Silverbankin synnytys 4/10-5/10

Miten laitetaan uusi liiketoiminta pystyyn? Tuleeko ensin muna vai kana?

Tässä tapauksessa asiat etenivät siten, että ensiksi Risto kartoitti Suomen kontaktiverkostaan muutamia avainhenkilöitä, ja testasi kiinnostusta liikeideaa kohtaan ja rahoitushalukkuutta. Vaikka rahaa ei tarvitsisikaan, sijoittajat ovat yleensä hyviä idean alkukehityksessä, koska he antavat palautetta. Kaikkein parhaille ideoille on ominaista, että niihin ei aluksi usko kukaan paitsi keksijä. Pelkästään tämän kriteerin täyttäminen ei tosin todista, että idea on hyvä. Lisäksi on yksinäistä olla oikeassa kun muut ovat väärässä. Hauskempaa on siis yleensä kehittää ideaa, joka herättää muidenkin kiinnostuksen.

Alkuvaiheen tapaamisista tuli kiinnostusta, mutta myös pakkeja. Tärkein päätös, joka tässä vaiheessa tehtiin, oli yhtiön juridisen muodon kiinnittäminen. Pääomantarpeesta ei ollut kuin suuruusluokka-arvio, eli järjestelyn piti kestää erilaisia pääoman lisäyksiä matkan varrella. 6-7-numeroisista rahoista huolimatta tärkeää oli myös, että kellään yksittäisellä sijoittajalla ei olisi määräävää vaikutusvaltaa yhtiössä, vaan valta olisi minulla. Että kukaan taas lähtisi näillä ehdoilla, piti exit-strategian olla kristallinkirkas.

Ratkaisuksi päätimme lead-sijoittajien kanssa, että toimintaa pyörittää yhtiö Silverbank AS, joka on rekisteröity Viroon. Sitä omistaa suoraan perustajat sekä 25% osuudella holding-yhtiö Hopeapankki Holding Oy, joka taas on suomalainen. Holding-yhtiössä osake-enemmistö ja määräysvalta on sijoittajilla ja sen osakkeelle tulee vapaat markkinat ja markkinatakaus. Vaikka päätösvalta on viime kädessä minulla, ei veto-oikeuden käyttäminen Hopeapankki Holdingin enemmistöpäätöksen jälkeen ole kevyt asia. Sijoittajilla on näin itse asiassa nelinkertainen äänivalta omistusosuuteen nähden ja mahdollisuus äänestää jaloillaan, eli myydä osakkeensa perustajille milloin tahansa. Kaikki olivat tyytyväisiä ratkaisuun – ihan tavallinen se ei kuitenkaan ollut.

Tässä vaiheessa tuli aika kerätä tiimiä, ja kävin Tallinnassa varmistamassa, että Erki ottaisi hänelle suunnitellun keskeisen roolin yhtiössä. Hän oli varmaan itsekin aavistellut yhteistyön syvenemistä ja lähti mukaan. Suomessa olin puhunut idean esittelyvaiheessa muutamalle kaverille, ja alustavia osakemerkintöjäkin oli tullut jo ennen kuin rahaa oli pyynnissäkään. Perustajaosakastiimiin (nimeä käytetään Hopeapankki Holdingin perustajista, joiksi otettiin Silverbankin suunniteltu työtiimi) lähti perustajien Riston, Astridin ja Erkin lisäksi Vesa, Matilda, Niko ja Kimmo.

Osakeannin sulkemista viivästytti oikeastaan se, että tiimiläiset haluttiin mukaan perustamaan HH:ta ja saamaan sen osakkeita. Tällä saatiin vähän kannustimia mukaan, koska Suomea vaivaa työn verotuksen pöhötystauti. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että pientäkin liiketoimintaa aloitettaessa on tarkoin mietittävä, miten ansaitut rahat saa firmasta ulos. Uusi veromalli ei suinkaan vähennä tarvetta suunnitteluun. Kun osingon saaminen tehtiin muutama vuosi sitten vitsiksi ja optioilla ei ole mitään verotuksellisia etuja palkkaan nähden, osakkeiden myyminen on muodostunut edullisimmaksi tavaksi nauttia työn tuloksesta. Siinä on sekin hyvä puoli, että kukin saa myydä omia osakkeitaan milloin haluaa ja kuinka paljon kerrallaan haluaa. Myymisen voi ajoittaa joko hyvän hinnan tai rahantarpeen mukaan, ja verot maksetaan vasta, kun myynti suoritetaan – silloinkin alhaisemmalla kannalla kuin ansiotuloista. Tärkeintä on kuitenkin se, että kaikkien edullisten osakkeiden hyödynsaajat pitää olla tiedossa yhtiön perustamisen yhteydessä. Muut ratkaisut saattavat johtaa lahjanluontoisesta kaupasta, peitellystä osingonjaosta tai jostain vieläkin pahemmasta aiheutuviin seuraamuksiin.

Viimeisenä viikonloppuna osallistuin vielä sosiaalisen median SoMeTime2010 -tapahtumaan ja sen laivajatkoille. Olin jo aiemmin ajatellut, että Silverbankin toiminnan yhteisöllinen luonne tulisi parhaiten esiin sosiaalisen median välityksellä. Risteilylaivalla tutustuin huipputyyppeihin kuten Pauliina Mäkelä (twitter:@PauliinaMakela), Kristiina Pääkkönen (@KristiinaMeme), hyttikaverini Janne Ruohisto (@jpruohisto) ja Tuomas Talola (@ttalola).

Hopeapankki Holding perustettiin 24.5. ja työnimellä K001 kulkenut osakeanti päästiin sulkemaan 3.6. Osakeannissa tähdättiin 100000 euron siemenrahoituksen saamiseen. Rahoituskierroksen tulos oli 116000 euroa, jolla annettiin 232 uutta osaketta. Osakkaiden lukumäärä on tässä vaiheessa 19. Panokset olivat siis pieniä. Osakeannilla kerätyillä varoilla ostettiin neljänneksen osuus Silverbankista, ja Silverbankin laskennallinen valuaatio tämän jälkeen oli 1,2 miljoonaa euroa.

Yhtiöiden perustamista, osakassopimuksen allekirjoittamista ja rahoituskierroksen sulkemista juhlistettiin asiaankuuluvin menoin helsinkiläisissä ravintoloissa.

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Perustaminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Silverbankin synnytys 4/10-5/10

  1. Hei, ajattelimme, että tämän kirjoituksen aihepiiristä tulisi vielä paljonkin bloggauksia. Kuvaahan se juuri yhtiöiden perustamiseen liittyviä vaiheita, ja – tietenkin tilanteet ovat aina ainutlaatuisia – minä olisin aikanaan pitänyt aihetta mielenkiintoisena. Arvioinko nyt väärin? Vastaisin kommentteihin mielelläni 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s