The Confluence

[Confluence, n. ”A convergence or combination of forces, people, or things.” -Wiktionary http://en.wiktionary.org/wiki/confluence]

Kun kaikki palaset ovat jopa vuosien kuluessa asettuneet paikalleen, varsinaiset tapahtumat käynnistyvät ja etenevät nopeasti. Silverbankin syntymiselle on nähdäkseni ollut edellytyksenä ainakin seuraavien asioiden toteutuminen jossain määrin yhtäaikaisesti.

1. Risto Pietilällä on oltava usean vuoden kokemus sijoitushopea-alalta, jotta hänellä on tarpeeksi verkostoja toimittajien, asiakkaiden ja muuten vain kiinnostuneiden parissa, mediapintaa tiedon leviämistä ajatellen mm. sähköpostilistan ja toistuvien TV-esiintymisten avulla sekä uskottavuutta ja luotettavuutta. Vanhoista kokemuksistani muistan, että parikymppistä toimitusjohtajaa ei aina oteta vakavasti.

2. Hopea.fi:n ja muiden Pietilöiden yritysten on oltava siinä määrin kannattavia, että Silverbank voi aloittaa toimintansa vailla pelkoa rahoittajien epätoivottavasta vaikutusvallasta. (Vielä syksyllä 2009 näin ei ollut, ei hopeakauppa mikään kultakaivos ole.)

3. Viron tullikoodin mukaan legal tender AGD-sijoitushopean on oltava verovapaa tuote, ja kilpailijoiden intoa vähentää se, että harkkomuotoinen hopea ei ole verovapaata vaan sitä koskee alv 20%. Pois se, että pelkäisimme kilpailua – toivomme vain, että kilpailijat käyttäisivät samaa standardia tuotetta, joka ostajan on aikanaan helppo myydä. Tässä siis suoraan sanottuna munkki kävi sen suhteen, että jo kauan aiemmin minun Suomen sijoitushopeastandardiksi valitsemani ja sittemmin sellaiseksi tullut hopeamuoto on juuri se, josta veroa ei peritä. Mikä tahansa muu asianlaita olisi parhaimmillaankin johtanut kaksoisstandardiin.

4. Suomesta on päästävä Viroon kätevästi, koska asiakkaan omistama hopea on oltava käytännössä noudettavissa, jotta tarjoamamme omistustili koettaisiin kansainvälisten pankkien tarjoamia hopeamääräisiä sijoitustilejä kiinnostavammaksi.

5. Hopea.fi:n ja Erki Sellingin on oltava kohdanneet, ja Erkin on oltava osoittanut poikkeuksellista tarmoa Eesti Investeerimishõben asioiden hoidossa. Lisäksi hänen täytyi kyetä pikaisella aikataululla ottamaan laaja vastuualue uuden hopeapankin operaatioista vastaavana johtajana.

6. Minulla on oltava lukuisia vanhoja ystäviä, jotka yhtä aikaa täyttävät seuraavat ehdot:
– Kokemusta ja näkemystä hopeasijoittamisesta
– Vakituinen työpaikka muualla
– Halua osallistua vapaa-aikaisesti Silverbankin työtiimiin
– Oma erikoisosaamisalue, jossa vahvaa osaamista
– Reipasta meininkiä
– Lähtee mukaan pisimmilläänkin parin päivän miettimisen jälkeen.

7. Eipä sekään haittaa, että juuri kun pankkia oltiin harkitsemassa vakavasti, oli päällä Kreikan kriisi ja kauppa kävi kuin siimaa… Riittävä ”viimeinen nykäisy”, joka sai aikaan lähtönapin painamisen. Tilannehan on se, että jos sijoitushopeaan kohdistuisi mikroskooppista suurempi kiinnostus, aikaisemmat toimijat eivät pystyisi millään vastaamaan kysyntään. Tarvittiin järeämpää arsenaalia, siispä muutaman kuukauden hautunut bisnesplani kaivettiin takaisin ruudulle.

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Perustaminen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s