Hopeamarkkina siirtyy Viroon 8/09-12/09

Silverbankin tarkka liikeidea hahmottui siinä vaiheessa, kun varmistui, että legal tender AGD-sijoitushopeasta ei peritä Virossa arvonlisäveroa. Olihan selvää, että eilen mainituista sijoittamisen esteistä vain toisen poistaminen oli riittämätön saavutus. Kun myynti ja tavaran luovutus asiakkaalle tapahtuu Virossa, ei veroa tarvitse lisätä hintaan. EU:n sisällä omaisuutensa saa vapaasti kuljettaa muihin maihin, esimerkiksi Suomeen. Myynti ja jälleenmyynti Suomessa tapahtuu marginaaliverotuksen alla, eli verottajaa rikastutetaan vain Suomessa syntyneellä arvonlisällä – niin kuin kuuluukin.

Itse asiassa Silverbank oli alunperin tarkoitus perustaa Suomeen, siten, että sijoitushopean osalta pyrittäisiin saamaan ihmiset ostamaan sitä Virosta ja tallettamaan täällä säilytykseen. Syksyllä 2009 käytiin Suomen sijoitusmetallikentässä erilaisia neuvotteluja toimintojen konsolidoinnista. Maassa oli siinä vaiheessa jo paljon sijoitushopeayhtiöitä, kun niitä oli perustettu lisää (Hopea.fi, Ikihopea, Suomen Jalometallimeklarit, Scandigold ja edellämainittujen satelliitit), ja myös maan vanhin ja suurin jalometallitukkuri K.A. Rasmussen oli kääntänyt takkinsa ja ottanut valikoimiinsa sijoitushopean, -platinan ja –palladiumin, joita heidän mukaansa ei aikaisemmin ollut olemassakaan. Vanhin ja suurin kolikkokauppa, Rahaliike Holmasto, ei sitävastoin vielä pidä hopeaa sijoituskohteena.

Kävin itse neuvotteluja Ikihopean ja Scandigoldin kanssa. Oma ajatukseni oli nykyisen kaltainen tiukasti rajattu toiminta, mutta suunnitteilla oli myös jalometallialan Stockmann, joka olisi entisestään vahvistanut johtoasemaa hopeassa ja olisi lisäksi kilpaillut sijoituskullassa alan johtavien yritysten, Tavexin ja Rasmussenin kanssa. Jalometallialalla toimivat ihmiset kuitenkin ovat vankkoja mielipiteissään, ja fuusioon tarvittavaa yhteisymmärrystä ei tällä kertaa saavutettu. Myös muut järjestelyt kuin minua ja Hopea.fi:tä koskeneet tiettävästi kariutuivat.

Loppusyksystä 2009 olimme Hopea.fi:n silloisen työparini Olli Pakarisen kanssa vähän karilla, kun fuusioneuvotteluihin oli satsattu ilman tulosta, ja joutuisimme itse lähtemään perustamaan yritystä Viroon, ilman kokemusta ja myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. (Toivon, että voimme myöhemmin tehdä juurta jaksain selväksi, kuinka yritys perustetaan Viroon, mitä siellä voi ja kannattaa tehdä, ja millaisia seikkoja on otettava huomioon.) Ollin uutteran kartoituksen seurauksena löysimme partneriksi Erki Sellingin, jonka avulla perustimme marraskuussa 2009 Eesti Investeerimishõbe (EIH) OÜ:n. Yhtiö toimii Tallinnassa ja harjoittaa AGD-sijoitushopean tukkumyyntiä. Tässä vaiheessa Silverbank oli jo ajallisesti lähellä. Me olimme kuitenkin varovaisia ja halusimme nähdä, kuinka myynti lähtee vetämään.

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Mainokset
Kategoria(t): Hopea, Perustaminen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Hopeamarkkina siirtyy Viroon 8/09-12/09

 1. Paluuviite: Saako Silverbank pitää nimensä? | Silverbankin blogi

 2. sami sanoo:

  Mikä on AGD? Google ei osaa kertoa asiasta mitään. Termit kannattaa selittää ensimmäisellä kerralla kun niitä käyttää.

 3. Hyvä huomio. Juttu on selitetty täällä:
  https://hopeapankki.wordpress.com/2010/07/30/agd-sijoitushopea/

  Googlaus ”AGD-sijoitushopea” kyllä tuottaa tulosta :-).

 4. agd sanoo:

  Ei haku tuota muita kuin Silverbankin omia tuloksia.. Hieman erikoista..

 5. Onhan siellä muitakin tuloksia, hopea.fi:ssä muun muassa. Mutta mikä siinä on erikoista? AGD-sijoitushopea
  * on Risto Pietilän lanseeraama termi
  * Riston hopea.fi -firma on (tietääkseni) ainoa joka tuo noita maahan
  * hopeasijoittaminen ei ole samalla tavalla suosittu ilmiö kuin osakesijoittaminen

  joten on luonnollista, että hittejä ei löydy muualta (esim. keskustelupalstoilta ym.).

 6. Kyllä niitä tuo maahan muutkin 🙂 Erillisen myyntiorganisaation pystytys ei vain ole kovin mielekästä kun Hopea.fi ostaa ne samaan hintaan kuin mitä asiakkaalta saisi. Maahantuonti ei näin ollen näy asiakasrajapinnassa.

  Tilanne on sama Silverbankissa. Silverbank ei tuo ko. tavaraa maahan lainkaan, siitä huolehtivat erilliset maahantuojat (ainakin 10 aktiivista). Silti näyttää siltä, että kyseessä on Silverbankin ”juttu”.

  Lisäsin linkin. Nyt googlaamalla ”AGD sijoitushopea” pääsee sivulle, jossa tuote määritellään suomeksi. Tuolla sivulla on linkki saman tuotteen englanninkieliseen google-hakuun. Tai voit hakea suoraan hakutermillä ”90% silver”.

  Miksi siis kotimaassaan ”90% silver” nimellä tunnettu tuote on Suomesta alkaen levinnyt nimellä ”AGD”? Miksi emme Suomessakin lue Donald Duck -lehteä? No, termistöä toisinaan käännetään ja pyritään tietysti samalla parantamaan. ”AGD” tuo enemmän – ja oleellisempaa – informaatiota pienemmässä tilassa, on kieliriippumaton ja muita puolia. Haitta on se, että hakutuloksia on vielä niukasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s