Mikä on se kriittinen massa, joka kääntää Silverbankin ideatasolta bisnekseksi?

Kuten Risto jo aiemmin maintsikin, Silverbankin tiimi on kutsuttu kokoon toukokuun lopussa ja tekee töitä ilman palkkaa. Olemme nuoria ja haluamme tehdä asioita, jotka ovat meistä järkeviä ja joiden uskomme voivan tuottaa meille elannon toiminnan myöhemmässä vaiheessa. Motivaatiomme lähteitä voidaan kuvata RSA:n animaatiolla, jota siteerasin myös toissapäivän kommentissani. Mainitut motivaation elementit ovat autonomy (saa itse määritellä, mitä tekee tai ainakin miten), mastery (taitojen kehittyminen tietyllä/tietyillä osa-alueilla) sekä self-purpose (tekemisellä on merkitystä sekä itselle ja maailmalle). Tässäpä hiekkalaatikkoa, jonka reunoille muutkin pääsevät leikkimään esim. Twitterin kautta.

Emme pyrkineet lähtemään perinteisestä ’näitä funktioita ainakin tarvitsemme yhtiössä’ -tyyppisestä organisoitumismallista, vaan ennemminkin löytämään sopivan määrän hyviä tyyppejä, jotka ovat riittävän rohkeita ja autonomisia. Ryhmän piti myös olla riittävän heterogeeninen osaamisen ja tiimiroolien osalta.

Opiskelutaustaltamme olemme homogeenisia: kaikki ovat opiskelleet TKK:lla paitsi Erki, jolla on kaupallinen tutkinto. Työrooleista tunnistan kuuden hengen joukostamme myyjän, konsultin, projektipäällikön sekä asiantuntijan, eli saamme sopivaa vääntöä päätöksentekovaiheissa esimerkiksi akseleilla riskinottohalu vs. varmistelunhalu sekä poliittinen ilmaisutapa vs. mielipiteiden korostaminen.

Esittelen tulevana viikonloppuna Silverbankin tiimin jäsenet, joten kannattaa pysyä linjoilla.

– Astrid Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Perustaminen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Mikä on se kriittinen massa, joka kääntää Silverbankin ideatasolta bisnekseksi?

 1. Samuli Pahalahti sanoo:

  Itse olen harmitellut usein, kun täälläpäin eivät mitkään nettikaupat hyväksy maksuna Pecunixin yms. kaltaisia kultaan pohjautuvien nettipankkien tilisiirtoja. Olisi ihan mahtavaa, jos Silverbank saisi tehtyä yhtä helpon käyttöliittymän kuin mitä suomalaisilla nettipankeilla on, ja samalla myös tarjoaisi sitä nettikauppojen käyttöön. Jos hopean avulla voisi myös maksaa ostoksiaan pelkän säästämisen lisäksi, niin sitä kriittistä massaa voisi kertyä huomattavasti nopeammin.

  Oletteko pohdiskelleet mitään tällaista vielä? Onko idea edes mitenkään toteuttamiskelpoinen (eli onko jotain lakeja ja säädöksiä, jotka estävät sen)?

  • Hei Samuli,

   olemme tunnistaneet tämän tarpeen. Se, miten asia on tällä hetkellä ratkaistu, on pikanosto. Pikanostossa asiakas lähettää tekstiviestitse nostopyynnön Silverbankille, joka toimittaa eurot enintään 10 minuutissa asiakkaan euromääräiselle tilille. Pikanosto mahdollistaa esimerkiksi nettikaupan käytön siten, että rahat kierrätetään tavallisen tilin kautta. Samoin esimerkiksi kaupassa suurempia ostoksia tehdessä pankkikortilleen voi tilata saldoa Silverbankista ennen kassalle siirtymistä.

  • Hei minunkin puolestani,

   Tätä asiaa on mietitty, mutta ei loppuunmietitty. Astridin mainitsema pikanosto on se, millä lähdetään. Se toimii siis tekstarilla, jolla voi tilata haluamansa määrän rahaa pankkitililleen (ts. niinkuin pikavippi mutta rahat saadaan myymällä omalla Silverbank-omistustilillä olevaa hopeaa).

   Muiden vaihtoehtojen toteuttamiseen vaikuttavat kustannus- ja juridiset seikat, joita ei ole vielä pystytty kartoittamaan. Tarvitsemme siinä apua teiltä, jotka olette e-goldin, Pecunixin, GoldMoneyn tms. käyttäjiä. Miten asia on heillä toteutettu? Kuinka se olisi sovellettavissa? Silverbank tähtää EU:n markkinoille.

  • Silverbankissa kuvittelemme, että – ainakin toistaiseksi valitsemamme – ratkaisu on oikeastaan aika out-of-the-box. Kaikki muut palvelut ovat lähteneet linjalle, että digitaalista metallia pitäisi suoraan voida käyttää maksuvälineenä.

   Muiden käyttämä ratkaisu toisi esimerkiksi Suomessa luovutusvoiton ilmoittajan painajaisen, koska jokainen luovutus pitää ainakin joidenkin verotoimistojen mukaan ilmoittaa sijoituskohteen myyntinä, jolloin vastikkeen arvo tulisi ilmoittaa ”myynti” hinnan määräämiseksi. Ainahan voi väittää, että kaikki kultatililtä tehdyt maksut ovat vastikkeettomia luovutuksia, mutta väitteen läpimenoon ei välttämättä kannata luottaa…

   Silverbankissa hopean ostamiseen ja myymiseen ei liity rangaistusta, koska se on maksutonta. Jos siis asiakas ostaa suuren määrän tiistaina 13,04:llä ja keskiviikkona tarvitseekin kaupasta uudet golfmailat, hän vain tilaa pikanoston 10 minuuttia ennen kassajonoa sille (euro)summalle, jonka tarvitsee. Kun maksun aika koittaa, kortilla on tarvittava summa. Illalla nettipankista asiakas näkee, että jos hopean hinta on noussut 0,1% ja päivän noteeraus on 13,05, hän on tehnyt yön yli sijoituksellaan jopa tuottoa!

   Kunakin päivänä on vain yksi noteeraus, sama hinta ostajille ja myyjille, eikä mitään kulua peritä (paitsi juuri tässä kuvatussa pikanoston tapauksessa suunniteltu kertamaksu 3€ – niin pieni, että yhdenkin sentin nousu noteeraushinnassa riittää kattamaan sen).

   Kun metalliluovutuksia ei tehdä ja kaikki transaktiot ovat kauppoja, tilin euromääräisen tuloksen laskeminen käy helposti ja vuoden lopussa riittää liittää yksi paperi, jossa fifot on valmiiksi laskettu.

 2. Samuli Pahalahti sanoo:

  Pikanosto on toki hieno juttu, mutta se ei ole ihan sitä mitä itse kaipaan.

  Eli haluaisin tosiaankin sellaisen palvelun, jonka kautta pystyisi helposti maksamaan myös jalometalleilla kauppiaalle. Kauppias voisi ilmoittaa hinnan sekä euroissa että hopeassa, ja euroilla maksettaessa homma hoituisi vaikkapa tavallisen nettipankin/kortin/tilisiirron avulla ja hopealla maksettaessa Silverbankin nettisivujen kautta.

  Kyllähän hopealla maksaminen olisi nytkin jo mahdollista käteiskauppana, mutta juuri kukaan kauppias ei halua ottaa vastaan hopeakolikoita, koska harvaa ei kiinnosta diilata kahden eri valuutan kanssa. Hopeanettipankki olisi tähän oivallinen ratkaisu, kun sieltä saisi helposti nostettua omat hopeat euroissa tavallisen pankin tilille eikä kauppiaan tarvitsisi itse säilyttää hopeaa itsellään. Tämä helpottaisi niin paljon kaupankäyntiä, että varmaan moni kauppias alkaisi tarjoamaan hopealla ostamisen mahdollisuutta (etenkin jos muutama hopeaa arvostava asiakas levittäisi sen puolesta aktiivisesti propagandaa).

  Mutta enpä yhtään ihmettele, jos tämän käytännössä estäviä lakeja ja säädöksiä olisi. Tietääkseni nämä nykyään olemassa olevat nettikultavaluutat on rekisteröity jonnekin muualle kuin EU:n alueelle (enpä tosin ole tutustunut kovin tarkasti asiaan). Jos niiden käyttöä pyrkisi levittämään Suomeen, niin varmaan alkaisi tulla syytteitä veronkierrosta tms. 😦

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s