uusia käänteitä 🙂

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Advertisements
Kategoria(t): Perustaminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Saako Silverbank pitää nimensä?

  1. Paluuviite: Rahoitus strategisena aktiviteettina 2: Kuinka toimimme Silverbankissa | Silverbankin blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s