Sijoitushopeamarkkina Suomessa alkaa, 2005-2009

Alussa oli suo, kuokka ja Risto. Tulin vakuuttuneeksi meneillään olevasta voimakkaasta inflaatiosta ja päätin laittaa perheen varallisuuden kiinni inflaatiosuojattuun hopeaan loppuvuodesta 2005. Sijoitushopean markkinat Suomessa olivat heikkouden tilassa. Kultasijoittajat eivät yleisesti voineet pitää hopeaa järkevänä kohteena, koska i) hopeasta perittiin ostaessa arvonlisävero; ii) veroa ei saanut myydessä takaisin.

Eipä voinut poikia syyttää. Yli 30% ero osto- ja myyntihinnan välissä tappaa kiinnostuksen nopeasti.

Suomessa ei tuolloin edes ollut yhtään sijoitushopeaa myyvää liikettä, eli tavara oli tilattava ulkomailta tai ostettava raemuotoista raakahopeaa. Itse valitsin edullisimman vaihtoehdon ja tilasin USA:sta. Summa oli riittävän suuri, että rahti kannattaisi. Lisäksi käytettävissäni oli osakeyhtiö, mikä poisti arvonlisäveroon liittyvän ongelman. Huonoimmassa tapauksessakin myisin tavaran aikanaan takaisin sinne, mistä sen ostin.

Olin kuitenkin vaikuttunut siitä liiketoimintamahdollisuudesta, että maailman parasta sijoituskohdetta – niin uskoin – ei Suomessa vielä myyty missään. Onneksi en tiennyt, kuinka suuri työ uuden toimialan rakentaminen on. 🙂 Aloitin hopean myymisen kavereille ja tein ensimmäiset nettisivut helmikuussa 2006. Tavaraa meni kaupaksi sen verran, että jatkoimme kaikkien vaimon ansaitsemien rahojen sijoittamista hopeaan.

Seuraavana keväänä sain idean noteerauspalvelusta, joka yksinkertaistettuna antaisi hopean myyjille etuoikeuden myydä samalla preemiolla kuin he ovat ostaneet. Hintataso olisi arvonlisäveroista ja monista muista syistä johtuen edelleen korkeahko, mutta sillä ei olisi rationaaliselle sijoittajalle merkitystä, koska hinta liikkuisi maailmanmarkkinahinnan tahdissa, suhteellinen osto- ja myyntihinta olisi sama, ja arvonlisäveron saisi siis myydessä takaisin. (Jos periaate ei tästä aukene, ei huolta – siitä tulee toinen bloggaus, koska se on yksi Silverbankinkin toiminnan kivijaloista.) Noteerauspalvelu aloitti toimintansa 1.10.2007, jonka jälkeen kuka tahansa sai ostaa ja myydä sijoitushopeaa vain parin prosentin toimituskulun hinnalla. Pienillä rahasummilla operoivalle hopeasta tuli näin kertaheitolla kultaakin likvidimpi sijoitus.

Seuraava Silverbankin esiaste aloitti vuotta myöhemmin, 15.9.2008, kun talouskriisin tuomien markkinahäiriöiden johdosta hopean saatavuus heikkeni ja noteeraushinta päätettiin nostaa kellumaan. Kun valuuttaa kellutetaan, sen arvo tyypillisesti romahtaa. Sijoitushopean kellutus kuitenkin nosti hintaa hetkeksi jopa kaksinkertaiseksi, mikä oli erityisen hieno suoritus kun huomioidaan, että hopeafutuurien hinta samalla romahti. Noteeraus Suomessa toimii edelleen.

Lisää Hopea.fi:n historiasta.

– Risto Pietilä

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Advertisements
Kategoria(t): Hopea, Perustaminen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Sijoitushopeamarkkina Suomessa alkaa, 2005-2009

  1. Haluan saada kommentit mailiin ja siksi joudun kirjoittamaan kommentin. Hmm…:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s